1515

USA-börser: Svajig start på dagen

De amerikanska börserna inleder tisdagens handel oregelbundet. Fokus ligger fortfarande på effekterna av helgens kinesiska valutabesked samt dagens inhemska statistiksiffror över husförsäljning och huspriser.

Dow Jones index var klockan 16.05 oförändrat vid 10.439. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 0,1 procent till 1.112 medan Nasdaq Composite index steg med 0,4 procent till 2.298.

Omsättningen på NYSE uppgick till 132 miljoner aktier och på Nasdaq till 265 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var 3,21 procent samtidigt som trettioårsräntan var 4,14 procent.

Marknaderna tyngdes något av att ratinginstitutet Fitch sänkt den franska banken BNP Paribas kreditbetyg, med anledning av en bedömt försämrad tillgångskvalitet.

Guldpriset påverkades i viss mån av vinsthemtagningar under tisdagen och vände nedåt efter en tids stark utveckling. Barrick Gold handlades dock uppåt med 0,8 procent.

Alcoa, som under måndagen handlades uppåt med 5,5 procent i spåren av de kinesiska valutabeskeden, rekylerar ned med 0,6 procent i tisdagens inledande handel.

Apotekskedjan Walgreens rapport för det tredje kvartalet missade marknadens förväntingar. Försäljningen ökade med elva procent men ökade kostnader gjorde att prognoserna missades och aktien handlas 5,6 procent nedåt i den tidiga handeln.

Brittiska finansministern George Osborne uppgav under dagen att regeringen har sänkt sin tillväxtprognos för 2011 till 2,3 procent från tidigare 2,6 procent. BNP-prognosen för 2010 ligger på +1,2 procent.

Dagens amerikanska makroagenda innehåller bland annat statistik över försäljningen av befintliga hus i USA, som sjönk med 2,2 procent till 5,66 miljoner hus i årstakt under maj. Marknadens prognos var en uppgång med 6,0 procent.

Samtidigt var huspriserna i USA upp med 0,8 procent i april jämfört med månaden innan, enligt statistik från FHFA, Federal Housing Finance Agency. Analytiker hade räknat med en ökning om 0,3 procent mellan månaderna.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?