Annons

Stockholmsbörsen: Ras efter ny finansoro

Aktiemarknaderna sjönk på bred front under tisdagen och Stockholmbörsen slutade med ett brett fall på över 3 procent och OMXS30-index stängde under 1.000-nivån.

Oron om återhämtningen för världsekonomin blåste på nytt upp efter svag statistik från Kina och USA, där signalerna om ökad pessimism hos de amerikanska hushållen blev en kalldusch för marknaden och spädde på nedgångarna för aktiemarknaderna under eftermiddagen.

"Det är väldigt makrostyrt just nu. Det är det folk pratar om, det handlar om konjunkturen och oron om skuldproblematiken i Sydeuropa", sade en aktieanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

"Samtidigt är volymerna på börsen ganska tunna uppfattar jag det som. Det gör att slagen på börsen blir större", sade aktieanalytikern vidare.

OMXS30-index slutade på 994,2, en nedgång med dryga 3 procent. Det var bättre än dagslägsta på 989 under eftermiddagen. Hittills ligger dock börsen fortfarande på plus för juni månad, upp 1,5 procent. På onsdagen stänger börsen även det andra kvartalet, vilket som det ser ut nu kommer att landa på ett minus på drygt 3 procent.

Tisdagens omsättning landade på närmare 13 miljarder kronor, vilket är i linje med de senaste dagarnas handelsaktivitet. Mest omsatt blev Ericsson, Volvo och H&M. Omsättningen var även hög i mindre bolag, som Lundin, Eniro och MQ.

Tisdagens trista ton på börsen sattes redan i öppningen av svag statistik i Asien. Marknaden verkade ta mest fasta på att ledande indikatorer för Kina reviderats ned. Det som slutligen avgjorde börsdagen var att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk oväntat mycket i juni. En chockerande siffra, uppgav en förvaltare för Bloomberg News.

Att riskaptiten grusades vittnade Vix-index, som tog ett skutt upp över 30-nivån. De trendsättande börserna i USA föll på bred front vid stängningen i Stockholm, där Dow Jones- index noterades väl under 10.000-nivån.

"Det som är lite förvånande att slagen på börsen är så stora. Att riskaptiten svänger så pass mycket dag för dag, eller en vecka till en annan", sade aktieanalytikern.

På börsen var nedgångarna breda. Konjunkturkänsligt, som råvarubolag gick i täten. Bland tisdagens mest pressade aktier fanns Lundin Mining, som slutade 10 procent lägre på 22:84 kronor. Boliden tappade nära 6 procent till 86:55 kronor.

Signalerna om att råvaruslukaren Kinas ekonomi saktar in, tillsammans med övrig statistik och en rejäl uppställning för dollarn mot euron satte kraftig press på råvarupriserna under tisdagen. Oljepriset sjönk nära 3 dollar till 75 dollar per fat.

ABB tappade över 4 procent till 137:20 kronor, vilket speglade stämningen i verkstadssektorn i stort. Under dagen kom beskedet om ett konkurrerande bud på Chloride från Emerson, som är berett att betala 15 procent mer än ABB:s nu liggande bud.

Inom bank och finans tappade HQ över 11 procent till 52 kronor. Avvecklingsnotan för tradingverksamheten slutade på 1,2 miljarder kronor. Därmed blev den markant högre än tidigare aviserat.

Enda aktie på plus i OMXS30-index blev defensiva Astrazeneca, som slutade svagt högre på 347 kronor. Nyheten att Aspiro säljer affärsområdet Mobile Entertainment för 42 miljoner kronor hjälpte upp aktien, som slutade närmare 4 procent högre på 1:63 kronor.

Ericsson höll länge ställningarna under dagen i linje med de senaste dagarnas trend, trots ett svagt börsklimat. Mot slutet drogs aktien med i nedgången och slutade 2,4 procent lägre på 83 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera