1515
Annons

Asienbörser: Konjunktur-oro sänker kurserna

Indexen på de ledande asiatiska börserna var lägre på tisdagen efter förnyad oro kring den makroekonomiska utvecklingen.

"Marknaden pausar för att smälta innebörden av den något svagare makrostatistiken de senaste veckorna", sade Jason Teh, förvaltare på Investors Mutual i Sydney, till Bloomberg News.

Från Japan kom under morgonen flera tunga statistikposter som i samtliga fall överraskade på nedsidan. Arbetslösheten på 5,2 procent i maj, var 0,2 procentenheter över analytikernas förväntningar. Hushållens konsumtion sjönk med 0,7 procent i maj. Det var klart sämre än prognosen som pekade på en uppgång med 0,3 procent.

Även industriproduktionen understeg förväntningarna, och visade en nedgång med 0,1 procent i maj jämfört med april, medan analytikerna räknade med en oförändrad nivå.

Conference Board reviderade ledande indikatorer i Kina till en ökning med 0,3 procent, vilket var mindre än 1,7 procent som rapporterades den 15 juni. Analysfirman sade att den förra mätningen innehöll ett "räknefel".

Japanska exportbolag tyngdes även av att yenen stärkts mot både dollarn och euron. Canon tappade 2,7 procent och Honda Motor backade 1,8 procent.

Table

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera