1515
Annons

Råvaror: Guldet på ny topp

Guldet nådde på nytt den hösta noteringen någonsin i New York under fredagseftermiddagens handel.

Råoljan och basmetallerna fortsatte däremot att sjunka. Omkring 14.45 var spotpriset på guld upp 14:00 dollar till 1.1259:00. Guldet toppade på 1.258:25 dollar klockan 13.38 på fredagen jämfört med gårdagens all-time-high som var 1.245:15.

Guldets framfart på marknaden kan bero på investerares flykt till guldet som en relativt säker investering jämfört med turbulensen som pågår på de europeiska marknaderna och oron för att den ekonomiska återhämtningen kan vara svagare än förväntat.

"Guldet fortsätter att få dragkraft genom sin ställning som en alternativ placering till valutor och aktier", säger Andrey Kryuchenkov, analytiker på VTB kapital i London, till Bloomberg News.

Råvarornas fall kan bero på rapporter från USA, världens näst största metallkonsument, som pekar mot att den ekonomiska återhämtningen i landet kan vara svagare än förväntat.

"Datan från USA var inte perfekt men trots det förväntar vi oss att återhämtningen i USA fortsätter i takt med ökad efterfrågan", säger Jesper Dannesboe, strateg på Societe Generale SA i london, till Bloomberg News.

Omkring klockan 14.45 var WTI-oljan i första termin ned 0:82 dollar till 75:97, medan Brent-oljan visade en nedgång på 1:22 dollar till 77:50.

På basmetallmarknaden var trenden fortsatt nedåt på fredagseftermiddagen, med tremånadersterminen för koppar ned 83 dollar till 6.363 och zinken ned 21 dollar till 1.744.

Aluminiumpriset återhämtade sig något men var fortfarande ner, nu med 3 dollar till 1.965 medan nickel visade en nedgång på 209 dollar.

Table

Innehåll från TapfloAnnons

Egen produktion och stort lager skapade svenska pumpsuccén

Pumpar från den svenska tillverkaren Tapflo säljs världen över – och nu satsar man på att bli störst på sina marknader.

– Vi har vår egen produktion. Då kan vi lätt anpassa pumparna till kundernas krav, säger Börje Johansson, grundare och ägare av Tapflo.

Pumpar används i många olika processer i de flesta branscher inom industrin – och är en del av hjärtat i tillverkningen.

Pumptillverkaren Tapflo i Kungälv gick från att vara en återförsäljare av pumpar till att från 1985 börja med egen utveckling och tillverkning. 

I dag tillverkar man olika typer av industripumpar som används för att hantera allt från aggressiva kemikalier och känsliga livsmedel till trögflytande och slitande vätskor. Kunderna finns inom branscher som livsmedel, läkemedel, kemi och kosmetika.

– Tapflo är en av få pumptillverkare som tillverkar de flesta komponenter själv i egen fabrik, med en väldigt modern maskinpark. Det gör att vi har stor kontroll över kvalitet, säger Börje Johansson.

Tapflo specialanpassar sina pumpar

Många pumpar är kundanpassade. Det kan handla om typ av pump, material, dimension och inkoppling.

– Vi är flexibla och kan bygga det våra kunder kräver, med hjälp av våra duktiga ingenjörer, säger Börje Johansson.

Tapflo har också ett stort lager av komponenter. Det gör att leveranstiderna är väldigt korta.

Per Antonsson är CEO på Tapflo. Han berättar att pumpmarknaden är väldigt bred men att Tapflo är nischad inom premiumsegmentet.

– Vi är inte alltid billigast men jag vill påstå att vi är bäst på det vi gör, både beträffande kvalitet och leverans. På de marknader vi är verksamma ska vi nu växa och bli störst. Det är tanken, säger han.

Om Tapflo

Tapflo är en familjeägd och oberoende tillverkare och leverantör av membranpumpar, centrifugalpumpar och annan industriell processutrustning. Tapflo representeras av egna försäljningskontor i 30 länder och av oberoende distributörer i fler än 45 länder.

Läs mer på www.tapflo.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tapflo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera