1515
Annons

Räntor och valutor: Euron faller tillbaka

Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka något efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Det globala börsrallyt tappade fart i USA när börserna vände ned efter en inledande uppgång, vilket gynnade räntemarknaden.

Wall Street Journal noterar att amerikanska placerare saknade detaljer i Kinas besked att låta yuanen flyta friare, och vissa var besvikna över att Kina inte ändrade referenskursen för yuanen på måndagen.

Risksentimentet dämpades också av att Fitch sänkte kreditbetyget för BNP Paribas på måndagskvällen, till AA- från AA, ett besked som även bidrog till att pressa ned euron mot andra valutor när marknaderna påmindes om risker i det europeiska banksystemet.

Amerikanska räntor vände något upp i Asienhandeln på tisdagen efter att Kinas centralbank sänkte referenskursen för usd/cny på tisdagen med 0,43 procent, till 6:7980, vilket motsvarade stängningskursen på måndagen.

Enligt analytiker speglar besked att Kina "står för sitt ord" i fråga om valutakursen, men när handeln kom i gång stärktes åter dollarn till över 6:81, vilket samtidigt demonstrerar att yuanen nu kan fluktuera såväl upp som ned.

Handlare uppgav för Reuters att Kinas stora statliga banker köpte stora mängder dollar mot yuan i tisdagens handel.

På eftermiddagens USA-agenda märks statistik över försäljningen av befintliga bostäder i maj, klockan 16.00. enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningstakten ha ökat med 6,5 procent jämfört med i april. Statistik från FHFA väntas samtidigt visa att amerikanska bostadspriser steg 0,3 procent i april jämfört med i mars.

Det amerikanska finansdepartementet ska vidare sälja tvååriga obligationer för 40 miljarder dollar på tisdagskvällen, följt av femåriga obligationer för 38 miljarder på onsdagen och sjuåriga obligationer för 30 miljarder på torsdag.

I Asien var börsutvecklingen blandad på tisdagen, i Japan föll de ledande indexen något men i Kina vände kurserna upp efter en inledande nedgång. Japanska räntor sjönk svagt medan euron fortsatte att försvagas något mot dollarn och japanska yen.

Den japanska regeringen lade fram en finanspolitisk strategiplan på tisdagen, där den åtar sig att balansera budgeten, exklusive räntebetalningar på statsskulden, till 2020. Planen har tagits fram av det styrande DPJ-partiet efter att den europeiska skuldkrisen orsakat ett skifte i den offentliga inställningen till behovet att dämpa skuldökningen i världens mest skuldsatta land.

"Regeringen förtjänar ett erkännande för att de sätter upp konkreta mål. Men fokus kommer nu att ligga på hur genomförbar planen är - hur regeringen kommer att agera för att nå målen", sade Susumo Kato, chefekonom vid Credit Agricole CIB och CLSA i Tokyo, till Bloomberg News.

På tisdagens Europaagenda riktas blickarna främst mot den tyska konjunkturbarometern IFO-index, klockan 10.00, som väntas ha sjunkit till 101,2 i juni från 101,5 i maj. Index över nuläget väntas ha stigit till 99,8 i juni, från 99,4 i maj, medan förväntningsindexet väntas ha sjunkit till 102,7 från 103,7.

Dessutom ska brittiske finansministern John Osborne presentera en "nödbudget" på tisdagen, som väntas innehålla de kraftigaste nedskärningarna i någon budget sedan 1980- talet. Utsikterna för höjd moms riskerar samtidigt att leda till missnöje och spänningar i koalitionsregeringen mellan de konservativa och liberaldemokraterna.

Enligt Sky News kommer budgeten att innehålla ett förslag om en bankskatt som ska dra in 2,5 miljarder pund årligen. Skatten ska inriktas mot de största bankerna genom att balansräkningarna beskattas, enligt en modell som liknar den svenska bankskatten.

I Sverige kommer SCB att publicera den försenade arbetslöshetsstatistiken för maj, klockan 9.30. Enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha sjunkit till 9,3 procent i maj från 9,5 procent i april.

Dessutom presenterar HUI en ny konjunkturprognos klockan 9.45.

Table


Damberg vill förändra 3:12–reglerna

Regeringen vill förändra entreprenörsskatten, de så kallade 3:12-reglerna. 

”Tanken är inte att dra in mer skattepengar”, lovar finansminister Mikael Damberg till Di, på plats i Davos. 

Och nästa mandatperiod är det dags för den sedan länge efterfrågade breda skattereformen, säger han. 

Foto:Paul Wennerholm/TT

Näringslivet har i flera år kritiserat entreprenörssskatten, 3:12-reglerna, för att de blivit alldeles för krångliga. En förenkling ingick i januariavtalet, men blev aldrig av. 

Regeringen har nu beslutat att tillsätta en utredning som ska se över 3:12-systemet och föreslå förändringar. 

”Det här är inte en utredning som syftar till att dra in mer pengar till statskassan. Men om man ska förenkla systemet står det fritt för utredningen att diskutera om man behöver justera skattesatser för att ge utrymme för att göra det enklare i andra delar”, säger Mikael Damberg till Di. 

Han kallar det för en ”gungor- och karuselldiskussion” som man måste ha. 

Och näringslivet, som länge efterfrågat en enklare lagstiftning får ge sig till tåls. Utredningen får ett och halvt år på sig, först den 30 november nästa år ska den vara klar. 

”Det här är ingen snabbutredning. Den ska göras ordentligt”, säger Mikael Damberg och motiverar det med att alla förändringar som har gjorts sedan reglerna infördes 1990 måste gås igenom.   

Inte bara företagare utan även lagrådet har kritiserat regelverkets komplexitet, enligt finansministern. 

Varför har det tagit sådan tid, företagare har efterfrågat förenklingar länge?
”Ja, då är det väl bra att vi gör det nu. Skattesystemet är komplext”, säger Mikael Damberg.

Den breda skattereformen som också många efterfrågar, blir den någonsin av?
”Jag det tror jag. Men den hanns ju inte med den här mandatperioden när vi de facto har hanterat många kriser. Det bygger på breda blocköverskridande överenskommelser. Men jag tror att alla partier anser att det krävs en översyn av delar av skattesystemet. Jag tycker att nästa mandatperiod är det dags för det. Det är min bestämda uppfattning”, säger Mikael Damberg. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?