1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks

De europeiska marknadsräntorna sjunker något i tisdagens inledande handel, samtidigt som den amerikanska tioåringen går under 3 procent efter att investerare blivit mindre oroade för en tidig räntehöjning från Federal Reserve.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras 2 punkter lägre på 2,56 procent, medan den svenska motsvarigheten sjunker med lika mycket till 2,62 procent.

Kronan har tappat 3 öre mot dollarn sedan svensk stängning på måndagen, till 7,78. Kronan har däremot stärkts mot euron med 3 öre till 7,53.

"Sverige gjorde inte mycket i går och kommer sannolikt inte göra mycket före Riksbankens beslut på torsdag. Marknaden är kort inför mötet och investerare är mer och mer oroade att Riksbanken kommer att vara mer hökaktiga än tidigare väntat", skriver Handelsbanken Capital Markets i sitt morgonbrev.

Dagens svenska statistikagenda är relativt tunn.

Vid öppning presenterade SBAB sin mäklarbarometer, där det konstaterades att bostadspriserna dämpades av ett stort utbud under det andra kvartalet. Under tredje kvartalet väntas utbudet minska och bostadspriserna väntas bli i stort sett oförändrade.

Den svenska omsättningen i detaljhandeln väntas ha ökat med 0,2 procent i maj jämfört med föregående månad, enligt en prognossammanställning av SME Direkt baserad på nio analytikers bedömningar.

Stefan Hörnell, Handelsbanken, räknar med en hyfsad försäljning i maj, efter den svaga aprilförsäljningen, och han pekar på att optimismen var hög bland konsumenter och detaljhandelsföretag under månaden.

Euron har tappat mot dollarn och noteras på 1,224 jämfört med 1,233 vid måndagens stängning.

För euroområdet står en indikator för företagsklimatet samt en konjunkturbarometer för företag och hushåll på dagordningen.

EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet väntas landa på 0,32, enligt Bloomberg News analytikerenkät, vilket skulle motsvara en nedgång från 0,34 i maj.

Då konstaterade kommissionen att nivån indikerade att den ekonomiska aktiviteten i industrin kommer att fortsätta att återhämtas under de kommande månaderna, även om den fortfarande har en bit att gå för att nå nivåerna innan krisen.

Den samlade konjunkturbarometern väntas visa att den samlade konfidensindikatorn, ESI, kommer att fortsätta lägre i juni, vilket den också gjorde i maj. Då noterades indikatorn på 98,4, medan Bloomberg News prognossammanställning för juni pekar mot ett index på 98,1.

Däremot väntas de underliggande konfidensindikatorerna för hushållen och företagen vara oförändrade på -6 respektive -17.

När blickarna vänds mot USA publiceras bland annat ett husprisindex från S&P/Case Schiller klockan 15.00. Statistiken väntas visa att huspriserna i 20 storstadsområden ökade med 3,4 procent i april jämfört med samma månad 2009. I mars visade motsvarande siffra en uppgång om 2,35 procent.

En timme senare är det dags för hushållens konfidensindikator, som väntas landa på 62,5 vilket skulle vara en nedgång från 63,3 i maj.

Lynn Franco vid Conference Board, som står för statistiken, konstaterade då att konsumentförtroendet steg för tredje månaden i rad, och även om det var svagt jämfört med historiska nivåer verkade det som att det började ta fart.

"Konsumenternas oro för affärsförhållandena och för arbetsmarknaden fortsätter att långsamt avta. Konsumenternas förväntningar har å andra sidan ökat kraftigt de senaste månaderna, vilket har fått förväntningsindex att lyfta till nivåer före recessionen", sa hon då och tillade att förbättringen främst kommer från ökad optimism om förhållandena för företag och arbetsmarknaden.

USA-räntorna har sjunkit sedan måndagens svenska stängning, där tvåårsräntan noteras på rekordlägsta 0,60 procent. Samtidigt har räntan på tioårsobligationen fallit under 3 procent för första gången sedan april 2009 och noteras på 2,98 procent, 7 punkter lägre jämfört med svensk måndagsstängning.

"Investerare är mindre oroade för en tidig höjning av Fed i takt med att den ekonomiska statistiken förlorar sitt positiva momentum. Samtidigt är inflationen dämpad", skriver Handelsbanken Capital Markets.

 


Innehåll från Heba Fastighets ABAnnons

Mindre plast i hushållssoporna ger fjärrvärme med lägre klimatpåverkan

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.
Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.

Vi svenskar kan bli mycket bättre på att källsortera plastförpackningar. Det har fastighetsbolaget Heba och Stockholm Exergi tagit fasta på. Tillsammans genomför de ett projekt som ska resultera i mindre plast i hushållsavfallet – och därmed ett lägre klimatavtryck från uppvärmningen av Hebas lägenheter.  

I dag hamnar över hälften av alla plastförpackningar i hushållsavfallet i stället för att återvinnas. Det kan jämföras med att 94 procent av glasförpackningarna återvinns, enligt statistik från Naturvårdsverket. 

Fastighetsbolaget Heba som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen, har krokat arm med Stockholm Exergi för att minska andelen plast som går till förbränning. 

– På Heba vill vi tillsammans med Stockholm Exergi reducera utsläppen av växthusgaser från fjärrvärmen. Då måste vi se till att våra hyresgäster sorterar ut plasten från hushållssoporna. Om en mindre mängd fossila material bränns blir klimatavtrycket från fjärrvärmen lägre, förklarar Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba. 

Gemensam insats

Det är just plasten som förbränns vid produktion av fjärrvärme och el som är den största källan till utsläpp av koldioxid i Stockholm Exergis verksamhet.  

– Tyvärr har vi liten möjlighet att påverka hur mycket plast som avfallet innehåller. För oss är det viktigt att lyfta fram möjligheten att vi tillsammans med våra kunder kan göra något konkret åt saken och minska andelen plast i avfallet. Det är precis vad samarbetet med Heba handlar om – att gemensamt göra en insats för klimatet, säger Sofi Erselius, miljöchef på Stockholm Exergi.

Satsning på miljörum och information

Men hur ska Heba få sina hyresgäster att slänga mindre plast i hushållssoporna? 

– Vi kommer att uppdatera våra miljörum så att det blir tydligare var olika material ska slängas. Vi ser över uppställningen av behållare och hur ofta de behöver tömmas. Men det viktigaste redskapet vi har är att dela information, i olika kanaler och vid flera tillfällen, säger Sanna Göthlin.

Nyligen har Heba även infört hållbara hyreskontrakt vid nyinflyttning, där källsortering är ett krav. Både satsningen tillsammans med Stockholm Exergi och de nya hyreskontrakten hjälper Heba att minska sin indirekta klimatpåverkan. Det här är viktiga steg på vägen mot klimatneutralitet, konstaterar Sanna Göthlin.

Om Heba Fastighets AB
Heba erbjuder hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. För att få en klimatneutral verksamhet arbetar Heba metodiskt med att minimera, förbättra och påverka. Långsiktigt hållbarhetsmål är att förvaltningen ska vara klimatneutral senast 2030 och hela verksamheten senast 2045. 

Läs mer om Heba här. 

Om Stockholm Exergi
Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag. Dygnet runt, året om, tryggar bolaget den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, kyla, el samt hantering av avfall. Samtidigt bidrar de till att göra Stockholm till en attraktiv och mer hållbar stad med potential att bli världens första klimatpositiva huvudstad.

Läs mer om Stockholm Exergi här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba Fastighets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?