1515
Annons

Nordenbörser: Råvaror ledde uppgångar

De nordiska börserna steg på måndagen. I likhet med övriga Europa innebar beskedet från Kina, om att låta yuanen bli mer flexibel, ett lyft för särskilt råvaru- och oljebolag.

Vid stängning var OMXN40-index upp 0,7 procent till 974,4. Indexet inkluderar inte norska aktier.

Den råvarutunga Oslobörsens OBX-index var upp med 1,9 procent. Oljerelaterade aktier fick ett lyft av stigande råoljepriser.

Oljeservicebolagen Acergy och Subsea 7 går samman i ett bolag. Formellt förvärvar Acergy Subsea 7 för ungefär 15,8 miljarder norska kronor. Affären är förankrad i båda bolagens styrelser. Det nya bolaget ska heta Subsea 7. Acergy ökade med 9,6 procent och Subsea 7 med 9,7 procent.

DNB Nors vd Rune Bjerke sade i en intervju med Bloomberg News att banken kan komma att sälja Svensk Fastighetsförmedling och överge planerna att bygga en kontorsverksamhet i Sverige, för att i stället fokusera på företagskunder och investment banking. Aktien var upp med 1,4 procent.

Köpenhamnsbörsens OMXC20-index klättrade med 1,0 procent.

Maersk sade i sitt nyhetsbrev att rederiet har satt upp som målsättning att 95 procent av leveranserna ska hålla deadline, vilket kan öka intäkterna med upp till 17 procent. Aktien, som även fick en köprekommendation av Societe Generale, steg med 3,1 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index ökade med 0,8 procent.

Tieto vann ett outsourcingavtal från Region Skåne. Affären motsvarar ett ordervärde på cirka 516 miljoner kronor under en period på fem år med en option på förlängning i ytterligare två år. Aktien gick upp med 2,2 procent.

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera