1515

Råvaror: Oljepriset försvagas

Råoljan försvagades medan metallerna, både bas- och ädelmetaller, stärktes under måndagsförmiddagens handel.

Omvärldsfaktorerna gav blandade signaler, där en vändning uppåt för dollarn påverkade negativt medan stigande aktiebörser erbjöd stöd åt råvarorna.

På råoljemarknaden hade WTI-oljan i första termin försvagats till 78,21 dollar per fat vid 12.50-tiden, ned 0,65 dollar från stängningen i fredags. Brentoljan var samtidigt ned 0,87 dollar till 77,25.

Oljan faller tillbaka från de högsta nivåerna på sju veckor. Priset har tidigare hållits uppe med stöd av rapporterna från de första ovädren som angett starten av årets orkansäsong i USA. Den första tropiska stormen som fått namnet Alex har rört sig in i Mexikanska gulfen, men de senaste rapporterna om stormens framfart har indikerat minskad risk för att oljeinstallationer ska komma att påverkas.

"Alex riktning verkar vara mot Mexiko, snarare än mot norr där riggar och oljeinstallationer finns. Även om även Mexiko har en del produktion i regionen ligger den största risken i att den amerikanska kusten med all produktion och alla raffinaderier påverkas", säger Hakan Kocayusufpasaouglu, investeringsansvarig vid Archbridge Capital i schweiziska Zug, i en kommentar till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden LME stärktes terminerna ytterligare under förmiddagen, efter de uppgångar som kom redan på morgonen.

Kopparterminen var vid 13-tiden upp 63 dollar jämfört med senaste stängning till 6.833. Metallen har därmed återvänt till den positiva pristrend som avslutade förra veckan.

Kopparn har fått stöd av gynnsam lagertrend, vilket stärker fundamenta för metallen. Lagren i Shanghai visade förra veckan den största minskningen på elva månader och nådde den lägsta nivån sedan mitten av februari. Kopparlagren som rapporteras av LME har fallit med nära 10 procent hittills i år.

Den dagliga rapporten från LME visade en minskning av kopparlagren med ytterligare 1.075 ton till 453.175.

Bedömare varnade dock för alltför långtgående slutsatser av de signaler som lagerförändringarna gett.

"Minskningarna av lagren i London och Shanghai har gett stöd åt kopparn. Om minskningarna kan hålla i sig är nu frågan och vårt svar är nej", säger Yuan Guangshan, analytiker vid Zhongcai Futures, till Bloomberg News.

Bland övriga metaller visade zinken en uppgång med 8 dollar till 1.881, medan nickel var upp 550 till 20.300. Aluminiumterminen var upp 18 dollar till 2.015.

Guldpriset vände upp efter en trevande start och handlades vid 13-tiden till 1.257 dollar per uns, upp 1,35 dollar från fredagens stängning.

Guldet har stigit drygt 14 procent hittills i år, gynnad av den osäkerhet som spridits av framför allt krisen i euroområdet. Det saknas dock inte bedömare som tror på en fortsatt stark trend för ädelmetallen.

"Guldet är positionerat för att utöka uppgången eftersom folk är fortsatt oroade över hur Europa utvecklas. Det här lägger grunden för en fortsatt flykt-till-säkerhet", säger Yu Kyung Kyu, handlare vid Eugene Investment & Futures i Seoul, till Bloomberg News.

Noteringar cirka klockan 13.00
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,65 USD 78,21
Brent, första termin -0,87 USD 77,25

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar +63 USD 6.833
Zink +8 USD 1.881
Aluminium +18 USD 2.015
Nickel +550 USD 20.300
Bly +33 USD 1.848
Tenn +75 USD 18.200

Guld, spot (pris/uns): +1,35 USD 1.256,95

 


Innehåll från Autolease DNBAnnons

Så skapade it-företaget Advania en grön vagnpark: ”Vi ser enbart fördelar”

Patric Lindman, på Autolease och Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.
Patric Lindman, på Autolease och Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.

Minskat klimatavtryck och lägre totalkostnad.

För it-företaget Advania har omställningen till en grönare vagnpark, det vill säga fler tjänstebilar med lågt koldioxidutsläpp, bara inneburit fördelar.

– Den här processen driver sig nästan själv. Merparten av våra förare är intresserade av att gå över till en eldriven bil, och de som redan har tagit steget kan inte tänka sig något annat, säger Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.

Greenlease – vi gör det enkelt att välja miljövänligt 

It-företaget Advania erbjuder it-tjänster till företag, offentlig verksamhet och myndigheter i Sverige, Island, Norge, Danmark och Finland. I Sverige har Advania 700 medarbetare på 14 platser. 

För Advania står hållbarhetsarbetet högt på agendan – såväl ur ett kundperspektiv som sett till den egna verksamheten. Företaget har satsat på att ha både kunskap och verktygen för att kunna ta en roll som strategisk partner för sina kunder och erbjuda kostnadseffektiva, verksamhetsnära och hållbara lösningar över tid. 

– Gällande den egna verksamheten äger vi exempelvis inte de fastigheter vi har kontor i, vilket delvis begränsar vår möjlighet att påverka miljöavtrycket. Däremot är vårt resande ett område där vi har en större möjlighet till påverkan. Vår verksamhet är beroende av att kunna utföra vissa tjänsteleveranser på plats hos våra kunder vilket kräver resor. Och just resor har en stor inverkan på vårt klimatavtryck, berättar Magnus Wemby. 

En successiv omställning

2009 inledde Advania sitt samarbete med Autolease – ett av marknadens ledande billeasingbolag.

– Advania sökte en stabil aktör som är specialist på tjänstebilar och som samtidigt har en bra förståelse för våra behov och därför kan skapa en bättre helhetslösning, både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, berättar Magnus Wemby.

Och det fick Advania genom samarbetet med Autolease. 

Successivt har it-företaget förändrat och förnyat sin vagnpark – från fossildrivna fordon till eldrivna bilar med lägre koldioxidutsläpp, max 60 gram koldioxid per kilometer.

I dag består Advanias vagnpark till 60 procent av laddbara bilar. En tredjedel av dessa är nollutsläppsbilar som drivs enbart av el. 

– Vi har inte forcerat vår omställningsstrategi utan undan för undan fasat ut bensin- och dieselbilar till förmån för mer miljövänliga alternativ, säger Magnus Wemby.

Hur har mottagandet varit bland förarna?

– Enbart positivt. Den här omställningen sker ganska naturligt och intresset för mer miljövänliga alternativ är stort bland våra medarbetare. I nuläget är 88 procent av våra nybeställningar en bil som helt eller delvis drivs av el. Och de förare som redan har tagit steget är mycket nöjda och vill gärna fortsätta köra en bil som helt eller delvis drivs av el.

Lägre totalkostnad per månad

För att ytterligare skynda på utvecklingen erbjuder Advania sina tjänstebilsförare så kallade konceptbilar – mer avancerade elbilar som har en högre inköpskostnad.

Det låter kanske som en dyr affär för företaget, men är det inte.

– Totalkostnaden per månad jämfört med en motsvarande fossildriven bil, allt inkluderat, blir inte högre för föraren. Och även om kostnaden för företaget blir marginellt högre, vinner vi på att våra totala koldioxidutsläpp minskar, berättar Magnus Wemby.

Gemensamma stormöten

Varje kvartal har Advania och Autolease gemensamma avstämningsmöten. Då går man igenom hur aktuell vagnpark ser ut, vad som går att effektivisera och hur behoven ser ut framåt.

– Vi inleder alltid en kunddialog med en grundlig behovsanalys och nulägesgenomgång. Denna process är en självklar bas för hela relationen mellan kund och leverantör. Vi blir tillsammans partners på en ”grön resa”, där vi ständigt föreslår förbättringar och sätter gemensamma mål, berättar Patric Lindman, kundansvarig Advania hos Autolease.

Och hur fungerar samarbetet med Advania?

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Vi hörs kontinuerligt. De kommer med frågor och förslag som gör att vi tillsammans utvecklar och förbättrar vårt erbjudande.

Överblick i realtid

Advania har även tillgång till ett webbaserat administrationsverktyg där de i realtid får en blick över sin vagnpark – vem som kör vad, när avtalen löper ut, statistik över kostnader, koldioxidutsläpp med mera. 

Finns det inga nackdelar eller hinder för att ställa om till en grönare vagnpark?

– Inte hinder kanske, men utmaningar. Det är viktigt att samhällets totala elförsörjning säkras samt att infrastrukturen för laddning och räckvidden för bilar som drivs helt eller delvis av el fortsätter att utvecklas. I dag fungerar det bra att köra eldrivet i större städer men för medarbetare ute i landet som kör längre sträckor kan det vara en utmaning, säger Magnus Wemby.

Hur löser ni laddfrågan i stort?

– Vi strävar efter att göra det enkelt för våra förare att ladda sin bil. Främst arbetar vi aktivt för att skapa så många laddpunkter som möjligt i anslutning till våra kontor.  Parallellt utrustas våra förare med laddbrickor för att det också ska vara enkelt att ladda längs vägarna, säger Magnus Wemby. 

– Dessutom har vi samarbete med olika aktörer för laddstolpar för att alla förare enklare ska kunna skaffa och installera laddbox i hemmet, samt för smidigare laddning längs vägarna, inflikar Patric Lindman.

Här kan du enkelt räkna ut och jämföra kostnaden för leasingbilar

Greenlease – vi gör det enkelt att välja miljövänligt 

 

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?