Annons

Stockholmsbörsen: Positivt inför öppning

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp inför att handeln i Europa ska inledas på torsdagen efter positiv utveckling i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 2,3 procent högre, CAC 40 Index noterades 2,3 procent upp och DAX-terminen hade stigit 1,6 procent.

Euron har samtidigt stärkts mot dollarn och handlas nu kring 1,23-nivån.

Börserna i New York stängde högre på onsdagen efter en återhämtning för oljerelaterade aktier, som tidigare varit under hård press på oro för kommande regleringar efter utsläppet i Mexikanska golfen. Dessutom inkom statistik över antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder bättre än väntat. Försäljningen av bilar och lätta lastbilar i USA steg 19,1 procent i maj, jämfört med ett år tidigare.

Dow Jones steg 2,3 procent, en klar förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,8 procent. S&P 500 stängde 2,6 procent högre och Nasdaq Composite steg 2,6 procent.

De asiatiska börserna var högre på torsdagen efter uppgångarna i New York samt sedan exportbolagen fått stöd av att yenen försvagats och biltillverkare lyfts av den ökande USA-försäljningen. Nikkei 225 stängde 3,2 procent upp.

För svensk del kan Volvo komma att påverkas av att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika steg med 84 procent under maj, jämfört med motsvarande månad året innan, till 13.200 enheter. Jämfört med föregående månad, april, noterades dock en nedgång. I april var den reviderade orderingången 14.826 enheter.

FDA publicerade på onsdagen en slutgiltig indikationstext för andningsmediciner som innehåller den aktiva substansen Laba, däribland Astrazenecas Symbicort. Symbicort bör enlgit FDA endast användas för patienter där en ICS (inhaled corticosteroid) inte är tillräcklig. Dessutom har en FDA-panel röstat för att rekommendera FDA att inte godkänna Astrazenecas antikroppspreparat Motavizumab.

Veckans Affärer rekommenderar i den senaste upplagan att sälja Swedish Match och köpa Tradedoubler.

Torsdagens agenda innehåller definitivt PMI för tjänstesektorn i euroområdet klockan 9.58 och detaljhandel i april klockan 11.00.

Till eftermiddagen riktas intresse främst mot ADP- rapporten över sysselsättningen i privat sektorn i USA klockan 14.15, som väntas visa en ökning med 70.000 personer. Konsensusprognosen inför fredagens arbetsmarknadsrapport pekar mot att antalet sysselsatta ska ha ökat med 513.000 personer i maj jämfört med i april, med en ökning på 175.000 i privat sektor.

Bland eftermiddagens statistik finns också definitiv produktivitet för första kvartalet och antalet nyanmälda arbetslösa klockan 14.30. Något senare, klockan 16.00, kommer industriorder för april samt ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn i maj.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera