1515
Annons

Räntor & valutor: Fall för kronan

Den europeiska räntemarknaden såg något vidgade spreadar mellan "kärna och periferi" under förmiddagen. Fitch nedgradering av BNP Paribas på måndagen var en påminnelse om det besvärliga läget för europeiska banker, samtidigt som Europabörserna fortsatt handlades på minus överlag på tisdagen.

Tyska statsobligationer fortsatte att sjunka och handlades vid lunchtid 4-7 punkter ned jämfört med svensk stänging på måndagen. Samtidigt steg obligationsräntorna i PIGS-länderna.

Spanien emitterade på tisdagen tre- och sexmånadersväxlar om sammanlagt drygt 4 miljarder euro, målet var att emittera för mellan 3 och 4 miljarder euro.

Snitträntan på tremånadersväxeln blev 0,913 procent jämfört med 0,645 procent vid närmast föregående emission i maj, medan räntan på sexmånadersväxeln blev 1,577 procent jämfört med 1,264 procent i maj.

Spaniens skuldförvaltningsmyndighet uppgav att refinansieringsrisken är "relativt låg" jämfört med jämförbara länder och "hanterbar". De siktar på att förlänga den genomsnittliga durationen i skulden även om det medför "högre kostnader".

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 101,8 i juni från 101,5 föregående månad, vilket var den högsta nivån sedan i maj 2008 och över förväntningarna på 101,2. Förväntningsindex sjönk till 102,4 från 103,7 medan nulägesindex steg till 101,1 från 99,4.

IFO-ekonomen Klaus Abberger sade att den ekonomiska återhämtningen är robust och intakt och att den europeiska skuldkrisen inte är huvudfrågan för de tyska företagen.

Jörg Krämer på Commerzbank konstaterade att vi nu befinner oss i en period av stark tillväxt. Drivet av den utländska efterfrågan väntas återhämtningen fortsätta under andra halvåret, om än i en långsammare takt.

Flera bedömare ser samtidigt nedgången i utsikterna som en varning.

"Vi måste särskilja mellan den nuvarande situationen och förväntningarna. För närvarande går verksamheten bra för tyska företag, särskilt på exportmarknaden. Men det finns varningssignaler. En inbromsning på marknaderna framemot slutet av året blir alltmer sannolikt", sade Andreas Rees, ekonom på Unicredit, till Reuters.

För svensk del låg fokus på SCB:s senarelagda AKU för maj. Arbetslösheten sjönk till 8,8 procent i maj från 9,5 procent i april, väntat var en nedgång till 9,3 procent. Säsongsrensat sjönk arbetslösheten till 8,8 procent från 9,1 procent månaden före.

Antalet sysselsatta steg med 15.000 personer jämfört med samma månad 2009, medan arbetskraften ökade med 3.000 personer.

Bedömare konstaterade att utfallet bekräftar bilden av en arbetsmarknad som stärks, även om statistiken är mer svårtolkad än vanligt bland annat på grund av omläggningen av AKU. Uppgången i arbetskraften var något svagare än väntat.

"Säsongsrensat så har arbetslösheten varit relativt stabil runt 8,8 procent de senaste månaderna och det ser ut som om arbetslösheten stabiliseras på en lägre nivå än vad Riksbanken haft i korten. Trenden i sysselsättningen har varit positiv sedan förra hösten och ökat antal vakanser, bättre företagsutsikter och varselplaner pekar allt mot en fortsatt förbättring på medellång sikt", skriver Handelsbanken i en kommentar.

SEB noterar också att dagens statistik bekräftar den förbättrade trenden på arbetsmarknaden.

"Både arbetslösheten och sysselsättningen överträffar Riksbankens prognos för andra kvartalet vilket tillsammans med andra arbetsmarknadsindikatorer stödjer våra förväntningar om en julihöjning", skriver SEB i en kommentar.

Svenska statsobligationer steg lite efter statistiken, men har därefter åter vänt ned. Jämfört med stängning på måndagen är obligationerna 1-3 punkter ned.

SEB skrev i en uppdaterad Nordic Outlook att den europeiska skuldkrisen har kommit i ett känsligt läge för världsekonomin. Den ekonomisk-politiska ammunitionen är i stort sett uttömd samtidigt som det finansiella systemet befinner sig i ett bräckligt tillstånd. Kraftiga besparingsprogram och finansiell osäkerhet hämmar därmed den ekonomiska utvecklingen.

Samtidigt finns det globala motkrafter. Den amerikanska återhämtningen har nått fastare mark och expansionen i snabbväxande ekonomier fortsätter. Svagare valuta gynnar exporten från euroområdet, och låg inflation gör också att västvärldens stora centralbanker kan avvakta med räntehöjningar.

Det starka svenska BNP-utfallet för första kvartalet bidrar till att SEB drar upp sin BNP-prognos för i år till 3,6 procent från tidigare 3,0 procent, samtidigt som prognosen för 2011 sänks till 2,5 procent (2,7). Dämpade tillväxtutsikter nästa år, en starkare krona och en känsligare bostadsmarknad bidrar till att Riksbanken nöjer sig med att höja räntan till 2,25 procent i slutet av 2011 (tidigare prognos 2,75 procent).

Efter lunch, vid 13.30-tiden, ska den brittiske finansministern George Osborne presentera sin första budget, som väntas innehålla de kraftigaste nedskärningarna i någon budget sedan 1980-talet.

På eftermiddagens USA-agenda märks statistik över försäljningen av befintliga bostäder i maj, klockan 16.00. enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningstakten ha ökat med 6,5 procent jämfört med i april. Statistik från FHFA väntas samtidigt visa att amerikanska bostadspriser steg 0,3 procent i april jämfört med i mars.

På valutamarknaden har euron fortsatt att försvagas, ned till 1:229 mot dollarn, samtidigt som yenen stärkts till 90:60 mot dollarn. Kronan har tappat 9 öre till 7:76 mot dollarn och 3 öre till 9:54 mot euron.

Yuanen har inte visat någon entydig utveckling sedan lördagens centralbanksbesked om ökad flexibilitet i växelkursregimen, vilket allmänt tolkades som tillåtelse för successiv yuanappreciering.

Kinas centralbank sänkte referenskursen för USD/CNY på tisdagen med 0,43 procent, till 6:7980, vilket motsvarade stängningskursen på måndagen. Dollarn stärktes därefter till över 6:82 under tisdagsmorgonen svensk tid för att senare åter försvagas till 6:8130.

Handlare uppgav för Reuters att Kinas stora statliga banker köpte stora mängder dollar mot yuan i tisdagens handel och en del tror att de statliga bankerna agerar på uppdrag av PBOC.

"Det förefaller vara en ny strategi. Centralbanken behöver inte intervenera direkt på marknaden, men de kan fortfarande hålla takten i yuanens appreciering under kontroll via kontrollen av utbud och efterfrågan", sade en handlare till Reuters.

Qin Gang, talesman för Kinas utrikesminister, sade på tisdagen att reformen av yuanens växelkurs måste förbli "gradvis och kontrollerad".

Table


Innehåll från KIAAnnons

Distinkt formspråk på nya Kia Sportage

Med nya Kia Sportage kommer även en helt ny design.

En kraftfullt formgiven familjesuv som hämtar inspiration från sitt eldrivna syskon, Kia EV6. Förarmiljön är ombonad, högklassig och präglas av två välvda 12,3-tumsskärmar.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Det råder inga tvivel om att nya Kia Sportage är nära släkt med företagets elbil, Kia EV6. Formspråket hos Sportage bär drag av nya EV6, med skarpa linjer och ytor som nästan verkar omfamna varandra.

Både elbilen EV6 och nya Sportage är sprungna ur samma designfilosofi – ”Opposites United” – och den kommer att prägla alla märkets bilmodeller de kommande åren.

Men Kia Sportage är först och främst en stark personlighet på egen hand. En suv i mellanstorlek, anpassad för både äventyr ute i det fria och ett liv i storstadens puls.

Intelligenta strålkastare

Fronten är det kanske starkaste kännetecknet, med en ny tolkning av Kias grill: ”tiger nose”. Med nya Sportage kommer, precis som på EV6, ett ”Digital Tiger Face”. Vad menas med det? Ja, titta på de bumerangformade varselljusen, som markerar grillens ytterkanter och omfamnar de intelligenta strålkastarna (Matrix-LED). Du kommer att känna igen nya Sportage när du möter den i trafiken. Men allra helst vill du sitta bakom ratten.

Nu lanseras Kia Sportage som laddhybrid med en räckvidd på eldrift på hela 70 kilometer (enligt WLTP) och koldioxidutsläppet ligger på låga 25 g/km. Precis som Kia Sportage Hybrid har laddhybriden fyrhjulsdrift som standard.

Rymlig och komfortabel

Redan i dag står laddbara modeller för 82 procent av Kias försäljning i Sverige, och målet är att siffran ska vara 100 procent år 2024. Kia har det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläppet bland de bäst säljande bilmärkena i Sverige (35 gram/km jämfört med 75 g/km för hela marknaden).

Båda Sportage-versionerna är rymliga, Sportage laddhybrid sväljer till exempel hela 540 liter bagage med baksätet på plats. Om det fälls fram ryms 1 715 liter, och det bakre ryggstödet kan fällas i tre sektioner för maximal flexibilitet (40/20/40).

Komforten är hög och utrustningsnivån likaså.

Panoramaskärmar

Likheterna med den toppmoderna elbilen EV6 syns inte bara utanpå nya Sportage. Inuti är släktskapet också påtagligt. Instrumentpanelen följer samma designspråk som exteriören och precis som i EV6 är det två stora, välvda panoramaskärmar som präglar förarmiljön. Vardera skärmen är på 12,3 tum.

Såväl kartor för navigationen som programvaror för infotainment uppdateras over-the-air i nya Sportage, och med appen Kia Connect kan föraren ansluta till mängder av funktioner: Kia Live Services, Online Navigation, Online röstigenkänning och möjlighet att integrera telefonens kalender med bilen.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?