1515
Annons

Råvaror: Oljepriset försvagas

Råoljan försvagades medan metallerna, både bas- och ädelmetaller, stärktes under måndagsförmiddagens handel.

Omvärldsfaktorerna gav blandade signaler, där en vändning uppåt för dollarn påverkade negativt medan stigande aktiebörser erbjöd stöd åt råvarorna.

På råoljemarknaden hade WTI-oljan i första termin försvagats till 78,21 dollar per fat vid 12.50-tiden, ned 0,65 dollar från stängningen i fredags. Brentoljan var samtidigt ned 0,87 dollar till 77,25.

Oljan faller tillbaka från de högsta nivåerna på sju veckor. Priset har tidigare hållits uppe med stöd av rapporterna från de första ovädren som angett starten av årets orkansäsong i USA. Den första tropiska stormen som fått namnet Alex har rört sig in i Mexikanska gulfen, men de senaste rapporterna om stormens framfart har indikerat minskad risk för att oljeinstallationer ska komma att påverkas.

"Alex riktning verkar vara mot Mexiko, snarare än mot norr där riggar och oljeinstallationer finns. Även om även Mexiko har en del produktion i regionen ligger den största risken i att den amerikanska kusten med all produktion och alla raffinaderier påverkas", säger Hakan Kocayusufpasaouglu, investeringsansvarig vid Archbridge Capital i schweiziska Zug, i en kommentar till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden LME stärktes terminerna ytterligare under förmiddagen, efter de uppgångar som kom redan på morgonen.

Kopparterminen var vid 13-tiden upp 63 dollar jämfört med senaste stängning till 6.833. Metallen har därmed återvänt till den positiva pristrend som avslutade förra veckan.

Kopparn har fått stöd av gynnsam lagertrend, vilket stärker fundamenta för metallen. Lagren i Shanghai visade förra veckan den största minskningen på elva månader och nådde den lägsta nivån sedan mitten av februari. Kopparlagren som rapporteras av LME har fallit med nära 10 procent hittills i år.

Den dagliga rapporten från LME visade en minskning av kopparlagren med ytterligare 1.075 ton till 453.175.

Bedömare varnade dock för alltför långtgående slutsatser av de signaler som lagerförändringarna gett.

"Minskningarna av lagren i London och Shanghai har gett stöd åt kopparn. Om minskningarna kan hålla i sig är nu frågan och vårt svar är nej", säger Yuan Guangshan, analytiker vid Zhongcai Futures, till Bloomberg News.

Bland övriga metaller visade zinken en uppgång med 8 dollar till 1.881, medan nickel var upp 550 till 20.300. Aluminiumterminen var upp 18 dollar till 2.015.

Guldpriset vände upp efter en trevande start och handlades vid 13-tiden till 1.257 dollar per uns, upp 1,35 dollar från fredagens stängning.

Guldet har stigit drygt 14 procent hittills i år, gynnad av den osäkerhet som spridits av framför allt krisen i euroområdet. Det saknas dock inte bedömare som tror på en fortsatt stark trend för ädelmetallen.

"Guldet är positionerat för att utöka uppgången eftersom folk är fortsatt oroade över hur Europa utvecklas. Det här lägger grunden för en fortsatt flykt-till-säkerhet", säger Yu Kyung Kyu, handlare vid Eugene Investment & Futures i Seoul, till Bloomberg News.

Noteringar cirka klockan 13.00
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,65 USD 78,21
Brent, första termin -0,87 USD 77,25

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar +63 USD 6.833
Zink +8 USD 1.881
Aluminium +18 USD 2.015
Nickel +550 USD 20.300
Bly +33 USD 1.848
Tenn +75 USD 18.200

Guld, spot (pris/uns): +1,35 USD 1.256,95

 

Inga tecken på mjuk vändning från Fed

Federal Reserve ger inga tecken på att vara redo att mjuka upp penningpolitiken, till Wall Streets förtret.

Direktionen tycks splittrad inför septembermötet men enig om att räntan måste behållas på höga nivåer för att bromsa inflationen.

Fed-chefen Jerome Powell syns på tv-skärmar på New York-börsens handlargolv.
Fed-chefen Jerome Powell syns på tv-skärmar på New York-börsens handlargolv.Foto:Seth Wenig/TT

Protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte gav tillfälligt skjuts åt Wall Street och ett hack nedåt på räntemarknaderna då investerare fäste blicken vid signaler om att Fed vill slå ned på höjningstakten så småningom. Men hela marknadsreaktionen reverserades innan handelsdagen var över.

Centralbanken fortsatte att hålla tand för tunga och betona att de kommande räntebesluten kommer att styras av den ekonomiska statistiken.

Flera ledamöter flaggade för risken att skjuta över målet och strama åt ekonomin mer än vad som behövs för att få bukt med inflationen. Men totalt blev tonen mer hökaktig än finansmarknaderna hade hoppats när andra ledamöter betonade vikten av att hålla räntan hög under en tid för att få bukt med inflationen på allvar.

”En del ledamöter indikerade att så fort räntan nått en tillräckligt restriktiv nivå skulle det sannolikt vara lämpligt att behålla den nivån under en tid för att säkerställa att inflationen tydligt är på väg tillbaka till 2 procent”, heter det i protokollet.

Den initiala reaktionen var sannolikt önsketänkande från investerarnas sida enligt Jon Arnell, investeringschef på försäkringsförmedlaren Max Matthiessen.

”Det är ett ganska balanserat protokoll. Det ser ut att vara en ganska blandad kommitté, med en mer hökaktig och en mer duvaktig falang”, säger han.

Investerare fortsätter att prisa in en höjning på en halv procentenhet, en bedömning som fler analytiker anslutit sig till i kölvattnet av den relativt milda juliinflationen.

”Jag tror att man drar ner på takten och kör 25 punkter resten av året. Med det sagt kommer nästa inflationsrapport vara helt avgörande”, säger Jon Arnell.

Den bedömningen ligger i det lägre spannet av vad Wall Street väntar sig. Terminshandeln indikerar just nu att investerarna ser höjningar på 1-1,25 procentenheter under resten av året. 

Med ytterligare två möten efter september innebär det att Wall Street fortfarande ser en viss risk för att åtminstone en av höjningarna i november och december kommer vara större än normalt.

En viktig fråga är huruvida Feds styrränta nu nått neutrala nivåer, där penningpolitiken varken stimulerar eller hämmar ekonomin. 

Det är en bedömning som splittrar direktionen, där en stor del anser att räntan numera är runt neutrala nivåer medan andra argumenterar för att den höga inflationen åtminstone på kort sikt innebär att en neutral ligger högre.

Den teoretiska diskussionen spelar roll eftersom det påverkar taket för Feds räntehöjningar. Fed-chefen Jerome Powell uppgav vid det senaste räntebeskedet att styrräntan sannolikt behöver bli något restriktiv för att dämpa efterfrågan och därmed inflationen.

Den officiella statistiken har fortsatt teckna bilden av en arbetsmarknad som vägrar bromsa in. Men enligt protokollet ser delar av Fed-direktionen tecken på att pressen börjar lätta något.

Men i framåtblickande index, från bland annat New York Fed och S&P Global, ser rekryteringstakten ut att ha mattats av. Många bolag indikerade också att de kommer att minska nyanställningarna under den senaste rapportperioden.

”Där ser vi tecken på att man begränsar nyanställningar”, säger Jon Arnell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera