1515

Räntor och valutor: Kronan tappade mark

Europabörserna sjönk överlag och räntespreadarna mellan kärna och periferi i Europa vidgades på tisdagen, samtidigt som euron och kronan försvagades.

Tyska statsobligationer var vid svensk stängning 4-6 punkter ned från måndag samma tid, medan räntorna i PIIGS-länderna sjönk mindre eller steg, med vidgade spreadar som följd. Svenska statsobligationer sjönk 2-6 punkter.

"Tyska statsobligationer har sjunkit då det är en riskavert miljö. Den omedelbara oron för marknaderna är det finansieringstryck som perifera länder står inför, vilket har utlöst en rörelse av flykt till kvalitet in i tyska statsobligationer", sade Orlando Green, räntestrateg på Credit Agricole i London till Bloomberg News.

Den europeiska skuldkrisen står fortsatt i fokus. Bidragande till humörsänkningen på tisdagen var Fitchs varning om att Storbritannien står inför är "formidabla" finanspolitiska utmaningar. Fitch konstaterade att Storbritanniens skuldsättning växer snabbare än i andra AAA-klassade länder och att regeringens utgiftsnedskärningar inte är specificerade sänker trovärdigheten.

Det brittiska finansdepartementet framhöll å sin sida sitt åtagande om att skynda på budgetbesparingarna, och pekade på att finansminister George Osborne ska leverera mer detaljer om budgeten senare i juni.

Pundet tappade mot såväl dollar som euro efter kommentarerna.

"Fitch sade bara sådant som de flesta redan vet. Men det sätt som pundet reagerade på visar på hur nervös och känslig som marknaden är vad gäller hela skuldhanteringsfrågan", sade Neil Mellor, valutastrateg på Bank of New York Mellon, till Bloomberg News.

Visst fokus fanns på Österrikes emissioner av två långa obligationer för sammanlagt 1,65 miljarder euro på tisdagen, där bid/cover-nivån blev klart lägre än vid närmast föregående emissioner.

Österrike är ett av de länder som fått se sina räntor stiga senaste tiden. Det finns en oro för österriska bankers exponering mot Ungern, som i förra veckan flaggade för större underskottsproblem än väntat, uttalanden som senare visserligen har tonats ned.

"På efterfrågesidan så är den enda verkliga köparen av betydelse ECB, och data för förra veckan visade ytterligare en vecka av minskad aktivitet från centralbanken. Österrikiska obligationer är inte de som ECB har som mål i sitt köpprogram, och givet omständigheterna så var emissionen tillräckligt hygglig", sade Orlando Green på Credit Agricole.

ECB meddelade på tisdagen att de genomför term deposits för att absorbera 40,5 miljarder euro i köp som genomförts till och med den 4 juni. Det indikerar att ECB köpte obligationer för 5,5 miljarder euro under fjärde veckan av köpprogrammet, ned från 8,5 miljarder under tredje veckan.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade på måndagen att Spanien och Portugal genomför betydande budgetåtgärder för 2010-2011, men att de behöver genomföra ytterligare åtstramningar därefter. Han sade också att Ungerns regering måste vara mer disciplinerad i sina uttalanden nu när stor nervositet råder på finansmarknaderna.

Ungerns premiärminister Viktor Orban meddelade på onsdagen att regeringen ska införa ett nytt skattesystem, med bland annat sänkt bolagsskatt och en platt skatt på 16 procent för personliga inkomster. Samtidigt införs en tillfällig bankskatt. Regeringen vill också frysa utgifterna och sätta ett tak för lönerna i den offentliga sektorn. Forinten stärktes från 286 till 283 mot euron efter dessa besked.

Greklands finansminister Giorgos Papaconstantinou framhöll efter ekofinmötet på tisdagen att IMF, EU-kommissionen och ECB alla anser att den grekiska budgetsaneringen är på rätt väg och att Grekland förväntar sig klartecken vid den nästa månatliga kontrollen.

I Tyskland steg industriproduktionen 0,9 procent i april från månaden före, och 13,3 procent i årstakt, väntat var 0,7 respektive 12,4 procent. Samtidigt reviderades marsutfallet upp. Byggsektorn steg med 2,6 procent medan tillverkningsindustrin steg med 0,5 procent från månaden före.

Commerzbank konstaterade att med ett tydligt plus så håller byggsektorn på att komma ifatt produktionsförlusterna orsakade av den kalla vintern.

"En annan positiv faktor är att tillverkningssektorn också har ökat produktionen i april även efter den kraftiga uppgången i mars. Den tyska industrin återhämtar sig snabbare än vad som tidigare antagits. Detta ökar chanserna för att den tyska ekonomin inte bara ska visa betydande tillväxt under innevarande kvartal utan också visa höga tillväxttal under andra halvåret", skrev Commerzbank i en kommentar.

I Sverige lanserade SCB på tisdagen sin nya AKU-redovisning, som baseras på ett större urval än tidigare. Urvalsutökningen har genomförts för att AKU mer detaljerat ska kunna beskriva arbetsmarknadssituationen.

Reviderade data visade att antalet sysselsatta i april var 4,481 miljoner, upp från tidigare rapporterade 4,465 miljoner. Arbetslösheten var 9,5 procent, lägre än tidigare angivna 9,8 procent. Även månadsutfallen för januari till mars reviderades ned.

SEB skrev i en kommentar att den ursprungliga statistiken var överraskande hög och det nya utfallet därmed mer är i linje med utvecklingen i andra arbetsmarknadsindikatorer.

Manpowers arbetsmarknadsbarometer för tredje kvartalet på tisdagen visade att den svenska arbetsmarknaden nu har tagit fart på allvar igen och den förväntade sysselsättningen ökar ytterligare inför årets tredje kvartal. Sverige ligger tillsammans med Polen och Tyskland i topp i Europa.

USA-räntorna visade en ojämn utveckling under tisdagen, men den sammanlagda rörelsen var ändå ned. Den tvååriga statsobligationen handlades vid svensk stängning på 0,73 procent, 1 punkt ned från måndag samma tid, medan tioåringen var 3 punkter lägre på 3,18 procent.

Finansdepartementet ska under veckan emittera statspapper för 70 miljarder dollar, med start i treåriga statspapper för 36 miljarder dollar på tisdagen.

På valutamarknaden stärktes yenen till 91:30 mot dollarn och 108:80 mot euron, samtidigt som euron tappade till 1:193 mot dollarn. Kronan försvagades sammantaget 7 öre till 8:10 mot dollarn och 6 öre till 9:67 mot euron, jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?