1515
Annons

Bengt Göransson: Terrorrykte om blixtkraschen

Ingen här på börsgolvet glömmer paniken under 17 minuter den 6 maj. Dow Indexet störtdök från 10.606 till 9.872.

Skriken, rusningarna, what's going on... jag har fortfarande blåmärken på ena armen, jag råkade stå i vägen för en av de panikrusande handlarna vid ett av båsen...

Officiellt fortsätter myndigheterna och börscheferna att hålla masken för att undvika nya självskapande orosmoment.

Men buzzet bland golvfolket verkar öka i styrka varje gång vi närmar oss den 6 i månaden.

Under helgen hade jag förmånen att få skaka hand med fondchefer och investerare på Wall Street.

Flera av dem uttryckte stor oförståelse och även nervositet över att myndigheterna fortfarande inte vet vad som orsakade kraschen.

Det som uppenbarligen satte i gång helgens rykteskarusell var att SEC, finansmyndigheten, inte utesluter att terrorister kan ligga bakom händelsen.

I tidigare uttalanden, både skriftliga och muntliga, har den orsaken i det närmaste helt uteslutits.

Under helgen dånade tv-kanalen CNBC ut med en story om hur handlarna ska kunna förutspå en "vanlig krasch".

Kolla S&P 500, om indexet faller ned till 1.040-nivån och bara gör en rekyl under nästa börsdygn och sedan faller till ny lägsta-nivå under påföljande dag, då indikerar det mönstret ett tänkbart kraschscenario. S&P stängde på 1.077 i fredags.

Annars hörde jag mest optimistiska uttalanden, det mest överraskande gällde jobbstatistiken på fredag. Den står som vanligt helt i fokus

"Men ta det med ro, även om det blir en negativ chocksiffra", hojtade en chefsekonom och skålade för USA-ekonomins framtid...

Enligt hans åsikt kommer jobbsiffrorna sannolikt att visa att USA tappade minst 120.000-130.000 jobb under juni, staten sparkade ju ut nästan 250.000 av de 410.000 tillfälligt anställda förra månaden.

Men den viktigaste nyheten på fredag morgon kan bli att den privata sektorn nu på allvar har kommit igång och anställer på bred front. Hoppas han har rätt.

För jag hör också många ekonomer som fått reda på att USA-bolagen istället för att anställa drastiskt ökar de fortsatt anställdas arbetstid.

Och så har politikernas äntligen enats om hur man ska reglera bankernas önskan att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Tuffa regler, men inte fullt så illa som Wall Street befarat. Därför blev det lättnadsrally inom banksektorn i fredags.

Marknadens syn på bankaktierna den här veckan kan därför bli en intressant guidning om den fortsatta stämningen här.


Innehåll från DBTAnnons

DBTs tillväxtfinansiering hjälper företag att skala upp 7 x snabbare än marknaden

Alexis Kopylov, VD och Ulrika Valassi, Head of risk, DBT Capital. Alexander Uulas VD för Walk the Room
Alexis Kopylov, VD och Ulrika Valassi, Head of risk, DBT Capital. Alexander Uulas VD för Walk the Room

Ett av de största problemen för företag att skala upp och växa är tillgången på kapital. Idag är villkoren för tillväxtlån baserad på gamla principer och i många fall en krånglig utdragen process. Det här ville DBT Capitals grundare Alexis Kopylov ändra på. Sagt och gjort. I dag har företaget stöttat ett hundratal bolag med tillväxtfinansiering genom en snabb, smidig och datadriven ansökningsprocess.

Det finns över 1,5 miljoner företag registrerade i Sverige. Bolag som skapats av passionerade entreprenörer som driver växande små och medelstora företag. Bolag som tagit steget från nystartade företag till scale-ups med ett gemensamt drag – de är i behov av kapital för att finansiera sitt nästa steg och accelerera sin utveckling och expansion.

– Våra kunder är snabbväxande bolag. De senaste åren har de vuxit sju gånger snabbare än marknaden. För att den starka utvecklingen behöver de en finansiell partner som är lika snabbfotad och disruptiv som de är, säger DBT:s VD Alexis Kopylov.

Över 30 procent återkommande kunder genom långsiktig finansiering

– Vi ser att vår stora mängd återkommande kunder är ett bevis för styrkan i vårt erbjudande och kundernas vilja att bygga starka partnerskap som är relations- och inte transaktionsdrivna, säger Alexis Kopylov och fortsätter: 

– Plattformen är en sak men det är framför allt teamet som gör att vi kan ha ett så fantastiskt erbjudande. Vi märker det på kundnöjdheten eftersom vi får en enorm mängd propåer på rekommendationer och många återkommande kunder.

Långsiktig och skräddarsydd finansiering för framtidens bolag

Han pekar på tre saker som gör DBT unika på marknaden – storleken på lånebeloppet, löptiden på lån samt den smidiga och snabba processen. DBT erbjuder tillväxtlån på mellan 3 och 30 miljoner med löptider på 1–5 år. Vilket möjliggörs genom starka finansieringsavtal med internationella storbanker samt ett unikt samarbetsavtal med Europeiska Investeringsfonden. 

– Storbankernas kreditmodell för tillväxtfinansiering bygger på hur näringslivet såg ut förr i tiden. Idag kan bolag med komplexa koncernstrukturer och verksamhet i olika länder ha allt av ”värde” samlat i en laptop. Vi tycker att man måste anpassa sin kreditgivning efter det, säger Alexis Kopylov.

En snabb och smidig process med hjälp av realtidsdata

Det handlar också om själva processen bakom kreditbedömningen. Alexis Kopylov säger att snabbheten och träffsäkerheten bygger på kombinationen av deras datadrivna process och kompetenta kredit team.

– Genom att bland annat se till realtidsdata kan vi mycket snabbare få en mer djuplodande och heltäckande förståelse för bolagens historia. Sammantaget gör det att vår handläggningstid blir så otroligt mycket snabbare än de traditionella kreditgivarnas.

Snabbväxande bolag tipsar 

Ett av de bolag som har fått finansiering via DBT är Walk the Room. En 3D-studio som på kort tid vuxit till världens största leverantör av 3D-material för marknadsföring av kommersiella fastigheter. Här ger de sina tre bästa tips för tillväxt.

1. Sätt en vision som är större och längre bort än du egentligen vågar hoppas på. Det triggar nya tankebanor om vilka strategier, produkter och förutsättningar som krävs för att lyckas.

2. Investera i personal som tar med sig ett fokus på kvalitet och lönsamhet. Det måste finnas balans mellan det långsiktiga och kortsiktiga perspektivet.

3. Sist men absolut inte minst, ha koll på kassaflödet och se till att ha ett bra partnerskap på plats med en trygg finansieringspartner som har erfarenhet och intresse av snabbväxande företag.

”Simple access to growth funding”

DBT grundades 2017 med ambitionen att skapa bättre tillväxtförutsättningar för Sveriges små och medelstora företag. Riktar sig till aktiebolag som varit verksamma i minst två år med ett finansieringsbehov på 3–30 miljoner SEK. DBT är ett registrerat finansiellt institut backade av bl.a. Investment AB Öresund och Öhman AB.

Säkra er egen framgång - ansök på www.dbt.se 

Email: hello@dbt.se

Tel: 08 411 20 20

*Årlig intäktsökning 2017-2020 för svenska AB:s med 5-100 anställda 

 

Mer från DBT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DBT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?