1515
Annons

Europabörser: Farhågor över tillväxten tynger

Ledande börser i Europa har inlett tisdagen med nedgångar, i spåren av sjunkande asiatiska börser, och med farhågor över den ekonomiska tillväxten.

I helgen åtog sig världens ledare att hålla tillbaka sina länders utgifter på G20-mötet i Toronto. I dag riktas fokus mot Kina där investerare oroar sig över att den kinesiska ekonomins tillväxthastighet kan vara lägre än väntat.

"Alla ställer sig samma frågor, hur mycket, eller hur stark kommer nedgången vara under det andra halvåret? Vad gäller aktiemarknaden kommer vi att förbli i en period av stor osäkerhet", kommenterade Philippe Gijsels vid BNP Paribas till Bloomberg News i dag.

Börserna tyngdes av nedgångar i företag med kopplingar till Kina. Under morgonen backade till exempel gruvjätten Rio Tinto med 4,8 procent efter tvivel kring den kinesiska efterfrågan. Gruvbolaget BHP Billiton sjönk med 2,9 procent.

Även finanssektorn hade tunga ben på tisdagen och det märktes bland annat för Axa som sjönk 4,1 procent och holländska ING som handlades ned 4,2 procent.

Men enligt ECB-ledamoten Christian Noyers uttalande på tisdagen mår franska banker bra, och Frankrikes regering kan uppnå underskottsmålen utan att riskera tillväxten. Noyer spår en fransk BNP-tillväxt om i storleksordningen två procent nästa år.

Däremot varnar Royal Bank of Scotlands kreditgrupp sina kunder att förbereda sig för en "klippkant", i form av en kollaps av aktie- och råvarupriser, skriver CNBC. Chefen för kreditgruppen, Andrew Roberts, hänvisar i en analys bland annat till ökningen av aktiemarknadernas P/E-tal.

Emerson Electric lät meddela att bolaget lagt ett konkurrerande bud på Chloride,ett bolag som även kraft- och automationsföretaget ABB lagt bud på.

Det nya budet är 15 procent högre än ABB:s bud och ligger på 375 pence per aktie jämfört med ABB:s bud på 325 pence per aktie. ABB säger sig ha noterat Emersons bud och väger nu sina möjligheter. Chlorides aktie sköt på morgonen i höjden med 10,5 procent medan ABB backade med 2,4 procent.

Marknadsnoteringar klockan 11.25
DJ Stoxx 50 Europa -1,7 % 2.389

FTSE 100 London -1,7 % 4.983
DAX Frankfurt -2,1 % 6.027
CAC 40 Paris -2,2 % 3.497

SMI Zürich -1,4 % 6.223
IBEX 35 Madrid -2,6 % 9.433
MIB 30 Milano -2,3 % 19.663

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera