1515
Annons

Stockholmsbörsen: Trög start att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ned inför att handeln i Europa ska inledas på tisdagen efter svag utveckling i USA.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,8 procent lägre, CAC 40 Index noterades 1,0 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,6 procent.

Börserna i New York stängde ned på måndagen efter att Moodys sänkta kreditbetyg för Grekland till skräpstatus fått den tidigare riskaptiten att avta. Dow Jones slutade 0,2 procent lägre. Det var en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +1,0 procent. S&P 500 stängde med en nedgång på 0,2 procent medan Nasdaq Composite var oförändrad.

Indexen på de ledande asiatiska börserna pekade däremot svagt upp på tisdagen sedan flera höjda rekommendationer dämpat oron kring den europeiska skuldkrisens effekt på bolagsresultaten. Nikkei 225 stängde 0,1 procent upp.

Bank of Japan, BOJ, meddelade under morgonen att styrräntan lämnas oförändrad. I Bloomberg News enkät bland 14 ekonomer trodde samtliga att räntan ska lämnas oförändrad. Centralbanken ändrade senast sin styrränta den 19 december 2008, då den sänktes med 20 punkter till 0,10 procent.

BOJ uppgav vidare att de kommer att erbjuda 3.000 miljarder yen för ett nytt låneprogram som syftar till att utöka krediterna till företag. Enligt centralbanken visar den japanska ekonomin ytterligare tecken på måttlig återhämtning men den globala finansiella utvecklingen är en nedåtrisk och den europeiska krisens påverkan på den globala ekonomin måste följas.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna kring oförändrat i eftermiddag.

För svensk del har Morgan Stanley höjt rekommendationen för ABB till övervikt från tidigare jämvikt. Riktkursen höjs till 28 schweizerfranc, motsvarande 193 kronor, från tidigare 25 schweizerfranc.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Ericsson till 107 kronor från tidigare 100 kronor och upprepat rekommendationen köp.

På tisdagens agenda finns handelsbalans och sysselsättning från euroområdet samt tyska ZEW-index. Från USA väntas statistik som importpriser, Empire Manufacturing Index, investeringsflöde, TICS-data samt NAHB husmarknadsindex.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera