1515
Annons

Stockholmsbörsen: Fortsatt skuldfrossa sänkte humöret

Efter en inledande uppgång vände Stockholmsbörsen ned under tisdagen och befann sig resten av handelsdagen i negativ terräng även om en stark slutspurt begränsade skadorna. Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska handelsplatserna.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade dagen 0,6 procent lägre till noteringen 972. Det kan jämföras med att indexet var upp 0,7 procent direkt efter öppningen.

Värdepapper för drygt 13,6 miljarder kronor bytte händer under tisdagen.

Bidragande till det negativare sentimentet var att kreditvärderingsföretaget Fitch i en rapport varnat för att de finanspolitiska utmaningar som Storbritannien står inför är "formidabla" och att detta talar för en snabbare takt i nedskärningarna av budgetunderskottet.

Vidare konstaterade Fitch att Storbritanniens skuldsättning växer snabbare än i andra länder med högsta möjliga kreditbetyg. Att den nya regeringens utgiftsnedskärningar inte är specificerade försvagar dessutom landets trovärdighet, enligt Fitch.

H&M B tappade 2,5 procent till 219:50 kronor. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för H&M till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 245 kronor från tidigare 260 kronor.

ABB steg 0,8 procent till 134:30 kronor. Goldman Sachs har höjt rekommendationen för ABB till köp från tidigare neutral. Aktien läggs även till på Goldman Sachs "conviction buy"-lista. Riktkursen höjs till 32 schweizerfranc, motsvarande 222 kronor, från tidigare 28 schweizerfranc. Utöver det meddelade ABB på morgonen att det lägger bud på brittiska Chloride värt 860 miljoner pund.

SKF B klättrade 0,4 procent till 137:40 kronor, Atlas Copco A tappade 0,1 procent till 112:40 kronor och Alfa Laval steg 0,2 procent till 99:40 kronor. Goldman Sachs har höjt riktkursen för SKF till 181 kronor, Atlas Copco till 152 kronor och Alfa Laval till 144 kronor.

Electrolux B tappade 1,4 procent till 173 kronor, Sandvik slutade 1,3 procent lägre 89:75 kronor och Assa Abloy B backade 0,3 procent till 158 kronor. Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för Electrolux till neutral från tidigare köp och Sandvik till sälj från tidigare neutral. Assa Abloy har lagts till på Goldman Sachs "conviction sell"- lista.

Autoliv backade 1,1 procent till 373:10 kronor. Detta trots att Nordea höjde rekommendationen för Autoliv till starkt köp från tidigare köp med upprepad riktkurs om 485 kronor.

HQ föll 30 procent till 48:70 kronor efter att ha meddelat att bolaget stärker kapitalbasen genom att sälja HQ Fonder till Öresund för 850 miljoner kronor. HQ återkallar samtidigt den föreslagna nyemissionen om 559 miljoner kronor och avser i stället att genomföra en företrädesrättsemission om upp till 1 miljard kronor för att möjliggöra ett återköp av HQ Fonder och säkra den finansiella stabiliteten.

Unibet steg 1,7 procent till 152 kronor sedan bolaget avtalat med den franska sportspelsoperatören France Pari om att erbjuda sportspel på den franska marknaden.

Elekta som läger fram sin bokslutskommuniké på onsdagsmorgonen och därefter har en kapitalmarknadsdag under eftermiddagen, slutade 3,2 procent lägre till 186:90 kronor. Henrik Svensson +46 8 5191 7924 Jonas Aronsson +46 8 5191 7914 Nyhetsbyrån Direkt

Innehåll från Nordisk BergteknikAnnons

Strategisk partner lägger grunden för grön omställning

Andreas Christoffersson, vd på Nordisk Bergteknik.
Andreas Christoffersson, vd på Nordisk Bergteknik.

Alla nya infrastrukturprojekt och all nyproduktion av byggnader inleds med någon form av markberedning – ett fält som Nordisk Bergteknik har byggt upp spetskompetens inom. ”Med ett allt större fokus på en hållbar framtid i varje projekt blir vi en viktig del i att realisera den gröna omställningen”, säger Andreas Christoffersson, vd på Nordisk Bergteknik. 

Järnvägsnäten breder ut sig, det byggs allt fler vindkraftverk och laddinfrastrukturen för elektrifierade fordon tar form. Den gröna omställningen pågår överallt. Det ger medvind för Nordisk Bergteknik som har positionerat sig som en strategisk partner till anläggnings- och byggaktörerna som genomför dessa projekt, ofta på uppdrag av stat eller kommun.

– Varje gång det ska byggas en ny järnvägsräls eller en tunnel måste marken beredas. Det går inte att hoppa över det ledet. Det innebär att det alltid kommer att finnas efterfrågan på våra tjänster, säger Andreas Christoffersson, vd på Nordisk Bergteknik. 

Heltäckande kompetens

Koncernen samlar ett 20-tal bolag i Sverige och Norge som tillsammans har en heltäckande kompetens och över 60 års erfarenhet inom berghantering och grundläggning. Det handlar exempelvis om borrning, bergförstärkning, pålning och grundförstärkning. 

– Två stora och välkända projekt som vi är involverade i är Västlänken i Göteborg, vars syfte är att bidra till förbättrad kollektivtrafik, och Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå där man bland annat planerar att frakta järnmalm och skog på ett miljövänligt sätt, säger Andreas Christoffersson. 

Provborrar efter metaller till bilbatterier 

Nordisk Bergteknik är även delaktiga i markarbetet i samband med etableringen av vindkraftsparker. 

– Vi hjälper också svenska gruvbolag att provborra efter mineraler. Behovet är stort nu när efterfrågan på specialmetaller till bilbatterier växer. På samma tema bearbetar vi även mark där det ska byggas laddstolpar till elfordon, berättar Andreas Christoffersson. 

Investerar i gröna maskiner

I projekten används bland annat tysta hybridmaskiner som inte bara avger ett mindre klimatavtryck än sina föregångare, utan också bidrar till en bättre arbetsmiljö för maskinförarna.

– Vi har en av Europas modernaste maskinparker. Att investera i gröna maskiner är ett måste för att kunna möta våra slutkunders miljökrav. Med en modern maskinpark kan vi också attrahera unga maskinförare till våra bolag, säger Andreas Christoffersson.

Anställer hållbarhetschef 

I oktober tar Nordisk Bergteknik ytterligare ett viktigt steg på sin egen gröna resa och förstärker ledningen med en hållbarhetschef.

– Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor i många år, men nu kommer vi att ha en dedikerad person på plats som kan ta ett övergripande ansvar. Det innebär att vi kan fokusera mer på mätbarhet och uppföljning på koncernivå och allokera våra resurser än mer effektivt över tid. Rekryteringen sänder dessutom en tydlig signal till våra kunder och slutkunder, konstaterar Andreas Christofferson.

Läs mer om hur Nordisk Bergteknik realiserar den gröna omställningen.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordisk Bergteknik och ej en artikel av Dagens industri

Bönder lovar grön energi – om staten hjälper till

Sveriges bönder och skogsbrukare kan producera lika mycket energi som kärnkraften – om de ökar produktionen från sol, biogas, vatten, vind och restprodukter från skogen.

Kravet?

”Staten behöver vara med och dela på risken”, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

Foto:ADAM IHSE

Ytterligare 50 TWh.

Så mycket kan de gröna näringarna bidra med i elkrisens Sverige kommande år – om staten hjälper till, hävdar Lantbrukarnas riksförbund som räknat ut vilka satsningar som är möjliga.

”Vi använder ju en del energi från de gröna näringarna i dag, men det finns stor potential som inte är utnyttjad, egentligen i flera typer av energiproduktion”, säger Palle Borgström.

Lösningen är enligt LRF en kombination av flera energislag – att ta tillvara alltifrån solenergi och biodrivmedel till biogas, vindkraft och småskalig vattenkraft.

”Inte minst energi från skogen som har den största potentialen.”

LRF har precis lämnat över ett energipaket med förslag för ökad energiproduktion till politikerna som sitter i energiförhandlingarna.

Det finns dock ett aber – de gröna näringarna behöver statens hjälp för att klara av det.

”Ekonomin i en del av de här investeringarna har varit lite för svag för att genomföra dem. För långa avskrivningstider för att investera i solpaneler och biogas till exempel”, säger Palle Borgström och påpekar att även osäkerheten framöver gör att investeringar inte riktigt kommit igång som de ska. 

LRF föreslår en rad sätt som staten kan gå in och hjälpa till. På önskelistan finns förslag som bland annat rör en slags låneform med konkurrenskraftig ränta för småskalig energiproduktion med solceller, fortsatt statligt stöd för nya etableringar av biogasanläggningar samt en avskaffad energi- och koldioxidskatt på bioolja.

Staten behöver vara med och dela på risken, understryker Palle Borgström.

”För att företagare i de gröna näringarna ska våga göra det här. Staten är inne på många olika sätt på energiområdet, och i andra former av energi också. Så det är inget nytt med statliga incitament i energimarknaden.”

Vilket energislag kan ge mest energi här?
”Den största potentialen finns sannolikt i skogen där vi har stora outnyttjade resurser i form av biprodukter från skogsindustrin, men i större utsträckning också ta vara på grenar och toppar.”

”Även biogas är en elegant lösning.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera