Annons

Räntor & valutor: Stabilt för kronan

Den europeiska statspappersmarknaden präglades på onsdagen åter av oro för statsfinanserna i Sydeuropa, främst Spanien, vilket bidrog till att pressa ned tyska räntor efter en liten uppgång efter den svenska marknadens stängning på tisdagen.

Oro för att Spanien kan få svårt att refinansiera förfallande lån de kommande månaderna pressade upp spanska obligationsräntor och CDS-priser. Spanien måste rulla över förfallande lån om 48 miljarder euro mellan juni och september, varav lejonparten förfaller i juli, och med tanke på att Fitch nyligen sänkte landets kreditbetyg befarar investerare att det kan bli svårt, alternativt dyrt.

"Oron över volymen av skuld som löper ut de kommande tre månaderna kastar en skugga över marknaden och förmörkar investerarsentimentet", sade Gary Jenkins, chef för kreditanalys vid Evolution Securities, till Bloomberg News.

Statspappersräntorna steg också markant i Grekland, Portugal, Irland och Italien på onsdagen. Portugal emitterade tremånadersväxlar för 560 miljoner euro på onsdagen och fick betala en ränta på 1,861 procent i genomsnitt, vilket kan jämföras med 0,739 procent vid en likadan emission i mars.

I Sverige steg obligationsräntor med kortare löptider på onsdagen när investerare i allt högre grad började prisa in att Riksbanken kommer att höja styrräntan i juni/juni. Den tvååriga obligationsräntan steg 5 punkter, till 1,35 procent, medan motsvarande tyska ränta var oförändrad på 0,50 procent.

Henrik Eriksson, räntestrateg på Handelsbanken, konstaterar att investerare tidigare, under maj, har handlat svenska räntor i linje med tyska räntor, och därmed har oron för sydeuropeiska statsfinanser bidragit till att driva ned räntorna i både Tyskland och Sverige. Nu har dock mycket starka konjunkturdata, i kombination med signaler från Riksbanken, gjort att i synnerhet korta svenska räntor har frikopplats från tyska räntor.

"Det kommer att bli väldigt svårt för (Riksbanken) att inte höja räntan", sade Henrik Eriksson.

Men även om statsskuldsoron troligen inte får Riksbanken att avstå från att höja räntan på kort sikt kan farhågor om en svagare utveckling framöver, när besparingsåtgärderna får effekt, göra att Riksbanken inte kan höja räntan så mycket som de räknat med längre fram.

Dessutom talar starka svenska statsfinanser för att utbudet av svenska statspapper kan bli begränsat framöver, och enligt Henrik Eriksson kan det tala för en fortsatt flackning av den svenska räntekurvan, med högre räntor i korta löptider och kanske till och med lägre i långa löptider.

"Jag tror att vi kan få överskott i statsfinanserna redan nästa år", sade han.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan steg 1 punkt, till 2,63 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till minus 1 punkt (-2).

Euron utvecklades oregelbundet mot dollarn under onsdagen, men under eftermiddagen var trenden mest nedåtriktad. Utöver den sydeuropeiska ränteoron bidrog uppgifter om att Iran ska växla 45 miljarder euro av landets reserver till dollar och guld till att pressa den europeiska valutan.

Japanska yen försvagade efter beskedet att premiärminister Yukio Hatoyama lämnade sin post med mindre än två månader kvar till nästa parlamentsval. Finansminister Nauto Kan bekräftade senare att han kandiderar till att efterträda Yukio Hatoyama.

Den svenska kronan försökte att ta sig mot högre nivåer mot euron men stötte på motstånd när euron närmade sig 9:55. Vid den svenska stängningen noterades euron till 9:57, 1 öre lägre än vid samma tid på tisdagen. Dollarn hade samtidigt stärkts drygt 1 öre, till 7:84, och TCW-index sjönk till 131,51 (131,64).

I USA sjönk antalet varsel om uppsägning med 65 procent i maj jämfört med maj 2009, till 38.810, enligt data från Challenger Gray & Christmas. VD:s John Challenger konstaterade i en kommentar att antalet varsel i stort sett har återgått till nivåerna före recessionen, och han påpekade att antalet varsel brukar sjunka än mer under sommarmånaderna.

Även om det inte finns någon direkt korrelation utgör det låga antalet varsel en positiv indikation om den amerikanska arbetsmarknaden inför fredagens sysselsättningsstatistik för maj, som nu väntas visa en ökning med 515.000, varav 175.000 väntas i den privata sektorn.

Antalet kontrakterade husköp steg 6,0 procent i april, vilket var bättre än väntade +5,0 procent och ytterligare en indikation på återhämtningen på den amerikanska bostadsmarknaden i början av det andra kvartalet.

Statistik från Mortgage Bankers Association, MBA, visar dock att ansökningarna om bolån för köpändamål har fallit kraftigt i maj, och nådde den lägsta nivån sedan 1997 den senaste veckan. Det kan tyda på att det kommer ett bakslag i husstatistiken framöver när effekterna av skatterabatten för förstagångsköpare ebbar ut.

Amerikanska statspappersräntor noterade endast blygsamma förändringar på onsdagen, vid den svenska stängningen noterades tioårsräntan till 3,28 procent, 1 punkt högre än vid samma tid på tisdagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera