1515
Annons

USA-börser: Spänd väntan på Fed-besked

Förväntan inför Federal Reserves penningpolitiska besked som kommer efter amerikansk lunchtid har fått de amerikanska terminerna att stiga. Det kan tolkas som en indikation att S&P 500-index tar igen en del av gårdagens nedgång. Tappet var det största på tre veckor då S&P 500-index igår backade med 1,9 procent. Guldterminerna kryper uppåt medan oljeterminerna i sin tur sjunkit.

S&P 500-terminen är för närvarande upp 4,5 punkter jämfört med fair value medan Nasdaq 100-terminen har stigit 6,5 punkter.

Ikväll vid klockan åtta svensk tid kommer Federal Reserves penningpolitiska besked som innehåller dels ett styrräntebesked och dels väntas Federal Reserve nämna den nuvarande samt framtida konjunktursituationen.

"Alla väntar på Federal Reserves möte och marknaden är lite tyst volymmässigt", sade Andreas Lipkow vid MWB Fairtrade Wertpapierhandelsbank i Frankfurt.

Onsdagens statistik för nya hus i maj månad väntas sjunka kraftigt, precis som statistiken för försäljningen av befintliga hus gjorde på tisdagen, enligt publicerade uppgifter.

Enligt Terry Brosens, ekonom vid ING, kan regeringen komma att förlänga tidsfristen för skattelättnaden vid husköp med tre månader. "Skattefesten är slut, och alla har artigt ombetts att lämna. Resterande partysugna kan bara få lite längre tid på sig att avsluta sina drinkar", konstaterade Brosens i en not till sina kunder.

Adobe Systems väntas vara aktiv vid dagens handel. Bolaget fanns bland gårdagens förlorare och backade 2,4 procent efter att det släppt den andra kvartalsrapporten. Vinsten var visserligen något bättre än marknaden väntat sig men det räckte inte för att locka till sig köparna.

Viss börsaktivitet kan även väntas för Philip Morris som sänkt prognosen för 2010 års vinst till 3.70-3.80 dollar per aktie, från tidigare 3.75-3.85 dollar per aktie. Marlboroproducenten meddelade att tillväxttakten är högre än vad som meddelats i april beroende på ökad efterfrågan i Latinamerika.

Statistik för försäljningen av nya hus i maj månad kommer klockan 16.00, svensk tid, och Federal Reserves penningpolitiska besked väntas 20.15 ikväll.

Efter stängning väntas rapport från bland annat Nike.


Innehåll från FinsharkAnnons

Uppstickaren som hajar open banking

Open banking har öppnat för helt nya möjligheter att ta betalt utan kostsamma mellanhänder. Intresset för direktbetalningar växer lavinartat, och med en smart, säker och prisvärd lösning kan Finshark konkurrera med de stora drakarna.  

Tilltron till tekniken ökar. Fler och fler branscher får upp ögonen för möjligheterna. Banker och storbolag vill ha en del av marknaden. Många faktorer samverkar till att utvecklingen inom open banking går oerhört fort just nu, och mitt i hypen finns det snabbväxande svenska fintechbolaget Finshark.

– Samhället är fortfarande bara i startgroparna och open banking kommer att fortsätta växa, både för att det pushas från lagstiftarens håll och för att tekniken är mycket mognare och stabilare jämfört med för bara ett år sedan, säger Adnan Sporo, vd och grundare av Finshark.

Finshark utvecklar dataprodukter och betalningslösningar och de representerar en ny generation inom lösningar för direktbetalning från konto till konto. Jämfört med den första generationens open banking-företag så är Finsharks innovativa lösningar snabbare, billigare och säkrare. De underlättar både för den som ska betala och för den som ska ha betalt. 

– Vi erbjuder helt enkelt en bättre teknisk lösning än våra konkurrenter, säger Adnan Sporo.

Tar bort alla mellanhänder

Att ta betalt kan vara en dyr affär. I en traditionell betalningsprocess, oavsett om den sker via kort, swish eller en buy now pay later-lösning, så är det många som ska ha betalt. Det är något som försvinner med open banking. 

– Finsharks drivkraft är att ta bort mellanhänder, föråldrad teknik och föråldrade ramar. Vi tar bort alla extra lager av kostnader och komplexitet genom att flytta pengar direkt mellan konsumentens och handlarens konton, säger Adnan Sporo.

Till skillnad från många andra open banking-lösningar så nöjer sig dock inte Finshark med att bara flytta pengar från a till b. I deras system analyseras också transaktionen i realtid för att upptäcka eventuella riskbeteenden.

– Hittills har våra konkurrenter enbart fokuserat på att flytta pengar utan att bry sig om var de kommer från, om det finns risk för penningtvätt, terroristfinansiering eller något sådant. Att vi analyserar kontot i realtid är betydligt säkrare och helt i linje med Finansinspektionens AML-krav, säger Adnan Sporo.

Framtiden ser ljus ut för Finshark. Som ett av de mest innovativa företagen inom open banking har företaget högt ställda mål, men Adnan Sporo tvivlar inte på att de kommer att nå dem:

– Inom två-tre år är vårt mål att vara den ledande europeiska aktören inom open banking!

Om Finshark:

Finshark grundades 2019 och har snabbt utvecklats till en av de mest innovativa spelarna inom open banking. Alla som är intresserade av nästa generations betalnings- och datalösningar kan kontakta dem via sales@finshark.io.

finshark.io 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Finshark och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?