1515

Råvaror: Lagerstatistik lyfter oljepriset

Basmetallerna och råoljan noterade klart högre nivåer under onsdagens handel. Stöd kom från positiva konjunktursignaler från Kina samt statistik som visade sjunkande amerikanska oljelager.

På råoljemarknaden handlades WTI-oljan i första termin 2:75 dollar högre till 74:74 dollar per fat vid 18.30- tiden. Brentoljan visade en uppgång på 2:11 dollar till 74:41 dollar.

Oljan fick bland annat stöd av det amerikanska energidepartementets veckovisa rapport över de amerikanska oljelagren, som i huvudsak visade lägre nivåer än vad marknadsbedömare hade räknat med

Råoljelagren sjönk med 1,8 miljoner fat, medan analytikerna räknade med en nedgång om 0,9 miljoner, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Importen av råolja steg med 0,08 miljoner fat per dag.

Lagren av bensin var oförändrade, vilket kan jämföras med prognosen om en nedgång om 0,5 procent.

Destillatlagren var klart lägre än väntat, och sjönk med 1,8 miljoner fat medan konsensusprognosen pekade mot en uppgång med 0,5 miljoner fat.

Samtidigt ökade kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna med 1,6 procentenheter till 89,1 procent. Här väntades en oförändrad nivå.

Opecs månadsrapport, som publicerades vid 12.30, visade att organisationen håller fast vid tidigare bedömningar om den globala efterfrågan under 2010 medan utbudsprognosen skruvas upp något, då vad gäller produktion i länder utanför Opec.

På basmetallmarknaden LME visade flertalet samtliga metaller högre höjder. Stöd kom från Kina där Reuters med hänvisning till regeringskällor rapporterade att exporten steg långt över förväntningarna i maj. Den officiella handelsstatistiken presenteras på torsdag.

Kopparterminen var vid 18.30 upp 185 dollar till 6.350 dollar per ton, medan zinken var upp 31 dollar till 1.765.

Aluminium var upp 15 till 1.935 och nickel visade en uppgång på 730 dollar till 19.200. Guldpriset var vid 18.30- tiden 9:10 dollar lägre jämfört med stängningen på tisdagen, vilket innebar ett pris påöver 1.227:45 dollar per uns. Priset nådde nytt rekord för stängning på tisdagen med 1.252:11 dollar.

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +2:75 USD 74:74
Brent, första termin +2:11 USD 74:41

Basmetaller, LME, tremånaderstermin

Koppar +185 USD 6.350
Zink +31 USD 1.765
Aluminium +15 USD 1.935
Nickel +730 USD 19.200
Bly +64 USD 1.670
Tenn +450 USD 16.400 
Guld, spot (pris/uns): -9:10 USD 1.227:45


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?