1515
Annons

Råvaror: Pressen fortsätter

Priserna på råvaror var under fortsatt press på onsdagen, påverkade av svagare aktiebörser och en euro som åter tappade mot dollarn.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:61 dollar till 71:97 vid klockan 12.45. Brent var ned 0:41 dollar till 72:30.

"Den makroekonomiska bilden, där euron är en del, fortsätter att starkt påverka priserna. Marknaden tenderar att vara mycket volatil, men upprätthålla ett brett intervall på 72 till 75 dollar per fat", säger Christopher Bellew, mäklare vid Bache Commodities i London, till Bloomberg News.

Helgstängningen i USA på måndagen har gjort att veckans rapporter från API och det amerikanska energidepartementet förskjutits en dag. API-rapporten väntas därför sent i dag, onsdag, följd av den officiella departementsrapporten imorgon.

Analytiker har positionerat sig för en viss nedgång i råoljelagren, enligt Bloomberg News som sammanställt förväntningsbilden. Median i analytikerpopulationen visar en minskning med 0,5 miljoner fat.

Bland produkterna väntas en ökning av destillaten med 0,2 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha varit oförändrade. Raffinaderierna väntas visa ett något ökat kapacitetsutnyttjande, 0,3 procentenheter, jämfört med föregående vecka.

På basmetallmarknaden LME visade priskurvorna nedgångar över hela linjen under onsdagen, i efterdyningarna av den senaste statistiken som inte infriat förväntningarna, främst från Kina som kommit att diktera villkoren för metallmarknaden allt mer.

"Kina svalnar av från starka nivåer, den europeiska återhämtningen riskerar att stanna av medan USA planar ut på relativt goda nivåer", summerar David Thurtell, analytiker vid Citigroup i London, i en kommentar till Bloomberg News.

Tremånadersterminen för koppar var vid 12.45 ned 122 dollar till 6.628, medan zinken var ned 30 till 1.823.

Aluminium visade en nedgång på 6 dollar till 1.984 och nickel 550 dollar ned till 19.950.

På ädelmetallmarknaden visade även spotpriset på guld nedgång under inledningen, -4:05 dollar till strax under 1.221:60 dollar per uns.

Guldpriset har annars visat styrka under senaste tiden, med sju dagar i rad med stigande tendens, den längsta uppgången sedan i december 2008. Sammantaget steg spotpriset 4,1 procent under de sju dagarna fram till igår.

I ett marknadsbrev på onsdagen flaggade SEB:s råvaruteam för att vinsthemtagningar mycket väl kunde bli ett tema under dagen, men att de oroshärdar som finns på olika håll i världen talar för att guldets safe haven-status begränsar fallhöjden i priset. Ett fortsatt inflöde till ETF:er som köper guld erbjuder stöd.

"Dessutom är sentimentet på de kinesiska aktie- och fastighetsmarknaderna nedpressat för närvarande. Det ger kinesiska placerare få alternativ bortsett från guld", skriver SEB-analytikerna.

Table

Experter: Prisrekorden haglar – så ska du göra med ditt elavtal

Prisrekorden duggar tätt på elmarknaden samtidigt som det är historiskt dyrt att som konsument binda sitt elpris. Det gör valet mellan ett rörligt, fast eller timbaserat elavtal svårt. 

Di har talat med två experter som reder ut hur du ska göra med ditt avtal inför vintern som spås bjuda på nya prisrekord.

Foto:TT

Oron är just nu hög inför den kommande vinterns elräkningar. Det märks inte minst på de många förfrågningar som elrådgivarna just nu får ta emot. Men sällan, om någonsin, har det varit så dyrt att försäkra sig mot extrema pristoppar som just nu. 

”Genom åren har det varit enstaka timmar eller dagar där elpriset varit väldigt dyrt, men ska du binda ditt elpris en längre tid så är den här prisbilden nog ganska unik”, konstaterar Ann-Catrin Dahlbom som är partneransvarig på prisjämförelsesajten Elskling. 

Ann-Catrin Dahlbom, partneransvarig på Elskling.
Ann-Catrin Dahlbom, partneransvarig på Elskling.Foto:Press

En snabb sökning på jämförelsesajten ger vid handen att ett ettårigt avtal i de dyraste prisområdena i söder just nu går på runt 3,50 kronor per kilowattimme. Huruvida det är en bra eller dålig affär är dock omöjligt att säga. 

Anledningen till att det är så dyrt att binda elpriset just nu är att det är så svårt för elbolagen att förutse priset. Det man betalar för är att bli av med risken, som i stället elbolaget tar över. 

”Ettårsavtalen är otroligt höga, men tecknar man på tre år eller längre är det i alla fall lite lägre”, säger Ann-Catrin Dahlbom. 

Eftersom många bolag helt slutat med att erbjuda fasta elavtal, just på grund av den ekonomiska risken, minskar dessutom konkurrensen mellan de bolag som har kvar avtalstypen. 

Ett rörligt avtal kan enligt Ann-Catrin Dahlbom löna sig, förutsatt att man klarar smällen det innebär med ett riktigt högt elpris på kanske uppemot 4 kronor under de månader som förbrukningen är som högst. Oavsett vad man väljer bör man ha koll på när gällande avtal löper ut samt på sin elanvändning. 

När det kommer till rörligt pris finns det numera två varianter att välja på. Traditionellt sett har ett rörligt pris inneburit att man varje månad betalar snittpriset för elen under den månaden. Numera kan man dock teckna så kallade timavtal för att spara pengar genom att styra sin elförbrukning till de tider då elen är billig. 

”Det har blivit vanligare. Dels för att fler säljer den typen av abonnemang, dels för att det kommer smarta uppfinningar som möjliggör att du kan styra din elanvändning mot elpriset”, säger Ann-Catrin Dahlbom. 

Avtalsformen är dock inte för alla. Det krävs att man är beredd att engagera och hålla koll på hur priset rör sig för att få ned sin elkostnad. Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen, påpekar att den som tecknar timpris och inte anpassar sin förbrukning definitivt kan få en högre elräkning jämfört med att välja rörligt. 

”Följer man normalkonsumtionen tar man ut sin el när det är som dyrast, och då kommer det att kosta som mest. Mer än om man hade haft ett traditionellt rörligt avtal.”

Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen.
Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen.Foto:Press

I stället lämpar sig timavtalen för de kunder som har möjlighet att styra sin förbrukning till billiga timmar, till exempel genom att stänga av värmen i huset under de dyraste timmarna eller genom att ladda bilen på natten.

Generellt tycker han att man bör utgå ifrån sin egen situation och de förutsättningar man har. 

”Även om det är väldigt dyra fasta avtal i dagsläget kan det ändå vara så att man värderar säkerheten i att veta vad priset blir, även om det är högt.”

Energimarknadsinspektionen har noterat den höga volatiliteten och även om myndigheten inte har som uppgift att ta fram prognoser tror man liksom en del andra bedömare att priserna i vinter kommer att vara höga. Osäkerheten i resten av Europa påverkar i stor grad. 

”Vad man ska välja för avtal handlar mycket om förbrukning. Historiskt sett har det varit billigare med rörligt, och det är inbyggt i systemet. Men de som tecknade fast pris för ett år sedan sitter ju i en ganska bra situation just nu.”

Terminspriserna kan ge viss ledning om vart priserna är på väg, men ska inte ses som en prognos. De speglar snarare kostnaderna aktörerna på elmarknaden har för att prissäkra. I förra veckan låg terminspriset för kvartal 4 på 264,20 euro per megawattimme enligt Energimarknadsinspektionens senaste veckobrev. 

Thomas Björkström, vd på Energimarknadsbyrån, rekommenderar ett avtal som man är bekväm med och som passar hushållsekonomin. Han tycker att man får vara beredd på att priserna kan stiga ytterligare. 

”Att förbruka så lite el som möjligt har aldrig varit så viktigt som nu”, säger han och konstaterar att det fortfarande är vanligt att konsumenter hör av sig till vägledningen med frågor om att binda elpriset.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera