1515
Annons

Räntor och valutor: Euron tappar

Marknaderna surnade till under förmiddagen. Europabörserna vände ned och räntespreadarna mellan kärna och periferi vidgades, samtidigt som euron och kronan tappade.

Tyska statsobligationer var 2-5 punkter ned från svensk stängning på måndagen, medan räntorna i PIGS-länderna steg överlag.

Bidragande till humörsvängningen var att Fitch i en rapport varnat för att de finanspolitiska utmaningar som Storbritannien står inför är "formidabla" och att detta talar för en snabbare takt i nedskärningarna av budgetunderskottet.

Fitch konstaterade att Storbritanniens skuldsättning växer snabbare än i andra AAA-klassade länder. Att den nya regeringens utgiftsnedskärningar inte är specificerade sänker trovärdigheten, enligt Fitch.

Brittiska räntor sjönk initialt efter Fitch- kommentarerna men steg därefter och var sammantaget 1-3 punkter lägre, samtidigt som pundet tappade mot såväl dollar som euro.

Visst fokus fanns på Österrikes emission av statsobligationer för 1,65 miljarder euro. En obligation med löptid till 2021 emitterades för 825 miljoner euro, med bid/cover-nivå på 1,82 medan lika mycket emitterades i en obligation med löptid till 2018 med en bid/cover-nivå på 1,80.

Österrikiska statsobligationer har tidigare stigit på oro för österriska bankers exponering mot Ungern, som i förra veckan flaggade för större underskottsproblem än väntat, uttalanden som senare visserligen har tonats ned.

På tisdagen har ekofin möte. Eurogruppen enades på måndagen om detaljerna i den europeiska faciliteten för finansiell stabilitet på 440 miljarder euro, där varje euroland garanterar sin individuella andel av upplåningen.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade på måndagskvällen att Spanien och Portugal genomför betydande budgetåtgärder 2010-2011, men att de behöver genomföra ytterligare åtstramningar därefter. Han sade också att Ungerns regering måste vara mer disciplinerad i sina uttalanden nu när stor nervositet råder på finansmarknaderna.

Klockan 12 publiceras tysk industriproduktion för april, som väntas visa en uppgång med 0,7 procent från månaden före och med 12,4 procent från samma månad i fjol, enligt Bloomberg News.

I Sverige lanserade SCB på tisdagen sin nya AKU- redovisning, som baseras på ett större urval än tidigare. Urvalsutökningen har genomförts för att AKU mer detaljerat ska kunna beskriva arbetsmarknadssituationen och dynamiken på arbetsmarknaden.

Som en följd av det utökade urvalet har AKU:s statistik reviderats för perioden januari-april 2010. Arbetslösheten var 9,5 procent i april, icke säsongsrensat. Tidigare rapporterat var 9,8 procent, vilket var ett överraskande högt utfall.

Den reviderade serien för arbetslösheten i år blir nu 9,3, 9,1, 9,0 respektive 9,5 procent (tidigare rapporterat var 9,4, 9,3, 9,1 respektive 9,8 procent).

Säsongrensat steg arbetslösheten till 9,1 procent i april från 8,6 procent i mars (tidigare rapporterades en uppgång till 9,3 procent i april från 8,7 procent i mars).

Antalet sysselsatta för april reviderades samtidigt upp till 4,481 miljoner från tidigare 4,465 miljoner, och ökningen från april 2009 blir därmed 21.000 jämfört med tidigare rapporterade +5.000.

"Den ursprungliga statistiken var överraskande hög och det nya utfall är därmed mer i linje med utvecklingen i andra arbetsmarknadsindikatorer", skriver SEB i en kommentar.

4Cast noterar också i en kommentar att situationen på arbetsmarknaden därmed förefaller starkare än tidigare antagits med sysselsättningen enligt det nya utfallet betydligt högre.

"Denna revidering kan läggas till den redan uppmuntrande utvecklingen på arbetsmarknaden som visat klara tecken på stabilisering de senaste månaderna och en del indikationer antyder att en vändpunkt kanske redan har nåtts", skriver 4Cast.

Nordea ser revideringarna som totalt sett relativt små och trenden med stigande sysselsättning och överraskande högt arbetskraftsutbud förblir intakt.

"Om något visar den nya statistiken att arbetslösheten i april var i linje med Riksbankens prognos medan den var något över Riksbankens bedömning före revideringarna", skriver Nordea.

Manpowers arbetsmarknadsbarometer för tredje kvartalet på tisdagen visade att den svenska arbetsmarknaden nu har tagit fart på allvar igen och den förväntade sysselsättningen ökar ytterligare inför årets tredje kvartal. Sverige ligger tillsammans med Polen och Tyskland i topp i Europa.

Tisdagens USA-agenda är tunn. I eftermiddag talar Fed- guvernören Elizabeth Duke och sent i kväll publiceras veckostatistiken för ABC/WP konsumentförtroende.

USA-räntorna har sjunkit under förmiddagen, och den tvååriga statsobligationen handlas på 0,71 procent, 3 punkter ned från svensk stängning på måndagen.

Finansdepartementet ska under veckan emittera statspapper för 70 miljarder dollar, med start i treåriga statspapper för 36 miljarder dollar på tisdagen.

På valutamarknaden har yenen stärkts till 91:40 mot dollarn och 108:90 mot euron, samtidigt som euron tappat till 1:191 mot dollarn. Kronan har tappat under förmiddagen och handlas 7 öre svagare på 8:10 mot dollarn och 4 öre svagare på 9:65 mot euron, jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.


tisdag kl 11.45 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 8:1064 (8:0366)
EUR/SEK 9:6563(9:6118)  
EUR/USD 1:1910 (1:1961) 
Statsobl 10y 2,45 (2,50) 
US obl 10y
3,16 (3,21)
Tysk obl 10y
2,52 (2,56)
Räntegap/ty -7 (-6)
SSV 6 mån
0,29 (0,29)

Innehåll från St. Hunna ABAnnons

En perfekt cybersäkerhetsstorm

Redan innan Rysslands invasion av Ukraina, och den våg av cyberattacker som skett sedan dess, sågs en markant ökning av Ransomwareattacker från kriminella aktörer där amerikanska FBI gick ut och varnade för ett nyupptäckt hot i form av falska USB-minnen.

FBI varnade specifikt för att så kallade Ransomwaregrupper skickat ut falska USB-minnen till företag inom framför allt försvarsindustrin, försäkringsbranschen och transportbranschen. Falska USB-minnen, eller BadUSB på engelska, ser ut som vanliga USB-minnen innehållande dokument och filer. Men när de ansluts till datorn kan de istället agera som exempelvis ett tangentbord eller ett trådlöst nätverkskort. Detta gör att en dator kan hackas på ett ögonblick, utan att ett antivirusprogram har en chans att stoppa attacken. De här grupperna vill hacka företag och offentliga organisationer i syfte att ta kryptera all information på nätverken och därefter kräva organisationen på lösensumma, något som bland annat hände i en uppmärksammad cyberattack mot en svensk kommun 2021.

För att undvika hackare, spionage och andra hot brukar IT-system generellt utrustas med brandväggar som skydd mot attacker via internet. Känsligare system, så som styrsystem för känslig infrastruktur eller militära system, brukar dessutom vara helt frånkopplade från alla nätverk, inklusive internet. Att frikoppla system på sådant sätt kallas luftgap eller air-gap.  

Falska USB-minnen har varit kända åtminstone sedan 2010, och är ett ständigt närvarande hot mot militära luftgapade IT-system. Faktum är att alla kända, lyckade attacker mot luftgapade system har skett genom falska USB-minnen, där den mest kända attacken är den så kallade Stuxnet-attacken mot Irans kärnvapenindustri.

Det Uppsalabaserade företaget S:t Hunna AB har sedan 2015 utvecklat och sålt IT-säkerhetsutrustning för att skydda känsliga system mot den här typen av attacker och det ständiga hot från skadlig kod och virus i filer som ligger på flyttbara medier. Kundlistan involverar en lång rad kända svenska och utländska myndigheter, organisationer och företag, där Försvarsmakten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är två kunder med höga krav på cybersäkerhet.

– Sedan Rysslands invasion i mars har vi haft en markant ökning av intresse från främst offentliga aktörer att få tillgång till våra produkter, säger Jonas Engfors, försäljningschef på S:t Hunna, och fortsätter:

– Många organisationer har konstaterat att de tar stora risker då de regelbundet använder information på USB-minnen och CD/DVD. Således vill de minska risken så mycket som möjligt. Med hänsyn till olika samhällsviktiga verksamheter som bedrivs finns inget utrymme för att interna system ska riskera att smittas av virus och skadlig kod – oaktat om det sker av misstag eller som resultat av en antagonistisk handling från utländska aktörer eller kriminella organisationer.

För många av S:t Hunnas kunder har det varit viktigt att systemet är utvecklat och tillverkat i Sverige av ett svenskt företag, är användarvänligt och nyttjas av aktörer inom det svenska totalförsvaret. Även om den svenska kundbasen i huvudsak består av statliga svenska myndigheter och organisationer har man även ett flertal internationella företag som kunder och produkterna används över hela världen.

Läs mer om Hunna här!

Om St Hunna 

Ett svenskt bolag grundat med omfångsrik kompetens från försvars- och informationssäkerhetsindustrin. Vi tillhandahåller produkter som förändrar informations- och cybersäkerhet för nationer, samhällen och företag till att bli bättre.

Företaget vann Bona Postulatapriset 2020, och kvalificerade sig på Delioitte Sweden Technology Fast 50 både 2020 och 2021.

Mejl: info@hunna.eu

Växel: 08-98 68 60

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med St. Hunna AB och ej en artikel av Dagens industri

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera