Annons

Råvaror: Guldpriset stiger

Råoljan och basmetallerna återhämtade sig något under onsdagens inledande handel efter de breda fall som skedde dagen innan.

På valutamarknaden föll dollarn något mot euron under morgonen, efter två dagar med förstärkning av den amerikanska valutan, och det har gett råvarorna stöd att stå impulserna från fortsatt fallande aktiebörser i Asien.

Terminerna inför börsöppning i Europa indikerar dock återhämtning efter gårdagens fall och det stärker sentimentet även för råvaror.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,24 dollar per fat vid 8.50-tiden till 76,18, medan brent var oförändrad på 75,44.

WTI-oljan föll nära 3 procent på tisdagen och Ken Hasegawa på mäklarfirman Newedge i Tokyo konstaterar att oljan ligger i en fallande trend efter priset på WTI inte klarat av att bryta igenom 80-dollarsnivån. Den fortsatta oron kring återhämtningen i ekonomin lägger sordin över tillställningen.

"Alla inser att det kommer att ta längre tid än väntat innan ekonomin i USA blir bättre", säger han i en kommentar till Bloomberg News.

Sent på tisdagen kom dock signaler om att efterfrågan på olja i USA ändå inte varit så dåligt som väntat, åtminstone inte på kort sikt. Den veckovisa rapporten från American Petroleum Institute visade en minskning av råoljelagren med 3,4 miljoner fat, vilket var betydligt mer än väntat.

Lagren av bensin sjönk med 908.000 fat, medan lagren av destillat ökade med 4,0 miljoner fat.

Bakom minskningen för råoljan låg en minskning av importen 440.000 fat per dag, medan importen av produkter ökade med 295.000 fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande var oförändrat.

Klockan 16.30 i dag onsdag släpps den officiella lagerrapporten från energidepartementet. Analytiker räknar i snitt med att råoljelagren ska ha minskat med 1,0 miljoner fat, enligt Bloomberg News sammanställning gjord innan API- rapporten.

Lagren av bensin väntas ha minskat med 400.000 fat, medan lagren av destillat väntas ha stigit med 950.000 fat. Kapacitetsutnyttjandet beräknas ha ökat med 0,15 procentenheter.

SEB konstaterar i ett oljemarknadsbrev att oljan kommit under press efter förnyad oro för den ekonomiska återhämtningen och reducerad premie knutet till den amerikanska orkansäsongen, men manar till sans när det gäller tolkningar och slutsatser.

"Se på det med nyktra ögon. Den kinesiska inbromsningen är inte allt för oroande. Ekonomin kyls av medvetet och det finns mer än tillräckligt med resurser att driva på den igenom om så önskas. Tillväxten är fortfarande imponerande stark", skriver SEB.

På basmetallmarknaden LME pekade priskurvorna försiktigt uppåt under morgonen efter de kraftiga prisfall som kom dagen innan sedan oron kring efterfrågan från den viktiga kinesiska ekonomin spritts.

Tremånaderterminen för koppar var strax före klockan 9 upp 20 dollar till 6.514 medan zink visade en uppgång på 32 dollar till 1.775. Nickelpriset var upp 150 dollar till 19.225, vilket dock endast var en tiondel av fallet från dagen innan.

På ädelmetallmarknaden var guldpriset, spot, upp drygt 2 dollar till strax under 1.243 dollar per uns vid 9- tiden.

Noteringar cirka klockan 08.50

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0,24 USD 76,18
Brent, första termin oför USD 75,44

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar +20 USD 6.514
Zink +32 USD 1.775
Aluminium +10 USD 1.957
Nickel +150 USD 19.225
Bly +7 USD 1.727
Tenn oför 17.600

Guld, spot (pris/uns): +2,25 USD 1.242,90

 

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Räntor bättre än börsen 2023?

Räntor på företagsobligationer är på rekordhöga nivåer med en avkastningspotential på 8-10 procent. Samtidigt är osäkerheten kring konjunkturen stor och frågan är vilken avkastning aktiemarknaden kommer ge 2023?

Svaret på den frågan har vi inte men vi kan konstatera att ränteplaceringar idag är ett mycket intressant alternativ med sin rekordhöga avkastningspotential. 

Atlant Fonder har flera fonder i riskklass 3 (av 7) med fokus på att skapa en stabil avkastning och en hög andel positiva avkastningsmånader. Atlant Opportunity är vårt flaggskepp och på ett års sikt ser vi en avkastningspotential på en bra bit över tio procent. En viktig del i förvaltningen är att kunna agera köpare när andra är säljare. 

-Vi har under året företrädesvis köpt obligationer med kortlöptid. De senaste månaderna har obligationer med längre löptid kommit ner på riktigt attraktiva nivåer så nu investerar vi i även i dessa, och skapar ännu bättre förutsättningar för en riktigt hög avkastning. Atlant Opportunity är den fond i riskklass 3 (dagligt handlad, SEK-nominerad) som gett högst avkastning de senaste tre respektive fem åren, säger Taner Pikdöken, fondförvaltare på Atlant Fonder.

Lär mer här 

Gröna metaller är framtidens energi

En spännande aktiefond är Atlant Green Tech Metals som är en aktivt förvaltad fond som investerar i den gröna energiomställningen genom investeringar i underleverantörer mot den europeiska och nordamerikanska marknaden för cleantech; från material och förädling till recycling. Fonden strävar efter att enbart placera i bolag som bedriver sin verksamhet i linje med EU-taxonomins hållbarhetskrav och följer FN:s Global Compact kriterier. 

-Inom 30 år ska vi ha gått från 80 procent fossilt till minst 80 procent grön energi. En gigantisk förändring som bara tagit sin början. Efterfrågan på nytt hållbart framställt material och ny teknologi växer kontinuerligt. Ett exempel med hög tillväxt är elbilsförsäljningen som väntas öka med 18 gånger fram till 2030. Vi har valt ett brett fokus i fonden med företag som investerar i materialcykeln för omställningen inom energi- och transportsektorn, berättar fondförvaltaren Mattias Gromark.  

Sedan starten 1 oktober 2021 har fonden gått ca 15 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Lär mer här  

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006. De erbjuder ett brett fondutbud med fokus på kapitalbevarande strategier och förvaltar fem alternativa fonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. 

Deras motto är att alltid vara köpare när ”alla” andra är stressade säljare.  Fondförmögenheten växte med 2,5 miljarder 2021 och uppgår nu till drygt 7 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Dela på LinkedIn 

Dela på Twitter 

Dela på Facebook 

Dela via mail 

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera