Annons

Stockholmsbörsen: Brett utför

Stockholmsbörsen sjönk i den inledande handeln på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna, efter svag utveckling i USA och Asien.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,6 procent lägre till noteringen 1.052,5. Omsättningen uppgick till 1,4 miljarder kronor.

Kapp-Ahl föll 4,8 procent till 55 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 88 miljoner kronor, för det tredje kvartalet i räkenskapsåret 2009/2010.

Enligt SME Direkt väntade sig analytikerna ett resultat före skatt på 120 miljoner kronor. Bolaget skriver i rapporten att kvartalet inleddes starkt men under senare hälften har försäljningen varit väsentligt svagare än förväntat.

RNB tappade 1,3 procent till 7:80 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 16 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2009/2010. Resultat var bättre än motsvarande period ett år tidigare då bolaget redovisade en förlust på 64 miljoner kronor men understeg vissa analytikers förväntningar.

MQ backade 0,3 procent efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 20 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2009/2010. Det var en förbättring jämfört med 11 miljoner kronor ett år tidigare.

H&M, som rapporterar imorgon torsdag, var 0,2 procent ned till 229:80 kronor. Bernstein har höjt rekommendationen för H&M till outperform från tidigare market perform.

Medivir steg 1,4 procent till 106:50 kronor efter att ha tecknat ett marknadsföringsavtal med Glaxosmithkline om receptfri försäljning av munsårsläkemedlet Xerclear.

Börserna i New York stängde klart ned på tisdagen efter att försäljningen av befintliga bostäder i USA sjunkit med 2,2 procent i maj. Väntat var en uppgång med 6,0 procent. Nyheten att Obama-administrationen kommer att överklaga upphävandet av det sex månader långa stoppet för djuphavsborrning fick oljebolagen att sjunka.

Dow Jones slutade 1,4 procent ned, en klar försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,1 procent. S&P 500 backade 1,6 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,2 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var lägre på onsdagen jämfört med tisdagen efter den svaga utvecklingen i USA. Nikkei 225 stängde 1,9 procent och Shanghai Composite backade 1,4 procent.

Glädjen över Kinas beslut att öka flexibiliteten för yuanen, och därmed åter tillåta en appreciering, har visat sig vara kortvarig. Kina höjde på onsdagen referenskursen för USD/CNY till 6:8102, vilket är 0,18 procent under tisdagens referensvärde.

Den kinesiska centralbanken uppgav i söndags, en dag efter annonseringen om ökad flexibilitet, att de kommer att förhindra "överdrivna" växelkursrörelser.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,4 procent i eftermiddag.

Till kvällen, klockan 20.15, kommer räntebeskedet från Fed. Räntan spås vara oförändrad och Fed antas behålla sin formulering om att hålla styrräntan låg under en "utdragen period".

Innehåll från EKNAnnons

Ny EKN-undersökning om exporten: ”Trenden har vänt för små och medelstora företag”

Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.
Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Sedan svackan i början av pandemin har små och medelstora företag kraftigt ökat sin export.

Nu visar Exportkreditnämndens senaste undersökning att trenden vänder tillsammans med framtidsförväntningarna.

Läs mer om hur du kan säkra exportfinansiering i tuffa tider

Under tiden som följt efter Covid 19-pandemin har svensk export studsat tillbaka med råge. I EKN:s återkommande Demoskopundersökning om små och medelstora exportföretags utveckling och framtidsförväntningar såg man i februari 2022 att hela 45 procent av bolagen hade ökat sin export jämfört med samma kvartal året innan.

I den senaste undersökningen har trenden dock vänt och motsvarande andel har sjunkit till 34 procent. Samtidigt har 19 procent minskat sin export jämfört med samma period förra år – i februari var motsvarande andel bara nio procent.

– Efter pandemin var exportökningen brant för små och medelstora företag, men nu ser vi en försiktighet från företagen. De här bolagen är enormt duktiga på att känna av marknaden. De har hela tiden örat mot marknaden och kan nästa lukta sig till en marknadsförändring. Nu är de avvaktande, säger Carl-Johan Karlsson, EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Högre kostnader påverkar

En bidragande faktor till exportbolagens ökade försiktighet är högre kostnader. Priset på insatsvaror har ökat med 20 procent och fyra av tio tillfrågade bolag anser att de höga energipriserna påverkar verksamheten i mycket eller ganska hög grad.

Även bolagens framtidsförväntningar på exporten har vänt nedåt i EKN:s senaste undersökning. 29 procent förväntar sig nu att deras export kommer att öka det närmaste kvartalet och 44 procent väntar sig en ökning de kommande 12 månaderna. Motsvarande andelar i februari var 47 respektive 63 procent.

Trots den nedåtgående kurvan vill dock Carl-Johan Karlsson inte dra på för stora växlar.

– Vi verkar befinna oss i lejonets gap och än vet vi inte om lejonet ska svälja oss hela eller spotta ut oss, säger han och fortsätter:

– Visst kan det gå fort när det väl går nedför, men undersökningen visar tydligt att vi inte är där nu. Som jämförelse kan vi titta på februari 2020 – då var bolagens förväntningar på exportökningar lägre än förväntningarna på exportminskningar. Vi är långt därifrån idag.

Dollarn som stötdämpare

Något annat som blir tydligt i den senaste undersökningen är enligt Carl-Johan Karlsson att små och medelstora exportföretag i större utsträckning har kunnat kompensera för sina ökade kostnader än bolag som inte exporterar.

– Sedan årsskiftet har värdet på dollarn stigit med 25 procent. Med en sådan valutautveckling kan du sälja mindre men ändå öka dina exportintäkter – bara det visar vikten av att finnas på exportmarknaden.

Så här kan EKN stötta din satsning som direkt eller indirekt är kopplad till export 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera