1515
Annons

Råvaror: Starkare dollarn pressade oljan

Råvarumarknaderna pressades på måndagen av en allt starkare dollar. Prisnivåerna var på eftermiddagen överlag lägre än på förmiddagen. Särskilt guldpriset tog stryk av dollarförstärkningen.

På råoljemarknaden hade WTI-oljan i första termin försvagats till 78:15 dollar per fat vid 18.30-tiden, ned 0:71 dollar från stängningen i fredags. Brentoljan var samtidigt ned 0:75 dollar till 77:37.

Oljan föll tillbaka från 79:38 dollar per fat, den högsta noteringen på sju veckor. Priset lyftes av rapporterna från de första ovädren som angett starten av årets orkansäsong i USA.

Den första tropiska stormen som fått namnet Alex har rört sig in i Mexikanska golfen, men de senaste rapporterna om har indikerat minskad risk för att oljeinstallationer ska komma att påverkas.

"Det ser ut som om orkanen undviker de områden där de flesta riggarna och raffinaderierna finns", sade Michael Fitzpatrick, energichef på MF Global, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden LME var rörelserna små på eftermiddagen. De uppgångarna som kom tidigare under dagen försvagades marginellt.

"Dollarn tynger de flesta råvarorna i dag. Det finns också en hel del oro för tillväxten och en dubbeldipp i konjunkturen. Inte förrän de farhågorna försvagas kommer kopparn att få det tufft", sade Michael K. Smith på T&K till Bloomberg News.

Kopparterminen var vid 18.30 upp 55 dollar jämfört med senaste stängning till 6.825 dollar per ton.

Kopparlagren som rapporteras av LME har fallit med nära 10 procent hittills i år. Den dagliga rapporten från LME visade en minskning av kopparlagren med ytterligare 1.075 ton till 453.175.

Bland övriga metaller visade zinken en nedgång med 3 dollar till 1.881 dollar per ton. Nickeln visade åter styrka och var upp 650 dollar till 20.400 dollar per ton.

Guldpriset vände skarpt ned på eftermiddagen sedan dollarn successivt stärkts. Spotpriset på guld noterades till drygt 1.240 dollar per uns, ned 15:50 dollar från fredagens stängning.


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?