1515

Råvaror: Guldpriset stiger

Råoljan och basmetallerna återhämtade sig något under onsdagens inledande handel efter de breda fall som skedde dagen innan.

På valutamarknaden föll dollarn något mot euron under morgonen, efter två dagar med förstärkning av den amerikanska valutan, och det har gett råvarorna stöd att stå impulserna från fortsatt fallande aktiebörser i Asien.

Terminerna inför börsöppning i Europa indikerar dock återhämtning efter gårdagens fall och det stärker sentimentet även för råvaror.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,24 dollar per fat vid 8.50-tiden till 76,18, medan brent var oförändrad på 75,44.

WTI-oljan föll nära 3 procent på tisdagen och Ken Hasegawa på mäklarfirman Newedge i Tokyo konstaterar att oljan ligger i en fallande trend efter priset på WTI inte klarat av att bryta igenom 80-dollarsnivån. Den fortsatta oron kring återhämtningen i ekonomin lägger sordin över tillställningen.

"Alla inser att det kommer att ta längre tid än väntat innan ekonomin i USA blir bättre", säger han i en kommentar till Bloomberg News.

Sent på tisdagen kom dock signaler om att efterfrågan på olja i USA ändå inte varit så dåligt som väntat, åtminstone inte på kort sikt. Den veckovisa rapporten från American Petroleum Institute visade en minskning av råoljelagren med 3,4 miljoner fat, vilket var betydligt mer än väntat.

Lagren av bensin sjönk med 908.000 fat, medan lagren av destillat ökade med 4,0 miljoner fat.

Bakom minskningen för råoljan låg en minskning av importen 440.000 fat per dag, medan importen av produkter ökade med 295.000 fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande var oförändrat.

Klockan 16.30 i dag onsdag släpps den officiella lagerrapporten från energidepartementet. Analytiker räknar i snitt med att råoljelagren ska ha minskat med 1,0 miljoner fat, enligt Bloomberg News sammanställning gjord innan API- rapporten.

Lagren av bensin väntas ha minskat med 400.000 fat, medan lagren av destillat väntas ha stigit med 950.000 fat. Kapacitetsutnyttjandet beräknas ha ökat med 0,15 procentenheter.

SEB konstaterar i ett oljemarknadsbrev att oljan kommit under press efter förnyad oro för den ekonomiska återhämtningen och reducerad premie knutet till den amerikanska orkansäsongen, men manar till sans när det gäller tolkningar och slutsatser.

"Se på det med nyktra ögon. Den kinesiska inbromsningen är inte allt för oroande. Ekonomin kyls av medvetet och det finns mer än tillräckligt med resurser att driva på den igenom om så önskas. Tillväxten är fortfarande imponerande stark", skriver SEB.

På basmetallmarknaden LME pekade priskurvorna försiktigt uppåt under morgonen efter de kraftiga prisfall som kom dagen innan sedan oron kring efterfrågan från den viktiga kinesiska ekonomin spritts.

Tremånaderterminen för koppar var strax före klockan 9 upp 20 dollar till 6.514 medan zink visade en uppgång på 32 dollar till 1.775. Nickelpriset var upp 150 dollar till 19.225, vilket dock endast var en tiondel av fallet från dagen innan.

På ädelmetallmarknaden var guldpriset, spot, upp drygt 2 dollar till strax under 1.243 dollar per uns vid 9- tiden.

Noteringar cirka klockan 08.50

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0,24 USD 76,18
Brent, första termin oför USD 75,44

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar +20 USD 6.514
Zink +32 USD 1.775
Aluminium +10 USD 1.957
Nickel +150 USD 19.225
Bly +7 USD 1.727
Tenn oför 17.600

Guld, spot (pris/uns): +2,25 USD 1.242,90

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?