1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan blir dyrare

Europeiska räntor steg något överlag i den inledande handeln på onsdagen. Tyska statsobligationer var upp 2-3 punkter jämfört med svensk stängning på tisdagen, medan svenska statsobligationer var 1- 2 punkter högre.
Kronan stärks mot både euron och dollarn.

På onsdagens agenda står för svensk del industriproduktion och industriorder för april och nya prognoser från Byggindustrierna och Arbetsförmedlingen.

TNS Prosperas inflationsenkät visade på lite högre inflationsförväntningar. Inflationen väntas vara 1,5 procent om ett år och 2,0 procent om två år, jämfört med 1,3 respektive 2,2 procent i marsenkäten. Penningmarknadens aktörer har däremot dragit ned sina inflationsförväntningar något sedan majenkäten, och även dragit ned förväntningarna om reporäntan något på ett och två års sikt.

Återigen spretar förväntningarna på två års sikt, där penningmarknaden spår en reporänta på 2,4 procent medan hela intervjugruppen spår 1,9 procent.

USA-räntorna har visat relativt små förändringar och i stort gått sidledes. På onsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,73 procent, oförändrat från svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen är 1 punkt upp på 3,19 procent.

En emission av treåriga statsobligationer på tisdagen fick ett relativt gott mottagande. Obligationen såldes till en ränta på 1,22 procent, i linje med förväntningarna i Bloomberg News prognosenkät och den lägsta nivån sedan januari 2009. Bid/cover-nivån blev 3,23 jämfört med snittet på 3,08 vid de fyra närmast föregående emissionerna.

Veckans emissioner fortsätter med 21 miljarder dollar i tioåriga statsobligationer på onsdagen och 13 miljarder dollar i 30-åriga statsobligationer på torsdagen.

Thomas Hoenig, Fed-chef i Kansas City, sade på tisdagen att USA:s ekonomi befinner sig i en uthållig återhämtning och upprepade sin åsikt att styrräntan bör höjas till 1 procent över sommaren.

Thomas Hoenig har under en tid reserverat sig mot Feds formulering i FOMC-uttalandena om att hålla styrräntan låg under en "utdragen period".

"Vi behöver en stabil penningpolitik som ser på lång sikt. Penningpolitiken kan orsaka tillgångsprisbubblor, och uppriktigt sagt så är jag orolig för det. Vi måste ta bort den överdrivna stimulansen", sade han.

Klockan 16 svensk tid på onsdagen utfrågas Fed-chefen Ben Bernanke om det ekonomiska läget inför representanthusets budgetkommitté, och klockan 20 väntas Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book. Nästa FOMC-möte hålls den 22- 23 juni.

I Japan steg maskinorderingången med 4,0 procent i april jämfört med månaden före, och steg 9,4 procent i årstakt, mer än väntade 1,7 respektive 7,3 procent.

I Kina rapporterar Reuters, med hänvisning till en regeringskälla, att exporten ökade 50 procent i maj, jämfört med maj föregående år, vilket skulle vara en uppgång från +30,5 procent i april. Statistiken publiceras på torsdagen och enligt Bloomberg News prognosenkät väntas +32,0 procent.

Enligt källan förmedlade bankerna 630 miljarder yuan i nya lån under maj (774 miljarder i april) medan KPI ökade 3,1 procent i årstakt (2,8 procent i april).

Rapporterna om stark Kina-export bidrog till att stärka den australiska och nyzeeländska dollarn under morgonen. Samtidigt har euron stärkts något till 1:196 mot dollarn och yenen tappat lite till 91:50 mot dollarn.

Handlare uppgav till Reuters att omsättningen är relativt låg och att marknaden inväntar nästa "trigger" för en förnyad riktning i euro/dollar. Visst fokus ligger närmast på ECB-chefen Jean-Claude Trichet, som talar klockan 11 på onsdagen och därefter pressträffen efter rådsmötet på torsdagen.

"Trots det stora policypaketet (i euroområdet) och de detaljer vi fått om detta, så fortsätter den europeiska obligationsmarknaden att visa tecken på stress och det indikerar att euron kan falla ytterligare" från nuvarande nivåer, sade John Horner, valutastrateg på Deutsche Bank i Sydney, till Reuters.

Kronan handlas 5 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron jämfört med nivåerna vid svensk stängning på tisdagen.

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera