1515
Annons

Räntor och valutor: Svenska räntor stiger

Europeiska statspappersräntor handlas fortsatt på något lägre nivåer i förmiddagens handel, delvis med stöd av en svag utveckling på aktiemarknaden. Svenska räntor stiger däremot något, främst i kortare löptider, när marknadsaktörer fortsätter anpassa sig till den senaste tidens mycket starka indikationer om den svenska ekonomin.

Statistik från SCB på förmiddagen visade att den svenska bytesbalansen visade ett överskott på 63,6 miljarder kronor under första kvartalet, det var något bättre än 61,4 miljarder motsvarande kvartal 2009. Varuexporten steg samtidigt 7,6 procent i volym under första kvartalet, jämfört med första kvartalet 2009, medan importvolymen steg 8,2 procent.

Det är dock inte dagens statistik som får svenska räntor att stiga relativt tyska räntor, det är snarare andra starka indikatorer den senaste tiden som gör marknadsaktörer allt mer övertygade om att Riksbanken verkligen kommer att höja styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 30 juni.

"Vi har tidigare följt med utvecklingen i övriga Europa, problemen med de sydeuropeiska statsfinanserna har dragit ner räntan i både Tyskland och Sverige. Men nu bekräftar utfall för BNP och indikatorer som PMI att Sverige ser bra ut relativt övriga Europa", säger Henrik Eriksson, räntestrateg på Handelsbanken.

Han konstaterar att det redan den 3 maj, när Riksbankens protokoll från det senaste penningpolitiska mötet publicerades, framstod som klart att en tillräcklig majoritet i direktionen, med Riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen, hade ambitionen att höja räntan i juni/juli. Det var i ett läge när oron över de sydeuropeiska statsfinanserna var mer akut än nu, och EU hade ännu inte fattat beslut om det stora stödpaketet för högt skuldsatta länder om totalt 750 miljarder euro.

Marknadens oro för statsfinanserna i Sydeuropa, och även andra länder, har långt ifrån lagt sig, och de kraftiga besparingspaket som har presenterats kan påverka utsikterna för Riksbankens ränta längre fram. Men läget är inte lika akut som i början av maj, och givet att BNP-statistiken, KI- barometern och Silf/Swedbanks inköpschefsindex tydligt visar på ett starkt momentum i den svenska ekonomin inser marknadsaktörer nu i allt högre grad att Riksbanken knappast kommer att kunna undvika att höja räntan vid nästa möte.

"Det kommer att bli väldigt svårt för dem att inte höja räntan", säger Henrik Eriksson.

Samtidigt kvarstår den ännu starka ökningstakten i hushållsutlåningen som en faktor för att Riksbanken bör höja räntan inom kort. Henrik Eriksson konstaterar att det finns en oro i Riksbanken för att en fortsatt stark bostadspris- och utlåningstillväxt kan skada tillväxten framöver om luften börjar gå ur det som vissa betraktar som en bostadsbubbla.

Men även om det kan vara motiverat med högre räntor i kortare löptider i Sverige ser Henrik Eriksson förutsättningar för att långa svenska räntor kan förbli låga, eller till och med sjunka ytterligare. Oro för att svaga statsfinanser i många länder ska hämma tillväxten på längre sikt gör att intresset för långa statspapper i länder med goda statsfinanser kan förbli starkt.

Henrik Eriksson konstaterar att den starka utvecklingen i Sverige för närvarande talar för att de svenska statsfinanserna kan bli betydligt bättre än väntat.

"Jag tror att vi kan få överskott i statsfinanserna redan nästa år", säger han.

En sådan utveckling kommer sannolikt att speglas när Riksgälden presenterar sina nya lånebehovsprognoser den 18 juni. Redan det överraskande starka utfallet för statsbudgeten hittills i år kan enligt flera ekonomer tala för att Riksgälden kan behöva sänka volymerna i obligationsemissionerna framöver. Därmed skulle utbudet av svenska statspapper begränsas vilket kan öka attraktionskraften.

Det märktes också ett starkt intresse i Riksgäldens emission av fyraåriga statsobligationer på torsdagen. Bud inkom för drygt 10 miljarder kronor och den erbjudna volymen, 3 miljarder, såldes till en genomsnittlig ränta på 1,800

De allt starkare förväntningarna om en snar räntehöjning från Riksbanken bidrar samtidigt till att stärka kronan, men oroliga aktiemarknader bromsar samtidigt försöken att pressa ner euron mot årslägsta nivåer.

Statistik från Eurostat visade att PPI steg 0,9 procent i april jämfört med mars, det var 0,2 procentenheter högre än väntat men utfallet gav ingen påtaglig marknadseffekt.

Euron och japanska yen har fluktuerat inom ett relativt snävt intervall mot dollarn under förmiddagen. Euron handlas nära nivåerna vid den svenska marknaden på tisdagen medan japanska yen handlas något svagare efter att ha tappat något efter att premiärminister Yukio Hatoyama meddelat att han lämnar sin post.

Finansminister Naoto Kan bekräftade på förmiddagen att tänker kandidera till att bli ny premiärminister.

Klockan 13.30 kommer amerikansk varselstatistik för maj från Challenger Gray & Christmas och klockan 16.00 kommer statistik över kontrakterade husköp i april, som väntas visa en ökning på 5,0 procent enligt Bloomberg News enkät.

Senare i kväll kommer också statistik över bilförsäljningen i USA i maj, något som många USA-ekonomer kommer att studera som en indikation för privatkonsumtionen under det andra kvartalet.

Table


Innehåll från PageroAnnons

E-banking – för enklare företagsbetalningar

Bengt Nilsson, VD för Pagero
Bengt Nilsson, VD för Pagero

Pagero är ett globalt SaaS-bolag som hjälper företag i hela världen att digitalisera och effektivisera sina köp- och säljprocesser. Inför lanseringen av den nya nordiska betalplattformen P27 är Pageros E-banking-tjänst ett enkelt sätt att integrera befintliga system med den nya betalplattformen.  

Pageros verksamhet kan aningen förenklat beskrivas som att de kopplar ihop köpande och säljande företag för digital och automatiserad kommunikation av affärsdokument. Som till exempel ordrar, fakturor och betalfiler. I dag har bolaget över 80 000 kunder – allt från små kaféer i Göteborg till globala Fortune 500-bolag.

– Vi hjälper tusentals företag hantera betalningar för över 80 miljarder kronor och är väletablerade på den nordiska marknaden, säger Bengt Nilsson, VD för Pagero. 

P27 – den nya betalplattformen i Norden 

2018 gick ett antal nordiska banker samman för att skapa ett system med namnet P27. Ett system som ska hantera betalningar inom Norden när bland annat Bankgirot fasas ut. Målet med P27 är att realtidsbetalningar och transaktioner i olika valutor ska bli enklare, snabbare och billigare. 

Det innebär att företag som idag skickar betalfiler från sitt ekonomisystem till banken och bankgirot behöver byta filformat – ISO20022. Där kan Pagero E-banking hjälpa företag att koppla ihop befintliga ekonomi- och affärssystem med sina banker och för att enkelt hantera betalningar i ett och samma gränssnitt. 

– Vår E-banking-tjänst gör det möjligt för ekonomichefer, controllers och andra att hantera betalningar och återrapportering direkt i sitt ekonomisystem, utan att behöva logga in i internetbanken. Tjänsten har stöd för de kommande P27-kraven vilket gör att våra kunder inte kommer märka av övergången. Med Pagero E-banking kan våra kunder också hantera betalningar för flera bolag, banker och valutor i samma gränssnitt vilket underlättar betalningsprocessen, säger Bengt Nilsson och fortsätter: 

– Men det finns fler fördelar, eftersom Pagero Network hanterar allt ifrån ordrar till transportmeddelanden, fakturor och betalfiler kan vi ge kunden en komplett vy över bolagets köp- och säljtransaktioner. Och på så sätt öka kontroll och möjligheten att planera sitt kassaflöde, säger Bengt Nilsson. 

Integrerat system som ger en bra översikt

E-banking ger alltså både kontroll och överblick samt är anpassat för att uppfylla lokala eller regionala krav som exempelvis SEPA, P27 och konvertering till och från ISO20022. 

– Vår E-banking-tjänst är idag väletablerad på den nordiska marknaden. Vi investerar just nu i utveckling för att på sikt lansera produkten i fler marknader runt om i världen. Vi arbetar också med att utöka funktionaliteter i tjänsten – framförallt kopplat till hur vi kan hjälpa kunder att använda data för att ta snabbare och bättre finansiella beslut, säger Bengt Nilsson. 

Om Pagero:

Pageros Smart Business Network kopplar ihop köpare och säljare för automatiserad och säker kommunikation av affärsdokument enligt lokala regler. Pageros öppna nätverk och appar, effektiviserar köp- och säljprocesser samt ger korrekt, tillförlitliga data. Erbjudandet är globalt och oberoende av företagsstorlek, bransch och affärssystem. 

Läs mer om Pagero här 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?