1515
Annons

USA-börser: Stark statistik drar börserna

Statistik som visade på siffror över förväntan bidrog idag till att New York-börserna handlades uppåt runt amerikanernas lunchtid. Energisektorn återhämtade sig och viss ekonomisk optimism tog spridning.

Dow Jones-index var upp 1,2 procent till 10.143. På den bredare marknaden var S&P 500-index upp med 1,5 procent till 1.086 medan Nasdaq Composite-index steg 1,7 procent till 2.259.

Omsättningen på NYSE uppgick till 574 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.038 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med tre punkter till 3,33 procent och trettioårsräntan avancerade med tre punkter till 4,23 procent.

De amerikanska börserna fick ett lyft av statistik som visade att avtalade köp av befintliga hus steg med 6,0 procent under april månad, jämfört med månaden innan. Analytiker hade räknat med en uppgång på 5,0 procent mellan månaderna. Jämfört med motsvarande månad året innan var försäljningen upp med 22,4 procent.

"Dessa data påverkas fortfarande i hög grav av den utgående skattelättnaden på 8.000 dollar, men den stadiga återhämtningen är ändå en trovärdig indikator på att det trasiga psyket repareras", tolkade Michael Shaoul, VD för Oscar Gruss & Son makrostatistiken. "Låga räntor, måttliga priser och ökad sysselsättning utgör en positiv bakgrund till bostadsmarknaden", fortsatte Shaoul.

Omsättningen i den amerikanska detaljhandeln ökade med 2,5 procent i årstakt under fjärde veckan i maj, enligt Johnson Redbook index.

Frånsett oljebolaget BP som under dagen orkat lyfta blott 3,0 procent från gårdagens ras på 13 procent gick det allmänt bättre för energisektorn. Halliburton som tillhandahöll BP med tjänster på oljefältet i Mexikanska Golfen ökade med 11 procent. Smith International ökade med 7,2 procent och Schlumberger med 6,7 procent.

Amgen som lyftes av att FDA godkänt bolagets läkemedel Prolia lyfte med 8,8 procent.

En stormvarning kom dock från det japanska hållet där premiärminister Hatoyama inatt bekände att han skulle avgå efter bara nio månader vid posten och två månader innan val.

Beskedet fick marknaderna att oroa sig över den japanska ekonomin där exporten redan visat på tecken till svaghet.

USA varnar Ryssland: ”Har varit mycket tydliga angående kärnvapen”

USA varnar Ryssland för ”katastrofala konsekvenser” om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.

”Vi har varit mycket tydliga”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

”Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet”, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s ”Meet the press”. 

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda ”alla tillgängliga vapen” för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

”Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt”, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med ”katastrofala konsekvenser”, men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

”Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.”

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland. 

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet. 

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera