Annons

Räntor och valutor: Euron tappar mark

Europeiska marknadsräntor vände nedåt under måndagens förmiddagshandel samtidigt som euron minskade i värde mot dollarn. Svenska räntor rörde sig i linje med utlandet, medan kronan var stabil mot euron men tappade mot dollarn.

Handlare såg räntenedgången i Europa främst som en rekyl från förra veckans uppgångar, medan den svenska handeln betecknades som "väldigt lugn".

Vid lunchtid var den svenska tioåriga benchmarkräntan ned 3 punkter till 2,65 procent, medan den tyska tioårsräntan var ned 4 punkter till 2,59 procent, jämfört med fredagens svenska stängning.

Under förmiddagen visade SEB:s boprisindikator att något fler hushåll tror på stigande bostadspriser. För juli steg index marginellt till +28, från +27 månaden före.

"Trots Riksbankens räntehöjning och oroliga börser fortsätter hushållen att tro på högre bostadspriser. En optimistisk syn på framtiden med mindre oro för jobben i kombination med att hushållen ligger så lågt i sina ränteförväntningar ligger sannolikt bakom", säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i en kommentar. Hon noterar att Finansinspektionen besked om bolånetaket på 85 procent kom efter att undersökningen gjordes.

Fler hushåll än tidigare uppgav också att de avser att binda sina räntor och ränteförväntningarna för det kommande året ligger stabila strax under 1 procent.

Arbetsförmedlingens veckostatistik visade att arbetslösheten minskade antalet arbetslösa med 480 personer vecka 27 jämfört med veckan före och uppgick till 234.197. Samtidigt visade statistiken att antalet sökande som fått arbete minskade under förra veckan liksom antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingarna.

I vårt södra grannland Danmark kom inflationsstatistik in lägre än väntat för juni månad. KPI sjönk 0,2 procent jämfört med i maj och ökade 1,7 procent från samma månad i fjol, väntat var en uppgång med 0,1 procent, respektive +2, 0 procent, enligt Bloomberg News.

Ute i Europa ökade brittisk BNP med oreviderade 0,3 procent under första kvartalet och sjönk med likaledes oreviderade 0,2 procent från samma kvartal i fjol. En upprevidering av tjänstetillväxten motverkades av en ytterligare nedgång i byggsektorn.

Bland de underliggande komponenterna reviderades också bland annat privatkonsumtionen, som sjönk med 0,1 procent under första kvartalet (preliminärt oförändrad), och den offentliga konsumtionen steg med 1,5 procent (+0,5). De fasta bruttoinvesteringarna steg med 4,5 procent (+1,6).

Exporten sjönk 1,7 procent jämfört med kvartalet före (0,0), medan importen steg med 1,6 procent (+1,4).

Alan Clarke, BNP Paribas, noterar i ett marknadsbrev att siffrorna för första kvartalet är lite tillbakablickande och att fokus nu helt riktas mot andra och tredje kvartalet.

"Andra kvartalet kommer sannolikt att visa en robust tillväxttakt, kring 0,7 procent kvartal/kvartal, hjälpt av en uppstuds efter snöstörningar under första kvartalet", enligt Alan Clarke, som dock samtidigt noterat att de pålitliga undersökningsindikatorer som antytt stark tillväxt under andra kvartalet nu har vänt, vilket skulle peka mot en dämpad tillväxttakt under andra halvan av året.

Enligt den årliga revideringen av tidigare statistik var den brittiska recessionen djupare än tidigare uppskattningar gjort gällande. Mellan andra kvartalet 2008 och tredje kvartalet 2009 krympte den brittiska ekonomin med 6,4 procent, tidigare -6,2 procent.

Euroländernas finansministrar träffas på måndagskvällen för att diskutera hur de ska hantera resultatet av stresstesterna på 91 europeiska banker.

De kommer också att pressa den nytillträdde slovakiske finansministern Ivan Miklos att godkänna EU:s stora lånemekanism så att den finns på plats för EU-länder i finansiella svårigheter.

Resultatet för stresstesterna ska presenteras av kommittén för europeiska bankinspektioner (CEBS) den 23 juli.

I morgon, tisdag, träffas EU-ländernas finansministrar för att försöka närma sig Europaparlamentets ståndpunkt i utformningen av EU:s nya system för tillsyn av finansmarknaden.

Redan på måndagen träffas finansministrarna också i form av en arbetsgrupp för att arbeta vidare på skärpningen av budgetreglerna i stabilitetspakten.

Amerikanska räntor pekade också nedåt i förmiddagens europeiska handel, med tvåårsräntan ned 1 punkt till 0,62 procent och tioåringen ned 2 punkter till 3,02 procent, jämfört med fredagens svenska stängningsnoteringar.

Ingen USA-statistik väntas under måndagen, däremot talar Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker, i eftermiddag.

Senare under veckan väntas bland annat Federal Reserves protokoll från senaste räntemötet, och även handelsbalans, KPI och industriproduktion märks under veckan liksom Empire Manufacturing index och Michiganindex.

På valutamarknaden har euron fortsatt att tappa mot dollarn och handlas nu under 1:26-strecket.

Yenen tyngs av ökad politisk osäkerhet efter att regerande Demokraterna förlorat mandat i överhuset.

Helgens valresultat kan ha negativ effekt på Japans kreditrating, skriver Moody's Thomas Byrne i en uppdatering. Moody's säger sig hålla ett vakande öga på effekterna av valutgången, gällande Japans finanspolitiska ställning.

Att Demokraterna tappade mark i överhuset medför ett mer instabilt politiskt läge. Däremot har valresultatet "ingen omedelbar ratingeffekt", skriver Moody's i brevet

Kronan har blivit 4 öre svagare mot dollarn, men är i princip stabil mot euron.

Senare i veckan väntas från svenskt håll bland annat arbetslöshetsstatistik för juni från Arbetsförmedlingen på tisdagen och på torsdag publiceras protokollet från Riksbanksdirektionens senaste räntemöte.

Även från Europa syns en rad hållpunkter på veckans makroagenda, såsom ZEW-index samt KPI och industriproduktion.  


måndag kl 11.55 (fredag kl 16.15):

USD/SEK 7:5427 (7:4990)

SSV 6 mån 0,57 (0,57)

EUR/SEK 9:4783 (9:4742)

Statsobl 10y 2,65 (2,68)

EUR/USD 1:2566 (1:2636)

Räntegap/ty 6 (5)

US obl 10y 3,02 (3,04)

Tysk obl 10y 2,59 (2,63)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?