1515

Europabörser: Farhågor över tillväxten tynger

Ledande börser i Europa har inlett tisdagen med nedgångar, i spåren av sjunkande asiatiska börser, och med farhågor över den ekonomiska tillväxten.

I helgen åtog sig världens ledare att hålla tillbaka sina länders utgifter på G20-mötet i Toronto. I dag riktas fokus mot Kina där investerare oroar sig över att den kinesiska ekonomins tillväxthastighet kan vara lägre än väntat.

"Alla ställer sig samma frågor, hur mycket, eller hur stark kommer nedgången vara under det andra halvåret? Vad gäller aktiemarknaden kommer vi att förbli i en period av stor osäkerhet", kommenterade Philippe Gijsels vid BNP Paribas till Bloomberg News i dag.

Börserna tyngdes av nedgångar i företag med kopplingar till Kina. Under morgonen backade till exempel gruvjätten Rio Tinto med 4,8 procent efter tvivel kring den kinesiska efterfrågan. Gruvbolaget BHP Billiton sjönk med 2,9 procent.

Även finanssektorn hade tunga ben på tisdagen och det märktes bland annat för Axa som sjönk 4,1 procent och holländska ING som handlades ned 4,2 procent.

Men enligt ECB-ledamoten Christian Noyers uttalande på tisdagen mår franska banker bra, och Frankrikes regering kan uppnå underskottsmålen utan att riskera tillväxten. Noyer spår en fransk BNP-tillväxt om i storleksordningen två procent nästa år.

Däremot varnar Royal Bank of Scotlands kreditgrupp sina kunder att förbereda sig för en "klippkant", i form av en kollaps av aktie- och råvarupriser, skriver CNBC. Chefen för kreditgruppen, Andrew Roberts, hänvisar i en analys bland annat till ökningen av aktiemarknadernas P/E-tal.

Emerson Electric lät meddela att bolaget lagt ett konkurrerande bud på Chloride,ett bolag som även kraft- och automationsföretaget ABB lagt bud på.

Det nya budet är 15 procent högre än ABB:s bud och ligger på 375 pence per aktie jämfört med ABB:s bud på 325 pence per aktie. ABB säger sig ha noterat Emersons bud och väger nu sina möjligheter. Chlorides aktie sköt på morgonen i höjden med 10,5 procent medan ABB backade med 2,4 procent.

Marknadsnoteringar klockan 11.25
DJ Stoxx 50 Europa -1,7 % 2.389

FTSE 100 London -1,7 % 4.983
DAX Frankfurt -2,1 % 6.027
CAC 40 Paris -2,2 % 3.497

SMI Zürich -1,4 % 6.223
IBEX 35 Madrid -2,6 % 9.433
MIB 30 Milano -2,3 % 19.663


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?