1515
Annons

New York-börser: Faller på Kinafrossa

USA-börserna visade breda nedgångar på tisdagen. Tecken på lägre tillväxt i Kina har sänkt sentimentet på världens finansmarknader. Börserna i Asien och Europa sjönk kraftigt.

Dagens statistik från USA gav heller inget stöd.

Vid 16.15 var Dow Jones Industrial Average ned 2,3 procent till 9.908. S&P 500 sjönk 2,4 procent till 1.049 medan Nasdaq Composite minskade 3,0 procent till 2.153.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 250 miljoner aktier, medan den var 510 miljoner aktier på Nasdaq.

"Kinas tillväxt ebbar ut. Om det är motorn, som världen förväntar sig, ska dra oss ut ur svackan så är dagens siffror en besvikelse", sade Jack Ablin, investeringsdirektör på Harris Private Bank, till Bloomberg News.

Conference Board reviderade ned de ledande indikatorerna i Kina till en ökning med 0,3 procent i april, betydligt sämre än de 1,7 procent som först rapporterades den 15 juni. Enligt Conference Board innehöll den förra mätningen ett "räknefel".

Cykliska sektorer som råvaru- och verkstadsbolag tyngde mest. Alcoa föll med 4,1 procent sedan aluminiumpriset sjunkit.

Caterpillar backade med 5,2 procent. Bolaget meddelade på måndagen att en partner i ett kinesiskt joint venture köps ut.

Moodys skrev i en analys att ett tak för kreditkortsavgifter, som håller på att behandlas av den amerikanska kongressen, kan innebära ett intäktsbortfall på 1,4 miljarder dollar för storbankerna Bank of America, JP Morgan och Wells Fargo. Samtliga tre var ned med ungefär 3 procent.

De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 52,9 i juni, enligt Conference Boards mätning. Indexsiffran för månaden före uppgick till reviderade 62,7. Analytikernas förväntningar pekade mot ett index på 62,5 i maj, enligt Bloomberg News snittprognos.

Före öppning kom S&P/Case Schiller husprisindex som visade att huspriserna i 20 storstadsområden ökade med 3,8 procent i april jämfört med samma period ett år tidigare. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker att priserna skulle ha stigit med 3,40 procent.

På obligationsmarknaden sjönk räntorna i takt med att oron tilltog. Tioårsobligationen noterades 5 punkter lägre på 2,97 procent.


Innehåll från Planon SoftwareAnnons

Fastigheters avgörande påverkan på CO2-utsläpp

Enligt Sveriges officiella statistik har utsläppen av växthusgaser från uppvärmning av bostäder och lokaler minskat kraftigt sedan 1990. Hela 93 procent har det gått ned. Trots det finns mycket kvar att göra. Företag och organisationer kan i hög grad bidra till att minska de globala koldioxidavtrycken genom att arbeta smart med sina kontorslokaler. Något som är avgörande för hela organisationens hållbarhetsarbete.  

Peter Ankerstjerne, Chef Strategy Officer, på Planon Software menar att det finns stora möjligheter för företag och organisationer att påverka bolagets övergripande hållbarhetsmål genom att omvandla kontoret till en smart arbetsplats. 

– För att minska sin klimatpåverkan behöver man först skapa en baslinje som visar vilka utsläpp man gör. När det är etablerat kan man börja förändra, säger han. 

Möjligheter med hybridsamhället

När det gäller transporter, företagsresor och pendling har det redan skett stora förändringar efter pandemin. Detta eftersom kontoret främst används som ett nav för att umgås, kommunicera och ha möten. Men mycket går att göra i den dagliga driften för att minska klimatpåverkan. Att byta till grön el är en sak. Annat är att jobba smartare med uppvärmning, belysning, städning och sophantering. 

– Ska man verkligen städa utrymmen varje dag som inte används? Ska tomma utrymmen värmas upp? Den här typen av frågor har blivit ännu mer aktuella i det nya hybridsamhället där delar av en kontorsfastighet bara används vissa dagar i veckan. 

– Med hjälp av smarta system som till exempel mjukvara så kan man följa mönster på hur människor arbetar. Se vilka ytor som används och automatisera avstängningen av belysning, värme och luftkonditionering där det är tomt. Och minska sina CO2 Footprints på ett enkelt och långsiktigt sätt. Om man sedan vill sätta igång detta automatiskt när någon använder byggnaden eller en tid innan så att det är ett bra inomhusklimat när arbetsdagar börjar kan man bestämma själv, säger Peter Ankerstjerne. 

Smart sätt att möta utmaningar

Några av utmaningarna som han ser när det gäller minskning av CO2 är att många organisationer inte känner till hur detta hanteras eftersom de hyr sina kontor. Eller att de saknar teknik och kunskap om vad som är möjligt att göra. 

– En bra start är att inventera nuläget och att investera i rätt teknologi för de delar som går att automatisera. Men i framtiden borde man designa och konstruera nya byggnader i enlighet med FN:s klimatmål.  

Om Planon:
Planon är en globalt marknadsledande leverantör av mjukvara för smarta byggnader som tillhandahåller de nödvändiga verktygen för att skapa en hållbar och koldioxidneutral framtid. Vi skapar användbara och meningsfulla insikter för framtidstänkande verksamheter.

Rapport om hållbar framtid
Det finns stora möjligheter för verksamheter att bidra till en hållbar framtid genom att förbättra driften av fastigheter, arbetsplatser och dess tillgångar. Frost & Sullivan ger värdefulla insikter gällande socialt ansvar, medarbetarnas förväntningar, kostnadsbesparingar och trender som leder vägen till en mer hållbar verksamhet. 

Läs hela rapporten här

Besök Planons hemsida

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Planon Software och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?