1515

Råvaror: Fortsatta fall

Råvarumarknaderna fortsatte nedåt under tisdagsförmiddagens handel. Därmed bibehölls trenden från morgonen.

Råoljan föll för andra dagen i rad efter att väderprognoser indikerat att den tropiska stormen Alex bara kommer att passera produktionsområdena i den Mexikanska golfen och i stället slå ner i Mexico enligt amerikanska väderprognoser. En nedjustering av tillväxtutsikterna för Kina från amerikanska Conference Board bidrog också till att dämpa köpintresset.

"Prognoserna för en lägre ekonomisk tillväxt i Kina kan ta många investerare på sängen. Angående stormen var den egentligen bara en ursäkt för täckningsköp på oljemarknaden. Priserna drog iväg för långt på uppsidan och nu ser vi att riskmedvetenheten återvänder", säger Eugen Weinberg, chef för råvaruanalys på Commerzbank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Vid 13.30-tiden var WTI-oljan i första termin ned 1,90 dollar till 76,36 dollar per fat på Nymex. Brentoljan var samtidigt ned 1,52 dollar till 76,09.

Basmetallerna visade inga tecken på återhämtning från morgonens tapp under tisdagsförmiddagen. Oron över att tillväxten i Kina, världens största konsument av industrimetaller, ska saktas ner låg bakom. Kopparn och zinken, som visade den största försvagningen på tre veckor, ledde nedgången.

"Det är uppenbart att Kina håller på att kylas av. Dagens prisnedgångar visar att rädslan just nu handlar om en dubbel dipp i ekonomin", säger Nick Moore, chef över råvaruanalys på Royal Bank of Scotland i London, till Bloomberg News.

Kopparterminen handlades ned 259 dollar till 6.610 dollar per ton. Bland övriga metaller visade zinken en nedgång på 82 dollar till 1.797 dollar per ton. Nickeln fortsatte att tappa under förmiddagen och var ned 675 dollar till 19.975 dollar per ton.

Guldet fortsatte trots den utbredda riskaversionen att försvagas efter att vissa investerare plockade hem vinster sedan guldpriset tidigare i veckan handlats upp mot tidigare stängningsrekord.

Runt klockan 13.30 var spotpriset på guld nere på drygt 1.236,60 dollar per uns, ned 2,38 dollar från måndagens stängning.

Noteringar cirka klockan 13.30

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -1,90 USD 76,36
Brent, första termin -1,52 USD 76,09

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar -259 USD 6.610
Zink -82 USD 1.797
Aluminium -43 USD 1.986
Nickel -675 USD 19.975
Bly -95 USD 1.765
Tenn -425 USD 17.825

Guld, spot (pris/uns): -2,38 USD 1.236,60

 


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?