1515

Stockholmsbörsen: Verkstad leder nedgång

Stockholmsbörsens fall på tisdagen var något mildare än på många andra håll i Europa. En relativt sett starkare utveckling för indextunga aktier som Ericsson, Telia Sonera och Astra Zeneca såg till att mildra fallet.

Tyngst gick det för verkstad och särskilt bolag som tittat österut mot Kina för sin tillväxt. Tisdagens börsras i Kina och nedrevideringen av de ledande indikatorerna rörde upp oro för hälsotillståndet i den kinesiska ekonomin och tillsammans med en mer allmän konjunkturoro bidrog det till att sänka sentimentet.

SIX Generalindex var klockan 14.15 ned 1,8 procent till 302 medan OMXS30-index sjunkit 1,8 procent till 1.008. Omsättningen upgick till måttliga 6,5 miljarder kronor.

Bland de tunga verkstadsnamnen som backade fanns Atlas Copco, ned 3,7 procent, Sandvik, ned 3,7 procent, och Volvo, ned 2,9 procent. Alla bolagen har förhoppningar på Kina som en tillväxtmarknad.

Även material med gruvorna Boliden och Lundin Mining i spetsen tappade mark. Boliden var ned 4,3 procent medan Lundin Mining tappade 5,0 procent.

Även den indextunga finanssektorn tappade mark under dagen. Swedbank tappade 3,1 procent, Nordea 3,1 procent, SEB 1,8 procent och Handelsbanken 1,8 procent.

Emerson trumfade ABB:s 325 pence-bud på Chloride genom att bjuda 375 pence per aktie för det brittiska bolaget. Chloride steg till 389 pence per aktie, en nivå som är över budet och för det mesta indikerar att marknaden väntar sig ett motbud från ABB:s sida. ABB å sin sida skrev i ett pressmeddelade att de noterat budet och att de vägde sina möjligheter. Aktien backade 2,8 procent.

På förvärvstemat noterades det att Tieto köper ett finskt bolag med 17 anställda och att Systemair köper en grekisk ventilationsdistributör. Förvärvet var Systemairs tredje sedan bokslutet då vd Gerald Engström sade att han skulle bli besviken om förvärvsaktiviteten inte ökade. Tieto backade 1,3 procent medan Systemair steg med 1,7 procent.

HQ har genomfört den forcerade avvecklingen av tradingportföljen till en total kostnad var 1.230 miljoner kronor. För att stärka kapitalet får banken dels förskott på nyemission och dels tidsbestämda förlagslån omvandlade till eviga diton av Öresund och familjen Qviberg.

Till den extra bolagsstämman som formellt ska besluta om nyemissionen ställer hela styrelsen i HQ sina platser till förfogande. Dessutom har en advokatbyrå anlitats för att till stämman reda ut turerna kring tradingverksamheten. Aktien var en av dagens stora förlorare då den rasade med 11,9 procent.

På makrofronten kom konjunkturbarometern för EMU på förmiddagen. Den steg till 98,7 i juni, vilket var något starkare än förväntningarna som låg vid 98,0. På kalendern för dagen står husprisindex i form av Case-Shiller/S&P klockan 15.00. Vid klockan 16.00 kommer siffror för konsumentförtroendet i juni i USA.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?