Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad leder nedgång

Stockholmsbörsens fall på tisdagen var något mildare än på många andra håll i Europa. En relativt sett starkare utveckling för indextunga aktier som Ericsson, Telia Sonera och Astra Zeneca såg till att mildra fallet.

Tyngst gick det för verkstad och särskilt bolag som tittat österut mot Kina för sin tillväxt. Tisdagens börsras i Kina och nedrevideringen av de ledande indikatorerna rörde upp oro för hälsotillståndet i den kinesiska ekonomin och tillsammans med en mer allmän konjunkturoro bidrog det till att sänka sentimentet.

SIX Generalindex var klockan 14.15 ned 1,8 procent till 302 medan OMXS30-index sjunkit 1,8 procent till 1.008. Omsättningen upgick till måttliga 6,5 miljarder kronor.

Bland de tunga verkstadsnamnen som backade fanns Atlas Copco, ned 3,7 procent, Sandvik, ned 3,7 procent, och Volvo, ned 2,9 procent. Alla bolagen har förhoppningar på Kina som en tillväxtmarknad.

Även material med gruvorna Boliden och Lundin Mining i spetsen tappade mark. Boliden var ned 4,3 procent medan Lundin Mining tappade 5,0 procent.

Även den indextunga finanssektorn tappade mark under dagen. Swedbank tappade 3,1 procent, Nordea 3,1 procent, SEB 1,8 procent och Handelsbanken 1,8 procent.

Emerson trumfade ABB:s 325 pence-bud på Chloride genom att bjuda 375 pence per aktie för det brittiska bolaget. Chloride steg till 389 pence per aktie, en nivå som är över budet och för det mesta indikerar att marknaden väntar sig ett motbud från ABB:s sida. ABB å sin sida skrev i ett pressmeddelade att de noterat budet och att de vägde sina möjligheter. Aktien backade 2,8 procent.

På förvärvstemat noterades det att Tieto köper ett finskt bolag med 17 anställda och att Systemair köper en grekisk ventilationsdistributör. Förvärvet var Systemairs tredje sedan bokslutet då vd Gerald Engström sade att han skulle bli besviken om förvärvsaktiviteten inte ökade. Tieto backade 1,3 procent medan Systemair steg med 1,7 procent.

HQ har genomfört den forcerade avvecklingen av tradingportföljen till en total kostnad var 1.230 miljoner kronor. För att stärka kapitalet får banken dels förskott på nyemission och dels tidsbestämda förlagslån omvandlade till eviga diton av Öresund och familjen Qviberg.

Till den extra bolagsstämman som formellt ska besluta om nyemissionen ställer hela styrelsen i HQ sina platser till förfogande. Dessutom har en advokatbyrå anlitats för att till stämman reda ut turerna kring tradingverksamheten. Aktien var en av dagens stora förlorare då den rasade med 11,9 procent.

På makrofronten kom konjunkturbarometern för EMU på förmiddagen. Den steg till 98,7 i juni, vilket var något starkare än förväntningarna som låg vid 98,0. På kalendern för dagen står husprisindex i form av Case-Shiller/S&P klockan 15.00. Vid klockan 16.00 kommer siffror för konsumentförtroendet i juni i USA.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera