Annons

Stockholm: Ericsson håller börsen uppe

Stockholmsbörsen handlades något över nollstrecket på måndagen. Ericsson är draglok med en uppgång på över två procent

Verkstad och finans stiger också. Sämst går hälsovård som sänks av en svag utveckling för Astra Zeneca och material där gruvbolagen Boliden och Lundin Mining agerar sänke tillsammans med Stora Enso.

SIX Generalindex var klockan 14.02 oförändrad vid 307 liksom OMXS30-index var vid 1.022. Omsättningen var 6,9 miljarder kronor.

När i fredags när Sverige höll stängt för att fira midsommar backade Europa, i form av Stoxx 600, med 0,6 procent, medan USA, i form av S&P 500, steg 0,3 procent. Således var måndagens utveckling i Stockholm något mer dämpad än i övriga Europa där Stoxx 600 var upp med 0,8 procent.

Under helgens G20-möte ställde sig ledarna för länderna bakom ett åtagande om att halvera sina underskott till 2013 och se till att deras skuldbördor börjar minska tre år senare. Beskedet ses som en signal till internationella marknader och inhemska politiska åhörare att de börjar lätta på stimulansutgifterna.

Bland de mest omsatta i Stockholm återfanns H&M som backade 1,9 procent. Bland de övriga klädaktierna tappade MQ 3,5 procent och RNB 2,7 procent. Kapp Ahl däremot klättrade 2,0 procent.

Ericsson steg med 2,1 procent och lyfte därmed IT till bästa sektor. I samma sektor återfinns Tieto som förlängde ett avtal med If i fem år. Avtalet är värt cirka 160 miljoner euro över avtalsperioden. Tieto backade dock 1,4 procent.

Volvo återkallar vissa lastbilar av modellerna VNL och VNM från 2001-2006 på grund av ett fel som potentiellt kan leda till att fordonets styrförmåga tappas. Potentiellt berörs 63.778 lastbilar av återkallelsen. Volvo steg 0,1 procent.

Nettoorderingången för släpvagnar till kommersiella fordon steg med 59 procenti i Nordamerika i maj, enligt ACT Research. De växande fraktvolymerna absorberar snabbt upp den lediga lastbilskapaciteten, skrev ACT i rapporten. Haldex backade 1,7 procent.

Morgan Stanley har höjt sin rekommendation för Securitas till övervikt från undervikt och samtidigt skruvat upp riktkursen till 88 kronor. Aktien steg 1,8 procent till 72,45 kronor.

Lundin Petroleum har fått utbyggnads- och verksamhetsplanen för Gaupefältet i norska Nordsjön godkänt av myndigheterna. Produktionsstarten väntas bli 2011. Aktien backade 0,4 procent.

PSI Group fick en order värd 2 miljoner euro på SQS-teknologi från ryska Sberbank. Aktien var dagens vinnare med en uppgång på 11 procent.

På måndagens makroagenda finns bland annat amerikansk statistik över privatkonsumtion och inkomster i maj och preliminär KPI för Tyskland i juni.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera