1515
Annons

Råvaror: Oljan faller

Den nya veckans handel på råvarumarknaden inleddes med negativa förtecken. Priserna föll brett efter att oron för konjunkturförstärkning och skuldkrisen i södra Europa åter dominerat nyhetsrapporteringen. Förra veckan avslutades med en sysselsättningsrapport från USA som inte levde upp till förväntningarna och helgens G20-möte gjorde inte mycket till för att lugna marknaden.

På valutamarknaden har euron under morgonen fallit under 1:20-nivån mot dollarn och börserna visar breda fall.

På råvarumarknaden handlades WTI-oljan i första termin en dryg dollar lägre vid 9-tiden till nivåer kring 70:40 dollar per fat. Brentoljan höll sina nivåer något bättre, minus 0:65 dollar till 71:44.

Den höga volatiliteten i oljepriset fortsätter att prägla handeln. Bara sedan stängningen i torsdags har WTI- oljan fallit över 4 dollar och sedan slutet av april har priset fallit med 18 procent.

Den irakiske oljeministern Hussain al-Shahristani indikerade dock ingen krisstämning inom den oljeproducerande kartellen Opec när han uttalade sig för journalister utan menade att nuvarande oljepris är tillräckligt högt för att motivera investeringar även i fält med mindre potential. Inget extra möte innan Opecs ordinarie den 14 oktober är att vänta heller, enligt oljeministern som refererades av Bloomberg News.

På onsdag denna vecka släpper Opec sin månadsrapport och vissa justeringar i utsikterna är dock att vänta, menar bedömare.

"Opec kommer nog att revidera prognosen för den globala efterfrågan något eftersom de åtstramningspaket som lanserats i Europa är mer långtgående än för en månad sedan", säger Ben Westmore, analytiker för energi och mineral vid National Australia Bank i Melbourne i en intervju med Bloomberg tv.

Han tillägger att han räknar med att volatiliten i marknaden kommer att kvarstå, främst som en följd av osäkerheten kring euron, särskilt i ett läge när den fundamentala situationen för olja i USA fortfarande är svag.

På basmetallmarknaden LME var trenden entydigt nedåt under morgonen.

Koppar var strax före klockan 9 ned 150 dollar till 6.130 dollar per ton. Kopparn är inne på sin sjätte dag i rad med vikande pris och har tappat sammantaget 870 dollar sedan den 27 maj.

Bland övriga metaller var zinken ned 41 dollar till 1.600, medan aluminium var ned 27 till 1.854 och nickel 300 till 17.650.

Guldpriset pekade också nedåt i inledningen, men i måttligare utsträckning än för de konjunkturkänsliga basmetallerna. Vid 9-tiden var spotpriset ned knappt 3 dollar till 1.217:45.

Innehåll från Wihlborgs fastigheterAnnons

Wihlborgs skapar tillväxt genom samhällsengagemang

En växande Öresundsregion gynnar näringslivet – och ett välmående näringsliv ger ökad efterfrågan på kommersiella lokaler. För Wihlborgs är samhällsengagemang både en solidaritetshandling och ett tillväxtverktyg.

Ett fastighetsbolag som utvecklar och förvaltar kommersiella lokaler kan inte växa om inte företagen i den egna regionen expanderar på hemmaplan. Detta sporrar Wihlborgs att engagera sig för och i Öresundsregionen.

– Vi är direkt beroende av att arbetsmarknaden fungerar och att tillgången på kapital och humankapital är god. Därför vill vi vara med och bygga en stabil och stark region, där städerna är hållbara för både medborgare och företag, förklarar Hans Andersson, affärsutvecklare på Wihlborgs.

Wihlborgs har delat upp sitt samhällsengagemang i tre trappsteg. Det första kallas ”Bra start i livet”, och rymmer bland annat samarbeten med skolor i form av läxläsning och mentorskap. 

Bidrar med både pengar och kunskap

Nästa steg är ”Mod att utvecklas”. Här återfinns samarbeten med Boost by FC Rosengård, som sätter människor utanför systemet i arbete, och techhubben Techship som inspirerar unga att starta eget eller studera vidare. Det tredje trappsteget är ”Utveckling och tillväxt”. Hit hör bland annat det över 20 år långa partnerskapet med Ideon Science Park, en mötesplats för forskare och entreprenörer. 

– Vi vågar sticka ut hakan och säga att det inte finns något annat fastighetsbolag i Sverige som har den här typen av breda och långsiktiga samhällsengagemang. Vi lägger flera miljoner varje år på att bidra till ett hållbart samhälle, säger Hans Andersson och fortsätter:

– Dessutom sitter vi med i styrelser för flera initiativ och är delägare i Ideon Science Park. Vi deltar även i jurygrupper som delar ut priser till företag och entreprenörer som skapar jobbtillfällen. För oss handlar engagemanget inte bara om pengar, utan också om kunskapsdelning och ansvarstagande.

Nyfiken på Wihlborgs samhällsengagemang? Läs mer här.  

Växer regionen växer Wihlborgs

Hans Andersson ser ett direkt samband mellan Wihlborgs samhällsengagemang och den egna tillväxten. 

– Alla nya företag som springer fram ur Ideon till exempel kommer inte att hyra arbetsplatser av oss, men på sikt bidrar de till att regionen växer. Då växer även vi, säger Hans Andersson.  

Läs mer om Wihlborgs. 

Om Wihlborgs

Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

 

Mer från Wihlborgs fastigheter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Oväder stoppar månraket

Nasa ställer in tisdagens planerade uppskjutning av den nya månraketen. Anledningen är en storm som närmar sig Florida från Karibien.

Foto:John Raoux

Rymdmyndigheten Nasas månprogram Artemis har fortsatt svårt.

Uppskjutningen av en obemannad rymdfarkost var tänkt till tisdag. Efter att redan ha ställt in två gånger till följd av tekniska problem meddelade Nasa på lördagen att även det tredje försöket avbryts.

I ett uttalande säger Nasa att man avbryter uppskjutningsförsöket men fortsätter att följa väderprognoserna gällande den tropiska stormen Ian.

Stormen bedöms växa till en orkan de kommande dagarna då den närmar sig Kennedy Space Center i Florida.

Nu kommer antagligen den 98 meter höga raketen flyttas från uppskjutningsplatsen in i sin hangar, för att ingen utrustning ska skadas i väntan på nästa försök.

Nästa chans att skicka upp raketen i rymden bedöms bli mellan 17 och 31 oktober.

I raketen finns inga människor men dockor i astronautstorlek utrustade med en mängd sensorer. Den 39 dagar långa resan är tänkt att testa både raketen SLS såväl som kapseln Orion.

Artemis tar vid efter Apolloprogrammet som avslutades på 1970-talet.

Om testflygningarna går bra är en bemannad tur planerad till 2024. Målet sedan är att landa två personer på månen 2025.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera