1515

Räntor och valutor: Euron tappar

Marknaderna surnade till under förmiddagen. Europabörserna vände ned och räntespreadarna mellan kärna och periferi vidgades, samtidigt som euron och kronan tappade.

Tyska statsobligationer var 2-5 punkter ned från svensk stängning på måndagen, medan räntorna i PIGS-länderna steg överlag.

Bidragande till humörsvängningen var att Fitch i en rapport varnat för att de finanspolitiska utmaningar som Storbritannien står inför är "formidabla" och att detta talar för en snabbare takt i nedskärningarna av budgetunderskottet.

Fitch konstaterade att Storbritanniens skuldsättning växer snabbare än i andra AAA-klassade länder. Att den nya regeringens utgiftsnedskärningar inte är specificerade sänker trovärdigheten, enligt Fitch.

Brittiska räntor sjönk initialt efter Fitch- kommentarerna men steg därefter och var sammantaget 1-3 punkter lägre, samtidigt som pundet tappade mot såväl dollar som euro.

Visst fokus fanns på Österrikes emission av statsobligationer för 1,65 miljarder euro. En obligation med löptid till 2021 emitterades för 825 miljoner euro, med bid/cover-nivå på 1,82 medan lika mycket emitterades i en obligation med löptid till 2018 med en bid/cover-nivå på 1,80.

Österrikiska statsobligationer har tidigare stigit på oro för österriska bankers exponering mot Ungern, som i förra veckan flaggade för större underskottsproblem än väntat, uttalanden som senare visserligen har tonats ned.

På tisdagen har ekofin möte. Eurogruppen enades på måndagen om detaljerna i den europeiska faciliteten för finansiell stabilitet på 440 miljarder euro, där varje euroland garanterar sin individuella andel av upplåningen.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade på måndagskvällen att Spanien och Portugal genomför betydande budgetåtgärder 2010-2011, men att de behöver genomföra ytterligare åtstramningar därefter. Han sade också att Ungerns regering måste vara mer disciplinerad i sina uttalanden nu när stor nervositet råder på finansmarknaderna.

Klockan 12 publiceras tysk industriproduktion för april, som väntas visa en uppgång med 0,7 procent från månaden före och med 12,4 procent från samma månad i fjol, enligt Bloomberg News.

I Sverige lanserade SCB på tisdagen sin nya AKU- redovisning, som baseras på ett större urval än tidigare. Urvalsutökningen har genomförts för att AKU mer detaljerat ska kunna beskriva arbetsmarknadssituationen och dynamiken på arbetsmarknaden.

Som en följd av det utökade urvalet har AKU:s statistik reviderats för perioden januari-april 2010. Arbetslösheten var 9,5 procent i april, icke säsongsrensat. Tidigare rapporterat var 9,8 procent, vilket var ett överraskande högt utfall.

Den reviderade serien för arbetslösheten i år blir nu 9,3, 9,1, 9,0 respektive 9,5 procent (tidigare rapporterat var 9,4, 9,3, 9,1 respektive 9,8 procent).

Säsongrensat steg arbetslösheten till 9,1 procent i april från 8,6 procent i mars (tidigare rapporterades en uppgång till 9,3 procent i april från 8,7 procent i mars).

Antalet sysselsatta för april reviderades samtidigt upp till 4,481 miljoner från tidigare 4,465 miljoner, och ökningen från april 2009 blir därmed 21.000 jämfört med tidigare rapporterade +5.000.

"Den ursprungliga statistiken var överraskande hög och det nya utfall är därmed mer i linje med utvecklingen i andra arbetsmarknadsindikatorer", skriver SEB i en kommentar.

4Cast noterar också i en kommentar att situationen på arbetsmarknaden därmed förefaller starkare än tidigare antagits med sysselsättningen enligt det nya utfallet betydligt högre.

"Denna revidering kan läggas till den redan uppmuntrande utvecklingen på arbetsmarknaden som visat klara tecken på stabilisering de senaste månaderna och en del indikationer antyder att en vändpunkt kanske redan har nåtts", skriver 4Cast.

Nordea ser revideringarna som totalt sett relativt små och trenden med stigande sysselsättning och överraskande högt arbetskraftsutbud förblir intakt.

"Om något visar den nya statistiken att arbetslösheten i april var i linje med Riksbankens prognos medan den var något över Riksbankens bedömning före revideringarna", skriver Nordea.

Manpowers arbetsmarknadsbarometer för tredje kvartalet på tisdagen visade att den svenska arbetsmarknaden nu har tagit fart på allvar igen och den förväntade sysselsättningen ökar ytterligare inför årets tredje kvartal. Sverige ligger tillsammans med Polen och Tyskland i topp i Europa.

Tisdagens USA-agenda är tunn. I eftermiddag talar Fed- guvernören Elizabeth Duke och sent i kväll publiceras veckostatistiken för ABC/WP konsumentförtroende.

USA-räntorna har sjunkit under förmiddagen, och den tvååriga statsobligationen handlas på 0,71 procent, 3 punkter ned från svensk stängning på måndagen.

Finansdepartementet ska under veckan emittera statspapper för 70 miljarder dollar, med start i treåriga statspapper för 36 miljarder dollar på tisdagen.

På valutamarknaden har yenen stärkts till 91:40 mot dollarn och 108:90 mot euron, samtidigt som euron tappat till 1:191 mot dollarn. Kronan har tappat under förmiddagen och handlas 7 öre svagare på 8:10 mot dollarn och 4 öre svagare på 9:65 mot euron, jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.


tisdag kl 11.45 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 8:1064 (8:0366)
EUR/SEK 9:6563(9:6118)  
EUR/USD 1:1910 (1:1961) 
Statsobl 10y 2,45 (2,50) 
US obl 10y
3,16 (3,21)
Tysk obl 10y
2,52 (2,56)
Räntegap/ty -7 (-6)
SSV 6 mån
0,29 (0,29)


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?