1515

Nordenbörser: Råvaror ledde uppgångar

De nordiska börserna steg på måndagen. I likhet med övriga Europa innebar beskedet från Kina, om att låta yuanen bli mer flexibel, ett lyft för särskilt råvaru- och oljebolag.

Vid stängning var OMXN40-index upp 0,7 procent till 974,4. Indexet inkluderar inte norska aktier.

Den råvarutunga Oslobörsens OBX-index var upp med 1,9 procent. Oljerelaterade aktier fick ett lyft av stigande råoljepriser.

Oljeservicebolagen Acergy och Subsea 7 går samman i ett bolag. Formellt förvärvar Acergy Subsea 7 för ungefär 15,8 miljarder norska kronor. Affären är förankrad i båda bolagens styrelser. Det nya bolaget ska heta Subsea 7. Acergy ökade med 9,6 procent och Subsea 7 med 9,7 procent.

DNB Nors vd Rune Bjerke sade i en intervju med Bloomberg News att banken kan komma att sälja Svensk Fastighetsförmedling och överge planerna att bygga en kontorsverksamhet i Sverige, för att i stället fokusera på företagskunder och investment banking. Aktien var upp med 1,4 procent.

Köpenhamnsbörsens OMXC20-index klättrade med 1,0 procent.

Maersk sade i sitt nyhetsbrev att rederiet har satt upp som målsättning att 95 procent av leveranserna ska hålla deadline, vilket kan öka intäkterna med upp till 17 procent. Aktien, som även fick en köprekommendation av Societe Generale, steg med 3,1 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index ökade med 0,8 procent.

Tieto vann ett outsourcingavtal från Region Skåne. Affären motsvarar ett ordervärde på cirka 516 miljoner kronor under en period på fem år med en option på förlängning i ytterligare två år. Aktien gick upp med 2,2 procent.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?