1515

Råvaror: Oljan faller

Den nya veckans handel på råvarumarknaden inleddes med negativa förtecken. Priserna föll brett efter att oron för konjunkturförstärkning och skuldkrisen i södra Europa åter dominerat nyhetsrapporteringen. Förra veckan avslutades med en sysselsättningsrapport från USA som inte levde upp till förväntningarna och helgens G20-möte gjorde inte mycket till för att lugna marknaden.

På valutamarknaden har euron under morgonen fallit under 1:20-nivån mot dollarn och börserna visar breda fall.

På råvarumarknaden handlades WTI-oljan i första termin en dryg dollar lägre vid 9-tiden till nivåer kring 70:40 dollar per fat. Brentoljan höll sina nivåer något bättre, minus 0:65 dollar till 71:44.

Den höga volatiliteten i oljepriset fortsätter att prägla handeln. Bara sedan stängningen i torsdags har WTI- oljan fallit över 4 dollar och sedan slutet av april har priset fallit med 18 procent.

Den irakiske oljeministern Hussain al-Shahristani indikerade dock ingen krisstämning inom den oljeproducerande kartellen Opec när han uttalade sig för journalister utan menade att nuvarande oljepris är tillräckligt högt för att motivera investeringar även i fält med mindre potential. Inget extra möte innan Opecs ordinarie den 14 oktober är att vänta heller, enligt oljeministern som refererades av Bloomberg News.

På onsdag denna vecka släpper Opec sin månadsrapport och vissa justeringar i utsikterna är dock att vänta, menar bedömare.

"Opec kommer nog att revidera prognosen för den globala efterfrågan något eftersom de åtstramningspaket som lanserats i Europa är mer långtgående än för en månad sedan", säger Ben Westmore, analytiker för energi och mineral vid National Australia Bank i Melbourne i en intervju med Bloomberg tv.

Han tillägger att han räknar med att volatiliten i marknaden kommer att kvarstå, främst som en följd av osäkerheten kring euron, särskilt i ett läge när den fundamentala situationen för olja i USA fortfarande är svag.

På basmetallmarknaden LME var trenden entydigt nedåt under morgonen.

Koppar var strax före klockan 9 ned 150 dollar till 6.130 dollar per ton. Kopparn är inne på sin sjätte dag i rad med vikande pris och har tappat sammantaget 870 dollar sedan den 27 maj.

Bland övriga metaller var zinken ned 41 dollar till 1.600, medan aluminium var ned 27 till 1.854 och nickel 300 till 17.650.

Guldpriset pekade också nedåt i inledningen, men i måttligare utsträckning än för de konjunkturkänsliga basmetallerna. Vid 9-tiden var spotpriset ned knappt 3 dollar till 1.217:45.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?