1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt skuldfrossa sänkte humöret

Efter en inledande uppgång vände Stockholmsbörsen ned under tisdagen och befann sig resten av handelsdagen i negativ terräng även om en stark slutspurt begränsade skadorna. Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska handelsplatserna.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade dagen 0,6 procent lägre till noteringen 972. Det kan jämföras med att indexet var upp 0,7 procent direkt efter öppningen.

Värdepapper för drygt 13,6 miljarder kronor bytte händer under tisdagen.

Bidragande till det negativare sentimentet var att kreditvärderingsföretaget Fitch i en rapport varnat för att de finanspolitiska utmaningar som Storbritannien står inför är "formidabla" och att detta talar för en snabbare takt i nedskärningarna av budgetunderskottet.

Vidare konstaterade Fitch att Storbritanniens skuldsättning växer snabbare än i andra länder med högsta möjliga kreditbetyg. Att den nya regeringens utgiftsnedskärningar inte är specificerade försvagar dessutom landets trovärdighet, enligt Fitch.

H&M B tappade 2,5 procent till 219:50 kronor. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för H&M till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 245 kronor från tidigare 260 kronor.

ABB steg 0,8 procent till 134:30 kronor. Goldman Sachs har höjt rekommendationen för ABB till köp från tidigare neutral. Aktien läggs även till på Goldman Sachs "conviction buy"-lista. Riktkursen höjs till 32 schweizerfranc, motsvarande 222 kronor, från tidigare 28 schweizerfranc. Utöver det meddelade ABB på morgonen att det lägger bud på brittiska Chloride värt 860 miljoner pund.

SKF B klättrade 0,4 procent till 137:40 kronor, Atlas Copco A tappade 0,1 procent till 112:40 kronor och Alfa Laval steg 0,2 procent till 99:40 kronor. Goldman Sachs har höjt riktkursen för SKF till 181 kronor, Atlas Copco till 152 kronor och Alfa Laval till 144 kronor.

Electrolux B tappade 1,4 procent till 173 kronor, Sandvik slutade 1,3 procent lägre 89:75 kronor och Assa Abloy B backade 0,3 procent till 158 kronor. Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för Electrolux till neutral från tidigare köp och Sandvik till sälj från tidigare neutral. Assa Abloy har lagts till på Goldman Sachs "conviction sell"- lista.

Autoliv backade 1,1 procent till 373:10 kronor. Detta trots att Nordea höjde rekommendationen för Autoliv till starkt köp från tidigare köp med upprepad riktkurs om 485 kronor.

HQ föll 30 procent till 48:70 kronor efter att ha meddelat att bolaget stärker kapitalbasen genom att sälja HQ Fonder till Öresund för 850 miljoner kronor. HQ återkallar samtidigt den föreslagna nyemissionen om 559 miljoner kronor och avser i stället att genomföra en företrädesrättsemission om upp till 1 miljard kronor för att möjliggöra ett återköp av HQ Fonder och säkra den finansiella stabiliteten.

Unibet steg 1,7 procent till 152 kronor sedan bolaget avtalat med den franska sportspelsoperatören France Pari om att erbjuda sportspel på den franska marknaden.

Elekta som läger fram sin bokslutskommuniké på onsdagsmorgonen och därefter har en kapitalmarknadsdag under eftermiddagen, slutade 3,2 procent lägre till 186:90 kronor. Henrik Svensson +46 8 5191 7924 Jonas Aronsson +46 8 5191 7914 Nyhetsbyrån Direkt


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?