1515

Stockholmsbörsen: Ras efter ny finansoro

Aktiemarknaderna sjönk på bred front under tisdagen och Stockholmbörsen slutade med ett brett fall på över 3 procent och OMXS30-index stängde under 1.000-nivån.

Oron om återhämtningen för världsekonomin blåste på nytt upp efter svag statistik från Kina och USA, där signalerna om ökad pessimism hos de amerikanska hushållen blev en kalldusch för marknaden och spädde på nedgångarna för aktiemarknaderna under eftermiddagen.

"Det är väldigt makrostyrt just nu. Det är det folk pratar om, det handlar om konjunkturen och oron om skuldproblematiken i Sydeuropa", sade en aktieanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

"Samtidigt är volymerna på börsen ganska tunna uppfattar jag det som. Det gör att slagen på börsen blir större", sade aktieanalytikern vidare.

OMXS30-index slutade på 994,2, en nedgång med dryga 3 procent. Det var bättre än dagslägsta på 989 under eftermiddagen. Hittills ligger dock börsen fortfarande på plus för juni månad, upp 1,5 procent. På onsdagen stänger börsen även det andra kvartalet, vilket som det ser ut nu kommer att landa på ett minus på drygt 3 procent.

Tisdagens omsättning landade på närmare 13 miljarder kronor, vilket är i linje med de senaste dagarnas handelsaktivitet. Mest omsatt blev Ericsson, Volvo och H&M. Omsättningen var även hög i mindre bolag, som Lundin, Eniro och MQ.

Tisdagens trista ton på börsen sattes redan i öppningen av svag statistik i Asien. Marknaden verkade ta mest fasta på att ledande indikatorer för Kina reviderats ned. Det som slutligen avgjorde börsdagen var att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk oväntat mycket i juni. En chockerande siffra, uppgav en förvaltare för Bloomberg News.

Att riskaptiten grusades vittnade Vix-index, som tog ett skutt upp över 30-nivån. De trendsättande börserna i USA föll på bred front vid stängningen i Stockholm, där Dow Jones- index noterades väl under 10.000-nivån.

"Det som är lite förvånande att slagen på börsen är så stora. Att riskaptiten svänger så pass mycket dag för dag, eller en vecka till en annan", sade aktieanalytikern.

På börsen var nedgångarna breda. Konjunkturkänsligt, som råvarubolag gick i täten. Bland tisdagens mest pressade aktier fanns Lundin Mining, som slutade 10 procent lägre på 22:84 kronor. Boliden tappade nära 6 procent till 86:55 kronor.

Signalerna om att råvaruslukaren Kinas ekonomi saktar in, tillsammans med övrig statistik och en rejäl uppställning för dollarn mot euron satte kraftig press på råvarupriserna under tisdagen. Oljepriset sjönk nära 3 dollar till 75 dollar per fat.

ABB tappade över 4 procent till 137:20 kronor, vilket speglade stämningen i verkstadssektorn i stort. Under dagen kom beskedet om ett konkurrerande bud på Chloride från Emerson, som är berett att betala 15 procent mer än ABB:s nu liggande bud.

Inom bank och finans tappade HQ över 11 procent till 52 kronor. Avvecklingsnotan för tradingverksamheten slutade på 1,2 miljarder kronor. Därmed blev den markant högre än tidigare aviserat.

Enda aktie på plus i OMXS30-index blev defensiva Astrazeneca, som slutade svagt högre på 347 kronor. Nyheten att Aspiro säljer affärsområdet Mobile Entertainment för 42 miljoner kronor hjälpte upp aktien, som slutade närmare 4 procent högre på 1:63 kronor.

Ericsson höll länge ställningarna under dagen i linje med de senaste dagarnas trend, trots ett svagt börsklimat. Mot slutet drogs aktien med i nedgången och slutade 2,4 procent lägre på 83 kronor.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?