1515
Annons

Råvaror: Fortsatta fall

Råvarumarknaderna fortsatte nedåt under tisdagsförmiddagens handel. Därmed bibehölls trenden från morgonen.

Råoljan föll för andra dagen i rad efter att väderprognoser indikerat att den tropiska stormen Alex bara kommer att passera produktionsområdena i den Mexikanska golfen och i stället slå ner i Mexico enligt amerikanska väderprognoser. En nedjustering av tillväxtutsikterna för Kina från amerikanska Conference Board bidrog också till att dämpa köpintresset.

"Prognoserna för en lägre ekonomisk tillväxt i Kina kan ta många investerare på sängen. Angående stormen var den egentligen bara en ursäkt för täckningsköp på oljemarknaden. Priserna drog iväg för långt på uppsidan och nu ser vi att riskmedvetenheten återvänder", säger Eugen Weinberg, chef för råvaruanalys på Commerzbank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Vid 13.30-tiden var WTI-oljan i första termin ned 1,90 dollar till 76,36 dollar per fat på Nymex. Brentoljan var samtidigt ned 1,52 dollar till 76,09.

Basmetallerna visade inga tecken på återhämtning från morgonens tapp under tisdagsförmiddagen. Oron över att tillväxten i Kina, världens största konsument av industrimetaller, ska saktas ner låg bakom. Kopparn och zinken, som visade den största försvagningen på tre veckor, ledde nedgången.

"Det är uppenbart att Kina håller på att kylas av. Dagens prisnedgångar visar att rädslan just nu handlar om en dubbel dipp i ekonomin", säger Nick Moore, chef över råvaruanalys på Royal Bank of Scotland i London, till Bloomberg News.

Kopparterminen handlades ned 259 dollar till 6.610 dollar per ton. Bland övriga metaller visade zinken en nedgång på 82 dollar till 1.797 dollar per ton. Nickeln fortsatte att tappa under förmiddagen och var ned 675 dollar till 19.975 dollar per ton.

Guldet fortsatte trots den utbredda riskaversionen att försvagas efter att vissa investerare plockade hem vinster sedan guldpriset tidigare i veckan handlats upp mot tidigare stängningsrekord.

Runt klockan 13.30 var spotpriset på guld nere på drygt 1.236,60 dollar per uns, ned 2,38 dollar från måndagens stängning.

Noteringar cirka klockan 13.30

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -1,90 USD 76,36
Brent, första termin -1,52 USD 76,09

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar -259 USD 6.610
Zink -82 USD 1.797
Aluminium -43 USD 1.986
Nickel -675 USD 19.975
Bly -95 USD 1.765
Tenn -425 USD 17.825

Guld, spot (pris/uns): -2,38 USD 1.236,60

 

USA varnar Ryssland: ”Har varit mycket tydliga angående kärnvapen”

USA varnar Ryssland för ”katastrofala konsekvenser” om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.

”Vi har varit mycket tydliga”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

”Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet”, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s ”Meet the press”. 

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda ”alla tillgängliga vapen” för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

”Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt”, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med ”katastrofala konsekvenser”, men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

”Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.”

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland. 

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet. 

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera