1515
Annons

Surt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen var lägre i den inledande handeln på onsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, efter nedgångar i USA och Asien samt sedan oron för stabiliteten inom eurozonen fortsatt.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,6 procent ned till noteringen 975,2. Omsättningen uppgick till 2,0 miljarder kronor.

Sandvik backade 1,2 procent till 91:30 kronor och Atlas Copco A sjönk 0,9 procent till 110:40 kronor. Boliden var 1,1 procent lägre till 92:15 kronor och Lundin Petroleum tappade 1,9 procent till 35:73 kronor.

Utvecklingen för råvarurelaterade aktier var liknande i Europahandeln efter att priserna på råvaror fortsatt ned. BP tappade 2,8 procent i London till 15-månaderslägsta efter att den amerikanska regeringen inlett en brottsutredning kring utsläppen i Mexikanska golfen.

Nordea var 1,2 procent ned till 64 kronor, Swedbank A backade 0,9 procent till 69:80 kronor och SEB A var 0,6 procent lägre till 40:34 kronor.

Hexagon steg 0,5 procent till 98:75 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har inlett bevakning av Hexagon med rekommendationen köp och riktkurs 120 kronor.

Tricorona ökade nära 40 procent till 7:95 kronor efter att Barclays genom dotterbolaget TAV lagt ett kontantbud. Budet lyder på 8 kronor per aktie, vilket ger ett totalt budvärde på 1.130 miljoner kronor.

HL Display var 36 procent upp till 48:90 kronor. Ratos har förvärvat familjen Remius aktier i HL Display och investmentbolaget äger därefter totalt 57,0 procent av kapitalet och 79,1 procent av rösterna i HL Display. Mot bakgrund av affären lägger Ratos ett bud på HL Display om 49 kronor per aktie.

Öresund adderade 0,4 procent till 114:25 kronor och Acando B backade 1,2 procent till 12:95 kronor. Affärsvärlden rekommenderar i den senaste upplagan till köp av Öresund och sälj av Acando.

Börserna i New York stängde lägre på tisdagen efter en volatil handelssession. Dow Jones slutade 1,1 procent ned, vilket var en klar försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 stängde med en nedgång på 1,7 procent och Nasdaq Composite backade 1,5 procent.

Marknaden i USA hölls länge uppe av att statistik över bygginvesteringar i april stigit med 2,7 procent, den största uppgången på nära 10 år, och att ISM för maj överträffat förväntningarna. Under den sista handelstimmen kom dock en påtaglig försvagning. Analytiker som Wall Street Journal talat med hänvisar nedgången till att oron för den globala ekonomin, som drev ned börserna i maj, återkom.

De asiatiska börserna var övervägande lägre på onsdagen efter nedgångarna i USA samt på oro för politisk instabilitet i Japan. Nikkei 225 stängde 1,1 procent ned.

Efter en tids spekulationer meddelade Japans premiärminister Yukio Hatoyama på onsdagen att han avgår. Även Ichiro Ozawa, partiets chefsstrateg, kommer att avgå som DPJ:s generalsekreterare. I helgen hoppade det Socialdemokratiska partiet av regeringssamarbetet, med anledning av en kontrovers om USA:s militärbas på ön Okinawa.

Terminerna för Dow Jones är +0,3 procent, S&P 500 +0,4 procent och Nasdaq Composite +0,5 procent.


Innehåll från FCGAnnons

Välgrundad kritik mot ESG-klassificeringar. Nya krav kan ge bättre kreditriskbedömning.

– ESG är viktigare nu än någonsin för att hejda klimatkrisen. Vadslagning pågår om vår egen existens. FCG har arbetat med Machine Learning inom kreditriskmodellering sedan 2018 för att utveckla nya modelleringstekniker. Vi ser nu att det är dags för en mognare och bättre underbyggd approach till ESG där Machine Learning är en logisk del av ekvationen, säger Henrik Nilsson, Partner på FCG Advisory.

– Skepsisen mot utebliven ESG-prestanda och simplifierade ratings är berättigad. Nu är det viktigt att vända den negativa trenden. Det kan göras med bättre modeller och kvalitativ indata. ESG-riskerna måste brytas ned baserat på erkända internationella standarder för miljöledning och socialt ansvar och få ett tydligare processfokus för att driva den förändring som behövs, berättar Henrik Nilsson.

Arbetet för att driva omställningen mot en grönare och mer hållbar ekonomi har åtföljts av ett växande antal ratings och instrument. De kritiseras av ledande akademiker för att förvirra mer än de klargör. Bräckligheten bekräftas när ESG-fonder värda en biljon USD nu fråntas sin klassificering av Morningstar.

Idag är kreditbedömningar vanligen begränsade till en rapportering på årsbasis. Men ESG-risk är knappast statisk. Därför behövs också en fortlöpande validering av ESG-prestanda för att värdera underliggande risker och för att bedöma potentiell miljö- eller annan förändring som oundvikligen påverkar kreditriskmodelleringen. Framtidens banker behöver löpande kreditriskinformation.

Machine Learning (ML) används i ökande omfattning på områden där riskklassificering omges av tvingande regelverk, exempelvis vid åtgärder för att motverka penningtvätt. På samma sätt bör ESG-risker kopplas mycket tydligare till kreditrisk, och omfatta kreditinstitutens totala låneportföljer.

FCG bedömer att European Banking Authority´s nya standard för rapportering gällande ESG-risker innebär ett tydligt skifte för finansiella bolags arbete med ESG och kreditriskbedömning.  Standarden innebär nya krav på nyckeltal kopplat till tillgångar som kan klassas som Green Asset Ratio (GAR), på hur låneportföljen följer taxonomin samt Banking Book Taxonomy Alignment Ratio (BTAR). 

Med hjälp av ML-applikationer kan mer robust data för ESG-riskklassificering genereras och med Natural Langugage Processing kan ett bredare spektrum av ostrukturerade data från media och text identifiera dolda faktorer av hög relevans för Loss Given Default-modellering. 

– Vi förväntar oss nu att den logiska utvecklingen blir att tillämpa detta i system för tidiga varningssignaler. ML och NLP kan göra det möjligt att löpande utvärdera informationskällor för att minimera risker kopplade till negativa händelser, kommenterar Henrik Nilsson.

Om FCG Advisory: 

• ESG-tillgångar utgör 1/3 av förvaltat kapital globalt

• Jämförbarheten mellan ledande ESG-ratings varierar mellan 38%-71% enligt internationell forskning

• AI kommer år 2025 att generera 10% av all data som produceras i näringslivet

• ML kan appliceras på förändringar i nya algoritmer, nya tillgängliga modeller med öppen källkod, utforska datatransformationer och funktionsteknik och dess inverkan på modelleringsprestanda.

• Stora investeringar i infrastruktur för ML krävs för att kunna använda datorkraften mer dynamiskt och kunna leverera allt från lokal sandbox ML till massiva optimeringsuppgifter.

Läs mer om Fcg här 

 

Mer från FCG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FCG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?