1515

Råvaror: Nedåt igen för olja och metaller

Råoljan och basmetallerna öppnade med vikande priser när handeln fortsatte i den europeiska tidszonen på tisdagen. En stärkt dollar mot euron och vikande terminer inför börsöppning i Europa hör till de omvärldsfaktorer som dämpar köpintresset för råvarorna.

Euron kom under ny press efter att Grekland fått sitt kreditbetyg sänkt till skräpstatus av Moodys.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0,25 dollar vid 8.45, vilket innebar att oljan då handlades till 74,87 dollar. Brent var 0,27 dollar lägre till 74,93.

Mark Pervan, råvarustrateg på Australia & New Zealand Banking Group i Melbourne, hör till de som dock har ett positivt scenario för råoljan och menar att råvaran har ljusa efterfrågeutsikter, åtminstone på kort sikt.

"De amerikanska raffinaderierna visar starkare efterfrågan och siffrorna i morgon kommer att ge stöd. Den här tiden på året ser vi normalt större nedgångar i lagernivåerna", säger Mark Pervan till Bloomberg News med hänvisning till den veckovisa lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen.

Inför denna räknar analytiker i snitt med att råoljelagren ska ha minskat med 1,8 miljoner fat, i nivå med den minskning som skedde veckan innan. Bensinlagren väntas dock ha ökat något, +0,6 miljoner fat, medan destillaten väntas ha ökat med 1,0 miljon fat. Mark Pervans tes om stigande efterfrågan från raffinaderier får dock stöd av övriga analytiker. Snittförväntan här är att raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande ökade med 0,2 procentenheter.

Förväntningarna ovan avser Bloomberg News sammanställningar.

En första indikation om lagerutvecklingen väntas sent på tisdagen då American Petroleum Institutes inofficiella veckorapport publiceras.

På basmetallmarknaden LME var terminerna nedåt överlag, med undantag för tenn som handlades upp något inledningen. Den kinesiska marknaden är fortsatt helgstängd på tisdagen, vilket påverkar basmetallmarknaden.

Av de mer handlade metallerna var kopparterminen vid 8.45 ned 75 dollar till 6.585, den första nedgången på sex dagar vilket satte stopp för den längsta obrutna uppgången på fem månader.

Bland övriga metaller var zinken ned 18 dollar till 1.779, aluminium ned 19 dollar till 1.975 och nickel ned 410 dollar till 19.890.

På ädelmetallmarknaden höll guldet sin nivå från måndagen relativt väl. Spotpriset var upp cirka 1,60 dollar vid 12.50 till drygt 1.222 dollar.

Noteringar cirka klockan 08.45

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,25 USD 74,87
Brent, första termin -0,27 USD 74,93

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar -75 USD 6.585
Zink -18 USD 1.779
Aluminium -19 USD 1.975
Nickel -410 USD 19.890
Bly -14 USD 1.701
Tenn +25 USD 16.975

Guld, spot (pris/uns): +1,63 USD 1.222,88

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?