1515

Stockholmsbörsen: Positivt inför öppning

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp inför att handeln i Europa ska inledas på torsdagen efter positiv utveckling i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 2,3 procent högre, CAC 40 Index noterades 2,3 procent upp och DAX-terminen hade stigit 1,6 procent.

Euron har samtidigt stärkts mot dollarn och handlas nu kring 1,23-nivån.

Börserna i New York stängde högre på onsdagen efter en återhämtning för oljerelaterade aktier, som tidigare varit under hård press på oro för kommande regleringar efter utsläppet i Mexikanska golfen. Dessutom inkom statistik över antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder bättre än väntat. Försäljningen av bilar och lätta lastbilar i USA steg 19,1 procent i maj, jämfört med ett år tidigare.

Dow Jones steg 2,3 procent, en klar förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,8 procent. S&P 500 stängde 2,6 procent högre och Nasdaq Composite steg 2,6 procent.

De asiatiska börserna var högre på torsdagen efter uppgångarna i New York samt sedan exportbolagen fått stöd av att yenen försvagats och biltillverkare lyfts av den ökande USA-försäljningen. Nikkei 225 stängde 3,2 procent upp.

För svensk del kan Volvo komma att påverkas av att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika steg med 84 procent under maj, jämfört med motsvarande månad året innan, till 13.200 enheter. Jämfört med föregående månad, april, noterades dock en nedgång. I april var den reviderade orderingången 14.826 enheter.

FDA publicerade på onsdagen en slutgiltig indikationstext för andningsmediciner som innehåller den aktiva substansen Laba, däribland Astrazenecas Symbicort. Symbicort bör enlgit FDA endast användas för patienter där en ICS (inhaled corticosteroid) inte är tillräcklig. Dessutom har en FDA-panel röstat för att rekommendera FDA att inte godkänna Astrazenecas antikroppspreparat Motavizumab.

Veckans Affärer rekommenderar i den senaste upplagan att sälja Swedish Match och köpa Tradedoubler.

Torsdagens agenda innehåller definitivt PMI för tjänstesektorn i euroområdet klockan 9.58 och detaljhandel i april klockan 11.00.

Till eftermiddagen riktas intresse främst mot ADP- rapporten över sysselsättningen i privat sektorn i USA klockan 14.15, som väntas visa en ökning med 70.000 personer. Konsensusprognosen inför fredagens arbetsmarknadsrapport pekar mot att antalet sysselsatta ska ha ökat med 513.000 personer i maj jämfört med i april, med en ökning på 175.000 i privat sektor.

Bland eftermiddagens statistik finns också definitiv produktivitet för första kvartalet och antalet nyanmälda arbetslösa klockan 14.30. Något senare, klockan 16.00, kommer industriorder för april samt ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn i maj.

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?