1515
Annons

Europabörser: BP-aktien fortsätter ned

De ledande europeiska börserna steg på tisdagen. Marknaden skakade av sig Moodys sänkning av Greklands kreditbetyg under förmiddagen.

Uppgångarna leddes av finansaktierna, framför allt i Paris och Frankfurt. Teknologi tillhörde också vinnarna.

Vid klockan 16.45 var European Stoxx 50-index upp 1,1 procent, medan det bredare Bloomberg 500-index steg 0,7 procent.

Paris CAC 40-index klättrade 0,9 procent.

Societe Generales chef för investmentbankverksamheten, Michel Peritie, sade att bankens risktillgångar kommer att minska med 60 procent till ungefär 14 miljarder euro till 2015 genom en "naturlig reducering". Aktien ökade med 3,9 procent.

Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,8 procent.

Infineon steg med 4,1 procent. Tyska Financial Times rapporterade att chiptillverkaren anlitat JP Morgan som rådgivare för försäljning av mobilchipverksameheten.

Londons FTSE 100-index var upp med 0,1 procent.

BP fortsatte att tynga med en nedgång på 4,1 procent. Fitch sänkte BP:s kreditbetyg till BBB från tidigare AA. BBB motsvarar skräpstatus. Utsikterna är under bevakning från att tidigare ha varit negativa.


Finanspolitiska rådet oroat över ekonomin: ”Ett sluttande plan”

Lars Heikensten, ordförande i Finanspolitiska rådet och tidigare riksbankschef, har länge varit oroad över det ekonomiska läget, säger han i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Foto:Claudio Bresciani / TT

Anledningen är den snabba prisökningen på de finansiella marknaderna, pandemin, kriget i Ukraina och nu även den höga inflationen.

Tidigare i veckan presenterade rådet sin årliga rapport. Där fastslogs att både regering och opposition allt oftare bryter mot de finanspolitiska regelverken. Det beskriver Heikensten som att vara ”på ett sluttande plan”.

”Regeringen har lagt fram förslag som gör att man riskerar att spräcka utgiftstaket. Det är valår och i riksdagen är det ingen som står upp för det regelverk vi har, det gör inte det hela mindre oroande”, säger han till Ekot.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?