1515

Stockholmsbörsen: Brett utför

Stockholmsbörsen sjönk i den inledande handeln på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna, efter svag utveckling i USA och Asien.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,6 procent lägre till noteringen 1.052,5. Omsättningen uppgick till 1,4 miljarder kronor.

Kapp-Ahl föll 4,8 procent till 55 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 88 miljoner kronor, för det tredje kvartalet i räkenskapsåret 2009/2010.

Enligt SME Direkt väntade sig analytikerna ett resultat före skatt på 120 miljoner kronor. Bolaget skriver i rapporten att kvartalet inleddes starkt men under senare hälften har försäljningen varit väsentligt svagare än förväntat.

RNB tappade 1,3 procent till 7:80 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 16 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2009/2010. Resultat var bättre än motsvarande period ett år tidigare då bolaget redovisade en förlust på 64 miljoner kronor men understeg vissa analytikers förväntningar.

MQ backade 0,3 procent efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 20 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2009/2010. Det var en förbättring jämfört med 11 miljoner kronor ett år tidigare.

H&M, som rapporterar imorgon torsdag, var 0,2 procent ned till 229:80 kronor. Bernstein har höjt rekommendationen för H&M till outperform från tidigare market perform.

Medivir steg 1,4 procent till 106:50 kronor efter att ha tecknat ett marknadsföringsavtal med Glaxosmithkline om receptfri försäljning av munsårsläkemedlet Xerclear.

Börserna i New York stängde klart ned på tisdagen efter att försäljningen av befintliga bostäder i USA sjunkit med 2,2 procent i maj. Väntat var en uppgång med 6,0 procent. Nyheten att Obama-administrationen kommer att överklaga upphävandet av det sex månader långa stoppet för djuphavsborrning fick oljebolagen att sjunka.

Dow Jones slutade 1,4 procent ned, en klar försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,1 procent. S&P 500 backade 1,6 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,2 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var lägre på onsdagen jämfört med tisdagen efter den svaga utvecklingen i USA. Nikkei 225 stängde 1,9 procent och Shanghai Composite backade 1,4 procent.

Glädjen över Kinas beslut att öka flexibiliteten för yuanen, och därmed åter tillåta en appreciering, har visat sig vara kortvarig. Kina höjde på onsdagen referenskursen för USD/CNY till 6:8102, vilket är 0,18 procent under tisdagens referensvärde.

Den kinesiska centralbanken uppgav i söndags, en dag efter annonseringen om ökad flexibilitet, att de kommer att förhindra "överdrivna" växelkursrörelser.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,4 procent i eftermiddag.

Till kvällen, klockan 20.15, kommer räntebeskedet från Fed. Räntan spås vara oförändrad och Fed antas behålla sin formulering om att hålla styrräntan låg under en "utdragen period".


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?