1515
Annons

Stockholmsbörsen: Viss återhämtning efter gårdagens ras

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på onsdagen efter tisdagens kraftiga fall. Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 998,8. Omsättningen uppgick till 3,5 miljarder kronor.

Astrazeneca steg 9,0 procent till 378:10 kronor efter att ha vunnit en rättegång i en federal domstol som förhindrar andra läkemedelsbolag från att tillverka generiska versioner av Crestor. Domen styrker att patentet på den aktiva substansen i Crestor är giltigt och avvisar krav från bland andra Teva.

Efter beskedet har ett flertal analytiker höjt sina riktkurser och rekommendationer. UBS har höjt riktkursen för till 41 pund, motsvarande 479 kronor, från tidigare 38 pund och Morgan Stanley har höjt till 36:90 pund, motsvarande 431 kronor, från tidigare 35:40 pund. Bank of America/Merrill Lynch höjer rekommendationen för Astrazeneca till köp från tidigare behåll.

Volvo B ökade 2,3 procent till 88:30 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen för Volvo till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 105 kronor från tidigare 95 kronor.

Munters steg 7,0 procent till 46 kronor efter att bolaget har tecknat ett avtal om att avyttra divisionen MCS till Triton för 1,3 miljarder kronor. Bolaget motiverar avyttringen med att verksamheten renodlas till energieffektiva lösningar för luftbehandling och klimatkontroll.

Börserna i New York hade större nedgångar på tisdagen efter att Conference Board nedreviderat ledande indikatorer i Kina, konfidensindex för de amerikanska hushållen inkommit mycket svagt samt på förnyad oro över den europeiska skuldkrisen.

Dow Jones slutade 2,7 procent ned, en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -2,3 procent. S&P 500 tappade 3,1 procent och Nasdaq Composite backade 3,9 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna fortsatte ned under onsdagen sedan det svaga konsumentförtroendet i USA ökat oron för den globala ekonomin. Nikkei 225 tappade 2,0 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,5-0,6 procent i eftermiddag. Euron har också återtagit lite mark mot både dollarn och yenen efter den kraftiga försvagningen på tisdagen.


Innehåll från First Venture SwedenAnnons

Hållbarhet som investeringsstrategi

Investeringsbolaget First Venture har under 15 år hjälpt svenska innovativa och hållbara företag att skala upp. Bolagets investeringsstrategi innebär bland annat att First Venture investerar i bolag precis innan deras kommersialiseringsresa påbörjas och att bolaget satsar på företag med hållbarhet som en central del av affärsidén.

– Vi vill jobba med bolag som har en mätbar och faktisk påverkan, och vi har under 15 år kunnat visa att vår långsiktiga investeringsstrategi ger bra avkastning, säger bolagets vd David Wendel.

First Venture grundades av Peter Werme och Rune Nordlander som när de träffades på ABB insåg att deras bakgrunder inom finans och it-entreprenörskap kompletterade varandra. Det blev starten på Första Entreprenörsfonden som nu 15 år senare heter First Venture och där är alltså David Wendel vd.

– Grunden i vår investeringsstrategi är densamma nu som då, att investera i bolag inom teknik, hälsa och hållbarhet. Dels för att dessa bolag har en reell möjlighet till positiv påverkan på mänsklighet och planet, dels för att det är branscher med starkt underliggande tillväxt och förutsättning för god avkastning, säger han.

Investering i kritiskt läge

First Venture investerar i ett för många bolag utmanande läge, det så kallade ”Valley of Death”.

– I början av sin kommersialiseringsresa är portföljbolagen i behov av kapital och kompetens för att växa snabbt och på rätt sätt. Här är vi en utmärkt partner som erbjuder finansiering och erfarenhet av uppskalning utan onödiga risker från ett stort antal bolag. Från ett investeringsperspektiv är tiden precis före bolagens kommersialisering optimal. Bolagen har ännu inte fått någon skenande värdering, och de har inga ytterligare utvecklingskostnader, säger David Wendel.

Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid 

Han lyfter fram tre intressanta företag inom hållbarhet som finns i deras portfölj: Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid. Zigrid utvecklar en produkt som utvinner förnybar energi som tar vara på spillvärme från exempelvis industrilokaler genom en modul som kopplas på en fastighet som alstrar värme. Istället för att spillvärmen släpps ut kan Zigrid erbjuda en lösning som betalar av sig själv genom att skapa energi av luft.

Alelion hjälper bolag att omvandla förbränningsmotorer i större fordon till eldrift med högspänningsbatterier. Alelion finns med i hela kedjan och fungerar som en ”one stop shop” för bolag som vill ha en mer hållbar maskinpark. Cling Systems kopplar samman köpare och säljare av begagnade litium jon-batterier. En tjänst som marknaden är i stort behov av, som inte tidigare har existerat.

– Vi vet att en omställning till eldrivna fordon är viktigt för miljömålen. Men majoriteten av den litium som används i batteriproduktion idag är nybruten, vilket medför en ohållbar påverkan på planeten. Genom Clings lösning kan batteriproducenterna övergå till en cirkulär produktion och begagnade batterier få ett andra liv, säger David Wendel.

Hållbarhet och mångfald 

Branscher som, agritech och sustaintech, är hetare än någonsin. Och utbudet av innovativa bolag och duktiga entreprenörer är stor. Det som däremot behöver ökas är mångfalden.

– I Sverige går cirka 1 procent av investerat kapital till kvinnor och cirka 1 procent till entreprenörer från förorter. Detta är under all kritik! Det är fel ur ett rättvise- och jämställdhetsperspektiv, och skadar både samhället och bolagens utveckling. Om investeringskollektivet fortsätter så här kommer tusentals fantastiska idéer aldrig att realiseras, och det förlorar vi alla på, avslutar David Wendel.

Fakta:

First Venture Sweden AB (publ) är ett svenskt investeringsbolag som investerar i tillväxtbolag drivna av entreprenörsteam med stark passion och med förutsättningarna för att bygga framtidens bolag. First Venture grundades för cirka 15 år sedan och har namnkunniga aktieägare som Rutger Arnhult, Håkan Roos och Lottie Tamm med familj.

Läs mer om First Venture och bolagsportföljen

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med First Venture Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?