Konjunkturinstitutets månadsbarometer var i fokus under förmiddagshandeln och gav, enligt marknadsbedömare, ytterligare stöd till förväntningarna om att Riksbanken kommer att höja reporäntan nästa vecka.
Räntan på den tyska tioåriga statsobligationen är vid lunchtid 4 punkter ned på 2,67 procent jämfört med svensk stängning på tisdagen, i takt med att de europeiska börserna noterade breda nedgångar, medan den svenska tioårsräntan ställs ned 2 punkter på 2,71 procent.
I centrum på den svenska marknaden var Konjunkturinstitutets månadsbarometer som visade bättre utveckling än vad marknadsbedömare hade räknat med. Bland annat steg den sammanfattande barometerindikatorn till 112,2 från 110,1 i maj.
"112,2 är den högsta nivån sedan 2007 och tyder på att momentum i tillväxten i den svenska ekonomin kommer att vara lika starkt i det andra kvartalet som i det första kvartalet. Sverige står därmed ut på ett positivt sätt jämfört med andra EU-medlemmar eftersom de offentliga finanserna rör sig mot ett överskott, statsskulden är låg, arbetsmarknaden förbättras och tillväxten är stark", skriver Handelsbanken Capital Markets och tillägger att rapporten ger stöd till utsikterna om en reporäntehöjning nästa vecka.
Konfidensindikatorn för det totala näringslivet sjönk visserligen till 23 i juni från 24 i maj, men för tillverkningsindustrin visades en uppgång till 10 från 3, medan analytikerna hade räknat att indikatorn för juni skulle landa på 5 i juni.
Även konsumenternas förväntningar förbättrades i juni och översteg de förväntningar som analytikerna hade. Det samlade indexet uppgick här till 22,0, från 18,8 i maj, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar om en nedgång till 18,1.
"Förtroendet i tillverkningsindustrin steg mycket mer än förväntat och är nu tillbaka på toppnivåerna från 2000 och 2007, vilket signalerar en stark återhämtning industrin andra kvartalet. Konsumentförtroendet steg till nya höjder för den här cykeln vilket tyder på fortsatta uppgångar i detaljhandelssektorn... Sammanfattningsvis förstärker statistiken förväntningarna om en julihöjning (av reporäntan)", skriver SEB i en kommentar.
Konjunkturinstitutet publicerade också sina prognoser om den makroekonomiska utvecklingen. Tillväxtprognoserna skrevs upp till 3,7 procent för 2010 och 3,0 procent 2011, vilket kan jämföras med marsprognoserna om en tillväxt på 2,4 procent respektive 3,8 procent. Framöver väntas stigande konsumtion och investeringar bli allt viktigare drivkrafter i återhämtningen, samtidigt som statsfinansiella problem i omvärlden utgör risker.
Också ett producentprisindex för maj stod på den svenska agendan. Enligt SCB:s statistik var producentpriserna oförändrade jämfört med april, medan de sjönk med 0,5 procent jämfört med maj 2009. SME Direkts analytikerenkät pekade mot en nedgång med 0,2 procent på månadstakt och en nedgång med 0,7 procent i årstakt.
Torbjörn Isaksson, analytiker på Nordea Research, förklarar i en kommentar den oväntat höga statistiken som effekter från förändringar i valutakurser.
"Enligt valutakurserna som SCB använder, förstärktes kronan mot euron men försvagades mot dollarn och en del andra valutor. Det kan förklara att statistiken var högre än väntat i maj. Som vanligt fokuserar vi på priserna för konsumtionsvaror som är låga, trots uppgången i maj. Men uppgången i maj visar att kronan behöver stärkas ytterligare för att vår, liksom Riksbankens prognos, om fallande kärninflation ska bli sanning", skriver Torbjörn Isaksson.
I Storbritannien var ett protokoll från Bank of Englands policymöte den 10 juni i fokus. Det visade att det fanns en viss oenighet i beslutet om att hålla räntan oförändrad på 0,50 procent.
Kommittén var enig om att fortsätta pausen i planen om att köpa tillgångar, men ledamoten Andrew Sentence reserverade sig till räntebeslutet och ville höja styrräntan med 25 punkter till 0,75 procent. Han hänvisade till att inflationen har visat sig vara "motståndskraftig efter recessionen".
Protokollet visade också en större oenighet beträffande inflationsriskerna. Medan några ledamöter sade att riskerna för att inflationen kommer att överstiga 2-procentsmålet har ökat, sade andra att finansmarknadsutvecklingen pekar på en förändring i riskerna till "lite på nedsidan".
Ett inköpschefsindex presenterades i ett par europeiska länder samt för EMU-området. Ett snabbestimat över euroområdets samlade inköpschefsindex uppgick till 56,0 i juni, en nedgång från 56,4 i maj. Det var ändå bättre än Bloomberg News prognossammanställning, som pekade mot ett index på 55,8.
Euron är i princip oförändrad på 1:229 mot dollarn, samtidigt som yenen stärkts till 90:40 mot dollarn.
Kronan har stärkts 1 öre till 7:76 mot dollarn jämfört med svensk stängning på tisdagen, och även stärkts marginellt mot euron.
Norges Bank kommer med räntebesked och ny penningpolitisk rapport klockan 14. Samtliga bedömare i TDN Finans prognosenkät spår oförändrad ränta på 2,00 procent.
På onsdagskvällen, klockan 20.15 svensk tid, kommer räntebeskedet från Federal Reserve. Räntan spås vara oförändrad och Fed antas behålla sin formulering om att hålla styrräntan låg under en "utdragen period".
RDQ Economics skriver i ett marknadsbrev att de skulle bli förvånade om det blev några betydande förändringar i Feds policyuttalande på onsdagen. Fed-chefen Ben Bernanke sade den 9 juni att inkommande data indikerar att en uppgång i den privata slutliga efterfrågan kommer att bibehålla återhämtningen i ekonomisk aktivitet även om takten i återhämtningen hålls tillbaka.
I maj dämpades uppgången i den privata sysselsättningen betydligt, medan indikatorer i tillverkningsindustrin förblev robusta.
"Vi förväntar oss att Feds policyuttalande kommer att behålla sin försiktiga optimism om tillväxtutsikterna. Fed kommer sannolikt fortsatt att referera till förbättrade förhållanden på arbetsmarknaden, även om de kan komma att beskriva återhämtningen som ojämn", skriver RDQ Economics.
Fed kommer vid sitt möte också att behandla de nya prognoserna, som publiceras i samband med protokollet från mötet, den 14 juli.