1515

Räntor och valutor: Kronan blir dyrare

Europeiska räntor steg något överlag i den inledande handeln på onsdagen. Tyska statsobligationer var upp 2-3 punkter jämfört med svensk stängning på tisdagen, medan svenska statsobligationer var 1- 2 punkter högre.
Kronan stärks mot både euron och dollarn.

På onsdagens agenda står för svensk del industriproduktion och industriorder för april och nya prognoser från Byggindustrierna och Arbetsförmedlingen.

TNS Prosperas inflationsenkät visade på lite högre inflationsförväntningar. Inflationen väntas vara 1,5 procent om ett år och 2,0 procent om två år, jämfört med 1,3 respektive 2,2 procent i marsenkäten. Penningmarknadens aktörer har däremot dragit ned sina inflationsförväntningar något sedan majenkäten, och även dragit ned förväntningarna om reporäntan något på ett och två års sikt.

Återigen spretar förväntningarna på två års sikt, där penningmarknaden spår en reporänta på 2,4 procent medan hela intervjugruppen spår 1,9 procent.

USA-räntorna har visat relativt små förändringar och i stort gått sidledes. På onsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,73 procent, oförändrat från svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen är 1 punkt upp på 3,19 procent.

En emission av treåriga statsobligationer på tisdagen fick ett relativt gott mottagande. Obligationen såldes till en ränta på 1,22 procent, i linje med förväntningarna i Bloomberg News prognosenkät och den lägsta nivån sedan januari 2009. Bid/cover-nivån blev 3,23 jämfört med snittet på 3,08 vid de fyra närmast föregående emissionerna.

Veckans emissioner fortsätter med 21 miljarder dollar i tioåriga statsobligationer på onsdagen och 13 miljarder dollar i 30-åriga statsobligationer på torsdagen.

Thomas Hoenig, Fed-chef i Kansas City, sade på tisdagen att USA:s ekonomi befinner sig i en uthållig återhämtning och upprepade sin åsikt att styrräntan bör höjas till 1 procent över sommaren.

Thomas Hoenig har under en tid reserverat sig mot Feds formulering i FOMC-uttalandena om att hålla styrräntan låg under en "utdragen period".

"Vi behöver en stabil penningpolitik som ser på lång sikt. Penningpolitiken kan orsaka tillgångsprisbubblor, och uppriktigt sagt så är jag orolig för det. Vi måste ta bort den överdrivna stimulansen", sade han.

Klockan 16 svensk tid på onsdagen utfrågas Fed-chefen Ben Bernanke om det ekonomiska läget inför representanthusets budgetkommitté, och klockan 20 väntas Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book. Nästa FOMC-möte hålls den 22- 23 juni.

I Japan steg maskinorderingången med 4,0 procent i april jämfört med månaden före, och steg 9,4 procent i årstakt, mer än väntade 1,7 respektive 7,3 procent.

I Kina rapporterar Reuters, med hänvisning till en regeringskälla, att exporten ökade 50 procent i maj, jämfört med maj föregående år, vilket skulle vara en uppgång från +30,5 procent i april. Statistiken publiceras på torsdagen och enligt Bloomberg News prognosenkät väntas +32,0 procent.

Enligt källan förmedlade bankerna 630 miljarder yuan i nya lån under maj (774 miljarder i april) medan KPI ökade 3,1 procent i årstakt (2,8 procent i april).

Rapporterna om stark Kina-export bidrog till att stärka den australiska och nyzeeländska dollarn under morgonen. Samtidigt har euron stärkts något till 1:196 mot dollarn och yenen tappat lite till 91:50 mot dollarn.

Handlare uppgav till Reuters att omsättningen är relativt låg och att marknaden inväntar nästa "trigger" för en förnyad riktning i euro/dollar. Visst fokus ligger närmast på ECB-chefen Jean-Claude Trichet, som talar klockan 11 på onsdagen och därefter pressträffen efter rådsmötet på torsdagen.

"Trots det stora policypaketet (i euroområdet) och de detaljer vi fått om detta, så fortsätter den europeiska obligationsmarknaden att visa tecken på stress och det indikerar att euron kan falla ytterligare" från nuvarande nivåer, sade John Horner, valutastrateg på Deutsche Bank i Sydney, till Reuters.

Kronan handlas 5 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron jämfört med nivåerna vid svensk stängning på tisdagen.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?