1515
Annons

USA-börser: Trevande öppning på Wall Street

USA-börserna öppnade svagt upp på onsdagen. Öppningen präglades av dagens statistik. Sysselsättningsdata från ADP var en besvikelse men inköpchefsindex i Chicago hamnade något bättre än väntat.

Efter tisdagens fall kom också en del köpare tillbaka till aktiemarknaden.

"Med tanke på risk och möjlig avkastning är det här bra priser om man ska in på marknaden", sade Robert Doll, chefsstrateg på Blackrock, till Bloomberg News.

Vid 16.15 var Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 9.878. S&P 500 steg 0,3 procent till 1.045 medan Nasdaq Composite ökade 0,6 procent till 2.148.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 140 miljoner aktier, medan den var 350 miljoner aktier på Nasdaq.

"På marginalen är ADP-datan inte så bra. Men jag ser till de nästa sex till tolv månaderna och dagens tal ändrar inte min bedömning att det fortfarande finns många attraktiva aktier och att ekonomin kommer att få lite fart", sade Michael Levine, förvaltare på Oppenheimerfunds, till Bloomberg News.

Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 13.000 personer i juni enligt ADP Employer Services. Enligt Bloomberg News enkät väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 60.000 personer.

Index från inköpscheferna i Chicago sjönk till 59,1 i juni, från 59,7 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på 59,0, enligt Bloomberg News genomsnittsprognos.

Det var tisdagens förlorare, som ledde de måttliga uppgångarna. Råvarubolag och finansaktier tillhörde vinnaraktierna.

Alcoa steg med 1,5 procent och JP Morgan med 0,5 procent.

Boeing meddelade att bolaget köper systemleverantören Argon för 775 miljoner dollar. Det fick Boeing att stiga 0,8 procent medan Argon rusade 40,1 procent.

Ett antal andra storaffärer offentliggjordes före öppning. Celgene förvärvar Abraxis Bioscience för 2,9 miljarder dollar och Sanofi-Aventis betalar 560 miljoner dollar för privatägda Targegen. Celgene tappade 4,9 procent medan Abraxis ökade 19,9 procent. Sanofi-Aventis steg 1,6 procent.

På obligationsmarknaden noterades tioårsobligationen 1 punkt högre på 2,96 procent.


Plånbokssmäll för semesterfirare: ”Kommer bli betydligt dyrare”

Inflationstakten är den högsta på 32 år, vilket kommer att märkas vid sommarsemestern. Enligt Visita får semesterfirare ta höjd för högre priser på bland annat hotellövernattningar, restaurangbesök och transporter. 

”Det kommer att bli betydligt dyrare än förra året”, säger branschorganisationens chefsekonom Thomas Jakobsson.

Samtidigt kan medlemskap i exempelvis fackförbund och kundklubbar ge rabatter på både resor och boende.

Foto:TT

Den svenska konsumentprisökningen har inte varit så hög sedan 1991. Konsumentprisindex steg med drygt 6 procent mot föregående år, enligt Statistiska centralbyråns senaste mätning i april. Bränsle och energi sticker ut när kommer till de varukategorier som ökat mest i pris under det senaste året, och för svenskar som tänkt semestra på hemmaplan kommer de stigande priserna att kännas i plånböckerna. 

”Man får definitivt räkna med en dyrare Sverigesemester i år, på allt man konsumerar. Det kommer att vara betydligt dyrare än förra året”, säger branschorganisationen Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson. 

Di har tidigare rapporterat om att konsultbolaget McKinsey spår att svenska matpriser kan stiga med uppåt 10 procent i år. Priserna för bland annat tomater och kaffe har redan ökat med runt 30 procent, enligt den senaste inflationsmätningen. 

”Inom restaurangbranschen justeras priserna vanligtvis en gång per år, högst två. Med tanke på den prisutvecklingen vi ser på råvaror, framför allt inom restaurangverksamhet, så kommer man att behöva justera priserna betydligt fler gånger det här året. Många restauranger kommer sannolikt att tvingas höja priserna inför semestrarna”, säger Thomas Jakobsson.

I december var inköpspriserna inom restaurang 9 procent högre än föregående år, i mars låg inköpspriserna 15 procent högre. Samtidigt ökar inte försäljningspriserna till konsument i alls lika stor utsträckning, vilket betyder att redan låga marginaler blir ännu mer ansträngda, säger Thomas Jakobsson.

”Det är svårt att se var det kommer att sluta.”

Prissättningen inom hotell- respektive restaurangbranschen ser olika ut. I hotellbranschen justeras priserna dagligen och i hög grad utifrån kapacitetsutnyttjandet. Att priserna på hotell nu stiger handlar inte om inflation utan snarare om att priserna går tillbaka till mer normala nivåer, menar Visitas chefsekonom. 

”Jämfört med förra året kommer man att se stora prisökningar, men just i hotellbranschen beror det på att priserna var så låga förra året. Då kan du få en ganska stor procentuell utveckling, men egentligen blir prisbilden bara mer normal.”

Den mest kännbara effekten blir för resenärer som väljer bilen i sommar, på grund av prisökningarna på drivmedel. 

”Det går mer pengar till själva transporten än till konsumtion på resmålet. De hushåll som väljer att semestra i Sverige kommer att behöva lägga mer pengar på saker som inte har med besöksnäringen att göra, drivmedel är ett exempel. Semesterkassan kan behöva läggas på andra saker.”

Enligt Visitas prognos får besöksnäringen en efterlängtad återhämtning efter pandemin i sommar, trots högre priser för konsumenterna.

”Man sparade ganska mycket pengar under pandemin och än så länge har inte hushållens ekonomi drabbats så tydligt. Vår förhoppning är att sommaren nog ändå kan vara en hyfsad återgång till det normala, kanske till och med något över det.”

Hur stor effekt räntehöjningar, inflation och reallöneminskningar får på svenskarnas plånböcker tror Thomas Jakobsson att vi kommer att se först till hösten.

”Mycket hänger på hur återhållsamma hushållen är. Förhoppningen är att de inte är det ännu, men jag kan tänka mig att det blir en baksmälla i höst när vi fått högre räntor och det börjar kännas i plånboken, samtidigt som vi går mot kallare tider och ett ovisst energipris.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?