1515

Råvaror: Ras för oljan

Råoljan och basmetallerna föll på tisdagen. Oron för den globala ekonomiska återhämtningen tilltog sedan det kommit tecken på en svagare tillväxt i Kina och svag statistik från USA.

Riskaversionen på finansmarknaderna tryckte också upp dollarn, vilket lade ytterligare press på råvarumarknaderna.

Guldet vände upp på eftermiddagen sedan osäkerheten på marknaden lett till en flykt till den trygghet, som ädelmetallen står för.

Vid 18.30-tiden var WTI-oljan i första termin ned 2:55 dollar till 75:70 dollar per fat på Nymex. Brentoljan var samtidigt ned 2:36 dollar till 75:23.

Fallet för råoljan har dämpats de senaste timmarna och handeln har gått i sidled runt 75:50 dollar per fat.

"Världsekonomin verkar bryta ihop. Aktier och olja är ned och dollarn upp. Det är åter en flykt till kvalitet", sade Tom Bentz, råvarumäklare på BNP Paribas, till Bloomberg News.

Conference Board reviderade ledande indikatorer i Kina till en ökning med 0,3 procent, vilket var mindre än 1,7 procent som rapporterades den 15 juni.

De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 52,9 i juni, enligt Conference Boards mätning. Analytikernas förväntningar pekade mot ett index på 62,5 i maj, enligt Bloomberg News snittprognos.

Råoljan handlades också ned på att väderprognoser indikerat att den tropiska stormen Alex bara kommer att passera produktionsområdena i den Mexikanska golfen och istället slå ner i Mexiko.

Basmetallerna var ned över hela linjen. Oron över att tillväxten i Kina, världens största konsument av industrimetaller, kommer att minska låg bakom.

"Vi förväntar oss en långsammare tillväxt i Kina och USA under andra halvåret. Det kan skapa rädsla hos investerare och det skulle kunna få ytterligare effekt på basmetallerna", sade Jeffrey M. Christian på CPM till Bloomberg News.

Kopparterminen handlades ned 365 dollar till 6.504 dollar per ton.

Bland övriga metaller visade zinken en nedgång på 125 dollar till 1.755 dollar per ton. Nickeln fortsatte att tappa under eftermiddagen och var ned hela 1.380 dollar till 19.270 dollar per ton.

Guldet vände upp på eftermiddagen sedan riskaversionen tilltagit.

Därmed visade sig åter mönstret att guldet handlas upp med dollarn när oron tilltar på världens finansmarknader. Både guldet och dollarn betraktas i orostider som säkra tillflyktsorter för investerare. Normalt brukar guldet sjunka med en starkare dollar.

Runt klockan 18.30 var spotpriset på guld drygt 1.243 dollar per uns, upp 4:30 dollar från måndagens stängning.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?