1515
Annons

Stark avslutning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna, även om handeln inledningsvis var orolig med stora slag. Köptrycket tilltog sedan under eftermiddagshandeln, bland annat i takt med USA- börsernas vandring uppåt.

Rapporterande Elekta tillhörde vinnarna medan Nokia sorterade högt upp på förlorarlistan under en relativt nyhetsfattig handelsdag på Stockholmsbörsen.

OMXS30-index stängde på 996,8, en uppgång med 2,6 procent. Omsättningen nådde 12,5 miljarder kronor.

"Just nu ligger mest fokus på ränte- och valutamarknaden och innan spreadarna och indikatorerna där pekar åt rätt håll så kommer det att vara slagigt på marknaderna. Ränte- och valutamarknaden kommer också att diktera riktningen framåt för börsen", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Ett allmänt stöd till uppgångarna i Europa kom från Kina. Enligt Reuters, som hänvisade till en regeringskälla, ska den kinesiska exporten ha ökat med hela 50 procent i maj jämfört med maj föregående år, vilket skulle vara en snabbare uppgång än ökningen med 30,5 procent i april. Den officiella statistiken publiceras på torsdagen och enligt Bloomberg News prognosenkät väntas uppgång med 32,0 procent.

Cykliska aktier fanns bland vinnarna, Sandviks kurs ökade 4,1 procent till 93:40 kronor, Autoliv adderade 2,5 procent till 382:40 kronor medan Scania steg 2,9 procent till 118:30 kronor.

Sett till enskilda bolag utmärkte sig rapporterande Elekta, B-aktien ökade 8 procent till 201:80 kronor efter att bolaget redovisat ett rörelseresultat som var 10 procent över SME-konsensus för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Bolaget ändrade även sin utdelningspolicy till att andelen av nettovinsten som delas ut ska motsvara minst 30 procent av periodens vinst. Utdelningen för räkenskapsåret 2009/2010 förslås uppgå till 3:00 kronor, en höjning från 2:00 kronor.

Mot strömmen gick Nokia som handlades ned 3,2 procent till 74:60 kronor, här hänvisade handlare nedgången till rykten om vinstvarning. Initialt var aktien upp med så mycket som 1,8 procent sedan Texas Instruments sent på tisdagskvällen höjt vinstprognosen för det andra kvartalet.

"Tittar man på nyhetsflödet i dag så var det tunt, men ryktet kring Nokia verkar ha spritts på marknaden", säger aktiestrategen vidare.

"Det kommer nästan alltid sådana här rykten under midquarter och Nokia är i princip skyldiga att varna om så skulle vara fallet. Nokia har dock ett marginalmål på 9-12 procent andra kvartalet, ett brett intervall, så de har hedgat sig ganska väl", säger en tradingchef.

Volvo B steg 3,2 procent till 84:90 kronor. Den amerikanska lastbilstillverkaren Navistar redovisade på onsdagen ett resultat på 0:42 dollar per aktie exklusive engångsposter för räkenskapsårets första kvartal. Analytikerna hade räknat med ett resultat på -0:03 dollar per aktie, enligt Bloomberg News. Omsättningen var i linje med konsensus.

H&M B steg 2,1 procent till 224:20 kronor. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, steg 7,5 procent i Madrid efter att ha redovisat ett resultat efter skatt för det brutna räkenskapsårets första kvartal på 301 miljoner euro. Det var bättre än de 246 miljoner euro som analytikerna väntat sig i Bloombergs prognossammanställning.


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?