1515
Annons

Råvaror: Guldpriset stiger

Råvarumarknaderna visade blandade rörelser på tisdagen.

Råoljan pendlade runt nollan sedan statistik på bostadsmarknaden i USA kommit in sämre än väntat.

Basmetallerna tog tillbaka förmiddagens nedgångar och var i det närmaste oförändrade för dagen.

Dollarn försvagades något på den sena eftermiddagen och gav ett generellt stöd till hela råvarukomplexet.

WTI-oljan i första termin visade vid 18.30 en nedgång på 0,12 dollar till 77,70 dollar, medan brent noterades ned 0,06 dollar till 77,78 dollar per fat.

"Oron för råoljemarknaden grundar sig ytterst på att vi skulle kunna få en recession med en dubbeldip. Det finns ingenting i de här ekonomiska rapporterna som visar att det är något annat än en avkylning", sa Bill O'Grady, chefsstrateg på Confluence, till Bloomberg News.

Försäljningen av befintliga bostäder i USA sjönk med 2,2 procent i maj, till en beräknad årstakt på 5,66 miljoner enheter.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit med 6,0 procent, till en årstakt på 6,12 miljoner, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Vid 22.30 på tisdagskvällen väntas den preliminära lagerrapporten från American Petroleum Institute, API.

Klockan 16.30 på onsdag, släpps den officiella lagerrapporten från energidepartementet.

Analytiker räknar i snitt med att råoljelagren ska ha minskat med 900.000 fat, enligt Bloombergs sammanställning.

Lagren av bensin väntas ha sjunkit med 140.000 fat, medan lagren av destillat väntas ha ökat med 1,5 miljoner fat.

Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande väntas ha ökat med 0,3 procentenheter.

Basmetallerna återhämtade sig något på eftermiddagen och visade blandade rörelser.

Kopparterminen steg 1 dollar, till 6.605 dollar per ton, och zinken var upp 16 dollar till 1.791.

Guldet, var svagt upp under tisdagens handel sedan dollarn försvagats något.

Vid 18.30 var spotpriset på guld upp 5,40 dollar till drygt 1.239 dollar per uns.

"Guldets omvända korrelation till dollarn är tillbaka. Det var en avvikande trend när guld följde dollarn. Till sist återgår de här marknaderna till normen", sa Leonard Kaplan, på Prospector till Bloomberg News.

Noteringar cirka klockan 18.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,12 USD 77,70
Brent, första termin -0,06 USD 78,78

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar +1 USD 6.605
Zink +16 USD 1.791
Aluminium -11 USD 1.950
Nickel -150 USD 19.700
Bly -13 USD 1.820
Tenn +150 USD 18.050

Guld, spot (pris/uns): +5,40 USD 1.239,09

 

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Flexqube ökar försäljning och gör plusresultat

Flexqubes orderingång ökade med 69 procent till 54,9 miljoner kronor (32,4) under andra kvartalet. Nettoomsättningen ökade till 56,1 miljoner kronor (26,5) och ebitda blev 1,5 miljoner kronor (-1,6).

Anders Fogelberg, avgående vd i Flexqube.
Anders Fogelberg, avgående vd i Flexqube.Foto:Pressbild

Rörelseresultatet uppgick till 0,3 miljoner kronor (-2,7) under kvartalet.

Kassaflödet var -0,1 miljoner kronor (3,1), varav -8,8 (3,9) från den löpande verksamheten.

Likvida medel uppgick till 35,5 MSEK (15,4) vid periodens utgång.

”Trots att marknaden har varit mer utmanande på grund av omvärldsfaktorer som kriget i Ukraina, leveransstörningar och utbudsproblematik samt stigande inflation så upplever vi en stark efterfrågan på våra produkter. På rullande 12 månader, dvs. sedan 1 juli 2021, har vi nu växt vår både orderingång och försäljning med cirka 110 procent, trots dessa osäkerheter och det är inget annat än fantastiskt. Även om det kan ta lite längre tid att stänga affärer så är vårt projektinflöde och offertgenerering fortsatt hög”, skriver vd Anders Fogelberg i rapporten.

Anders Fogelberg har efter nio år och i samförstånd med styrelsen beslutat att lämna vd-rollen och i stället fokusera på bolagets fortsatta expansion.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Anders Fogelberg kommer kvarstå som vd tills dess att en ny vd har rekryterats och kommer därefter vara kvar i bolaget och fortsätta arbetet med att driva säljutveckling och strategi kring bolagets produkter och kunder på den internationella marknaden, heter det.

Flexqube är ett teknikbolag verksamt inom vagnsbaserad materialhantering genom ett patenterat modulkoncept.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera