1515
Annons

Räntor och valutor: USA-räntor i botten

De amerikanska statspappersräntorna sjönk efter måndagens svenska stängning, där tvåårsräntan noterade en rekordlägsta och tioårsräntan nådde under 3-procentsstrecket, efter att investerare sökt sig bort från mer riskfyllda tillgångar.

Den tvååriga statsobligationsräntan var tidigt på tisdagsmorgonen ned 3 punkter till 0,60 procent sedan svensk stängning på måndagen medan tioårsräntan sjönk 6 punkter till 2,99 procent.

Fed-guvernören Kevin Warsh sa i ett anförande på måndagskvällen att en expansion av Federal Reserves balansräkning måste göras efter "strikt granskning, och att Fed måste överväga en gradvis exit från MBS-portföljen men att en försäljning inte kommer att ske den närmaste tiden.

I Japan presenterades under morgonen flera tunga statistikposter, som i samtliga fall, överraskade på nedsidan.

Bland annat noterades arbetslösheten på 5,2 procent i maj, vilket låg 0,2 procentenheter över analytikernas förväntningar enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Vidare sjönk de japanska hushållens konsumtion med 0,7 procent i maj jämfört med samma månad förra året. Det var klart sämre än prognosen som pekade på en uppgång med 0,3 procent.

Även industriproduktionen understeg förväntningarna, och visade en nedgång med 0,1 procent i maj jämfört med april, medan analytikerna räknade med en oförändrad nivå.

Japanska marknadsräntor noterade små förändringar, där den tvååriga statsobligationsräntan var oförändrad på 0,16 procent medan tioårsräntan sjönk 3 punkter till 1,13 procent.

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn talade på måndagskvällen och berörde bland annat den kinesiska revalveringen av yuanen.

"Jag tror inte att saker kommer att förändras väldigt snabbt. Det kommer att ta tid för renminbin att nå dess normala marknadsvärde", sa han.

Han sa att inte ens en stark revalvering kommer att lösa alla obalanser - "långt ifrån det. De som tror att alla obalanser kommer från att renminbin är undervärderar är sannolikt fel".

Om ett två veckor möts EU:s finansministrar bland annat för att diskutera de annonserade stresstesterna, och på måndagskvällen släpptes ett utkast till ett dokument där det framgår att finansministrarna anser att stresstesterna ska inkludera statsskuldsrisker när de räknar ut hur långivare skulle klara sig mot chocker i banksystemet.

I stresstestet bör också bankövervakningen "utöka mätningarna, med nära samarbete med ECB, till en större andel av EU:s banksystem genom att också täcka relevanta finansiella institutioner och fler medlemsländer, med syfte att representera en betydande marknadsandel av institutioner i alla länder inkluderade", framgår det av utkastet.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 88,84 mot yenen, jämfört med svensk stängning på måndagen. Mot euron har den dock stärkts till 1,2265 från 1,2327 vid måndagens stängning.

Kronan har stärkts 1 öre mot dollarn sedan svensk stängning på måndagen, till noteringen 7,26. Kronan har också stärkts mot euron med 4 öre till 7,51.

Dagens svenska statistikagenda är relativt tunn, med SBAS:s mäklarbarometer, klockan 9.00, och SCB:s detaljhandelsförsäljning, 9.30, som enda hållpunkter.

Den svenska omsättningen i detaljhandeln väntas ha ökat med 0,2 procent i maj jämfört med föregående månad, enligt en prognossammanställning av SME Direkt baserad på nio analytikers bedömningar.

Stefan Hörnell, Handelsbanken, räknar med en hyfsad försäljning i maj, efter den svaga aprilförsäljningen, och han pekar på att optimismen var hög bland konsumenter och detaljhandelsföretag under månaden.

För euroområdet står en indikator för företagsklimatet samt en konjunkturbarometer för företag och hushåll på dagordningen.

EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet väntas landa på 0,32, enligt Bloomberg News analytikerenkät, vilket skulle motsvara en nedgång från 0,34 i maj.

Då konstaterade kommissionen att nivån indikerade att den ekonomiska aktiviteten i industrin kommer att fortsätta att återhämtas under de kommande månaderna, även om den fortfarande har en bit att gå för att nå nivåerna innan krisen.

Den samlade konjunkturbarometern väntas visa att den samlade konfidensindikatorn, ESI, kommer att fortsätta lägre i juni, vilket den också gjorde i maj. Då noterades indikatorn på 98,4, medan Bloomberg News prognossammanställning för juni pekar mot ett index på 98,1.

Däremot väntas de underliggande konfidensindikatorerna för hushållen och företagen vara oförändrade på -6 respektive -17.

När blickarna vänds mot USA publiceras bland annat ett husprisindex från S&P/Case Schiller klockan 15.00. Statistiken väntas visa att huspriserna i 20 storstadsområden ökade med 3,4 procent i april jämfört med samma månad 2009. I mars visade motsvarande siffra en uppgång om 2,35 procent.

En timme senare är det dags för hushållens konfidensindikator, som väntas landa på 62,5 vilket skulle motsvara en nedgång från 63,3 i maj.

Lynn Franco vid Conference Board, som står för statistiken, konstaterade då att konsumentförtroendet steg för tredje månaden i rad, och även om det var svagt jämfört med historiska nivåer verkade det som att det började ta fart.

"Konsumenternas oro för affärsförhållandena och för arbetsmarknaden fortsätter att långsamt avta. Konsumenternas förväntningar har å andra sidan ökat kraftigt de senaste månaderna, vilket har fått förväntningsindex att lyfta till nivåer före recessionen", sade hon då och tillade att förbättringen främst kommer från ökad optimism om förhållandena för företag och arbetsmarknaden.

 


Innehåll från ZignSecAnnons

Global handel med lokala regler: så uppfyller du samtliga KYC-krav via en anslutning

Vi lever i en global ekonomi, men reglerna och tekniken kring digital identifiering och kundkännedom skiljer sig markant mellan olika länder. Något som ställer till rejäla problem för företag som vill gå in på fler än en marknad.

– Vi löser problemet genom att erbjuda företag global täckning för automatiserad digital identitetsverifiering av kunder och användare, samt efterlevnad av KYC-regler (Know Your Customer), säger Jason Coombes, COO på ZignSec.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Tack vare internet är det i dag relativt lätt för företag att kopiera, skala upp och expandera sin affärsmodell till olika länder. Det som inte är lika enkelt är att förhålla sig till olika länders lösningar när det gäller att verifiera kundernas identitet på nätet.

– I Sverige använder vi BankID och det fungerar jättesmidigt här, men det räcker att du expanderar verksamheten till Danmark så måste du även kunna hantera deras e-legitimation, säger Jason Coombes.

– Kommer du sen till Tyskland har de ytterligare ett helt annat system, för att inte tala om USA eller Afrika. I många delar av världen sker digital identitetsverifiering fortfarande med fysiska ID-dokument vilket kräver betydligt fler tekniska lösningar för företag som vill eller måste införskaffa likvärdig kundkännedom. Identitetsverifiering med en nationell e-legitimation som exempelvis MitID räcker i många fall inte heller för fullvärdig kundkännedom utan att förstärkas med exempelvis PEP och sanktionskontroller.

Olika länder, olika regelverk

I vissa branscher krävs fortfarande manuell hantering av kundkännedom eftersom de regulatoriska kraven är så komplexa. Men på de flesta områden, till exempel identitetsverifiering, går den här kontrollen idag att göra automatiskt.

– Det mänskliga ögat är inte lika bra på att verifiera id-handlingar som tekniska lösningar är. I dag finns teknik för att både digitalisera och automatisera id-kontrollen, och vårt system erkänner fler än 10 000 ID-dokumentmallar från fler än 170 länder, förklarar Jason Coombs.

Jason Coombes är COO på ZignSec.
Jason Coombes är COO på ZignSec.

Det innebära att oavsett vilket system landet erbjuder och oavsett vilken ID-handling som används av kunden kan ZignSecs system automatiskt, snabbt och noggrant identitetsverifiera personen på andra sidan. Genom att erbjuda den här bredden av lösningar blir ZignSec en ”one-stop-shop” för företag som behöver hjälp med identifieringslösningar samt hela spektrat av tjänster inom Know Your Customer (KYC).

– Vi jobbar med en aggregeringsmodell, inte bara i de nordiska länderna eller EU utan i hela världen.

Enklare, flexiblare och billigare

Och fördelarna med det här arbetssättet är många. För det första blir det enklare, för det andra blir det säkrare.

– Eftersom vi har flera olika lösningar för varje marknad blir våra kunder mindre utsatta om ett system går ner, för då kopplar vi bara på en annan lösning.

För det tredje blir det billigare.

– Eftersom vi tillhandahåller större volymer via våra leverantörer leder det till att vi oftast kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser. Dessutom blir det enklare för våra kunders ekonomiavdelningar. Istället för att de ska få sjutton olika fakturor från sjutton olika länder får de en enda faktura, från oss.

Dessutom kommer de regulatoriska kraven gällande identitetsverifiering och kundkännedom att öka i den digitala världen.

– De här kraven behöver heller inte bara komma från myndigheter. Till exempel har sajter för gig-jobbare börjat kräva identitetsverifiering för att minska bedrägerier, och flertalet länder överväger att införa autentiseringskrav av användare för sociala medier. Lägg därtill kraven på att strama upp krypto-marknaden så att inte det blir laglöst land så inser man att det kommer att bli ohållbart för internationella företag att inte ha en leverantör som erbjuder teknik för komplett och global KYC-efterlevnad via en enda anslutning.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?