1515
Annons

Asienbörser ned efter premiärministeravgång

De asiatiska börserna tog rygg på de amerikanska börserna och föll på onsdagen. Handeln i Japan var ryckig efter att premiärministern avgått.

En rådgivare till den kinesiska centralbanken sade det nu var rätt läge att stabilisera inflationsförväntningarna genom att höja bankernas inlåningsräntor. Uttalandet satte tryck på de asiatiska börserna. I Kina backade Shanghai Composite med 1,4 procent.

Japan premiärminister Yukio Hatoyama avgick efter mindre än nio månader på posten och angav som skäl brottet mot vallöftet att lägga ned den amerikanska militärbasen på Okinawa. Den politiska turbulensen som avgången förde med sig fick yenen att tappa mot både dollarn och euron.

Den japanska aktiemarknaden steg först på premiärministerns avgång, men återupptog snart den fallande trenden från inledningen. Noterbara kursrörelser var fallet i Mitsui & Co som föll med 8,3 procent. Bolaget äger 10 procent av den läckande oljekällan i den Mexikanska golfen.

Det ledande Nikkei 225 index backade 1,1 procent till 9.603 medan det bredare Topix index var ned 1,1 procent till 870.

I Taiwan sjönk kurserna med 1,3 procent. Hon Hai föll med 4,0 procent efter att bolaget meddelat att de med omedelbar verkan höjer lönerna för de fabriksanställda i Kina med 30 procent.

I Nya Zeeland backade börsen med 1,2 procent efter session fri från inhemska nyheter. Cykliskt och olja gick sämst.

I Hong Kong var Hang Seng index oförändrad vid 19.491 ett par timmar före stängningen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera