New York-börserna noterade breda uppgångar på onsdagens handel. Stöd kom från positiva konjunktursignaler från Kina och ett lyft bland metallproducenterna.
Nyhetsbyrån Direkt
Text
Strax innan klockan 18.00 var Dow Jones Industrial Average upp 1,2 procent. S&P 500 steg 1,3 procent medan Nasdaq avancerade 1,5 procent.
Det var Reuters som rapporterade, med hänvisning till en regeringskälla, att den kinesiska exporten ökade med hela 50 procent i maj jämfört med maj föregående år, vilket skulle vara en snabbare uppgång än ökningen med 30,5 procent i april.
Texas Instruments gick upp 2,2 procent efter att bolaget efter måndagens stängning höjt sina vinst- och intäktsprognoser för det andra kvartalet.
Fed-chefen Ben Bernanke var i fokus efter att ha blivit utfrågad inför senatens finansutskott. Han sade att Federal Reserve kommer att vidta "nödvändiga" steg för att stödja återhämtningen, men att han ser hinder mot återhämtningstakten och att den federala budgeten verkar vara på en "ohållbar bana".
Nyhetsbyrån Direkt
Soldaterna i Azovstal beordras ge upp
De sista soldaterna som befinner sig i stålverket i Mariupol har fått order om att lägga ned sina vapen för att rädda liv, säger Azovregementet enligt flera nyhetsbyråer.
Ödet för de som lämnat Azovstal och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert.
TT
Text
De flesta av soldaterna i Azovstal har lämnat stålverket, där den sista striden om Mariupol har utkämpats. Enligt ryska uppgifter har närmare runt 1.900 soldater gett upp av de runt 2.000 som uppgetts ha befunnit sig där.
Militärledningen har beordrat dem som är kvar att lägga ned vapnen för att ”rädda liv”, säger Azovregementets befälhavare i en video på sociala medier, enligt AFP.
Internationella rödakorskommittén har samlat in information om hundratals personer som har varit i stålverket Azovstal i Mariupol och registrerat dem som krigsfångar, i ett försök att försäkra sig om att de behandlas humant enligt Genèvekonventionen.
Rättighetsorganisationen Amnesty beskriver också de frihetsberövade som krigsfångar och skriver i ett Twitterinlägg att de inte får utsättas för tortyr eller behandlas illa.
Det finns en internationell oro över att fångarna ska behandlas som krigsförbrytare och ställas inför rätta i Ryssland. Ukraina hoppas å sin sida att de ska kunna vara en del i ett fångutbyte.
Enligt Ryssland har 1.700 ukrainska soldater kapitulerat från det underjordiska komplexet sedan i måndags, en siffra som inte har bekräftats av Ukraina. Storbritanniens försvarsdepartement gör dock samma uppskattning
”Så många som 1.700 ukrainska soldater från Azovstal i Mariupol har sannolikt gett upp. Ett okänt antal ukrainska soldater är fortsatt kvar i fabriken”, skriver departementet i sin uppdatering.
”När Ryssland väl säkrat Mariupol, är det sannolikt att de kommer att flytta sina styrkor för att förstärka insatsen i Donbass”, skriver departementet vidare.
En del av soldaterna har förts till sjukhus, medan vissa uppges ha förts till fångläger.
Ukraina beskriver å sin sida de hundratals som bekräftas ha lämnat Azovstal som ”evakuerade”.
Svjatoslav Palamar, ställföreträdande befälhavare vid det omdiskuterade Azovregementet, säger i ett videomeddelande att han och andra fortfarande är på plats i stålverket.
”En insats pågår, jag kommer inte att gå in på dess detaljer”, säger han.