1515

Räntor och valutor: Kronan starkare

Svenska marknadsräntor visar en blandad utveckling i den inledande handeln på måndagen. Medan korta räntor stiger någon punkt sjunker långräntorna. På valutamarknaden stärks kronan på ökad riskaptit, som under natten tagit sig uttryck i stigande börskurser i Asien, starkare euro och en yen som fortsätter att försvagas.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har strax efter öppning sjunkit 5 punkter till 2,47 procent samtidigt som den tyska tioårsräntan sjunker 1 punkt till 2,59 procent.

"Amerikanska räntor fortsatte ned efter vår stängning i fredags så det är i linje med utlandet", säger Henrik Erikson, analytiker på Handelsbanken, om nedgången för svenska långräntor.

USA-räntorna sjönk tillbaka på fredagskvällen när marknaden smälte den svaga detaljhandelsstatistiken tidigare under dagen. På USA-börserna vägde dock ett förbättrat konsumentförtroende tyngre än detaljhandeln och i nattens asiatiska handel har räntenedgångarna gröpts ur i det mer positiva klimatet.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sedan fredagens svenska stängning sjunkit 2 punkter till 3,26 procent.

På måndagens vänds de svenska blickarna i första hand mot Arbetsförmedlingens statistik över arbetslösheten i maj, som publiceras klockan 10.00.

Handelsbanken räknar med att den öppna arbetslösheten sjunker till 4,5 procent från 4,6 procent i april, vilket skulle innebära en ytterligare nedgång i den säsongsrensade serien. Enligt Handelsbanken pekar nu nästan alla indikatorer på att arbetsmarknaden vänder.

EU:s ständige ordförande Herman Van Rompuy säger i en intervju med Financial Times på måndagen att de senaste årens starka euro och mycket små räntespreadar för statsobligationer fått euroområdet att blunda för de underliggande finanspolitiska problemen.

"Det var som ett sömnpiller, som en drog. Vi var inte medvetna om de underliggande problemen", säger han.

Han kritiserar också marknaderna för att tidigare ha varit alltför tillåtande och nu överreagera på de ekonomiska svårigheterna i euroområdet och till stor del låta sig påverkas av "rykten och fördomar".

På den utländska agendan står statistik över industriproduktionen i euroområdet i april och dessutom kommer Storbritanniens nya myndighet, Office for Budget Responsibility (OBR) att publicera sin första oberoende prognos över tillväxten och statsfinanserna. Enligt uppgifter till Financial Times kommer tillväxtprognoserna att skrivas ned medan budgetunderskottet inte väntas revideras i någon större utsträckning.

Bank of England släppte en ny kvartalsrapport i helgen och chefekonom Spencer Dale skriver i förordet att den europeiska skuldkrisen markerar en övergång i den globala finanskrisen. Storbritannien kommer att fortsätta att plågas av effekterna även efter att den ekonomiska återhämtningen har tagit fart.

I helgen kom kinesisk statistik som visade att de utländska direktinvesteringarna i landet ökade med 14,3 procent under perioden januari till maj, jämfört med samma period 2009.

Under maj månad ökade direktinvesteringarna med 27,5 procent jämfört med motsvarande månad året före, vilket var mer än den uppgång med 23,2 procent som väntades enligt analytikerna i Bloomberg News enkät.

Efter den mycket starka exportsiffran för maj i förra veckan tonar kinesiska företrädare nu ned förväntningarna på att de kommande månaderna kommer att visa lika starka uppgångar som de 48,5 procent som noterades i maj,

Yao Jian, talesman för Kinas handelsdepartement, sade i helgen att Kinas exporttillväxt kan komma att bromsa in efter juli på grund av baseffekter. Han påpekade även att exportstatistiken i maj återspeglar order som tecknades före mars och att styrkan i maj månads exportsiffror delvis beror på svaga jämförelsetal i fjol. Dessutom kan den europeiska skuldkrisen komma att ha en större påverkan på Kinas export de kommande månaderna.

På valutamarknaden har den ökade globala riskaptiten fått euron att stärkas under natten samtidigt som yenen fortsatt att försvagas för tredje dagen i rad.

Euron har stärkts till 1:218 mot dollarn från 1:212 vid svensk stängning på fredag eftermiddag. Mot yenen har euron stärkts till 111:8, den starkaste nivån på tio dagar.

"Utsikterna är intakta för att ekonomierna världen över ska återhämta sig. Bias är att yenen säljs och euron köps", sade Tsutomu Soma, ränte- och valutahandlare vid Okasan Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Kronan har stärkts 5 öre mot dollarn till 7:85 och 2 öre mot euron till 9:56.

En titt framåt i veckan visar att tisdagen bjuder bland annat på räntebesked från Bank of Japan, brittisk KPI och tyska ZEW-index, som väntas sjunka tillbaka i juni från i maj. Från USA blir det bland annat Empire-index och TICS- data.

Under onsdagen riktas intresset för svensk del mot Riksgälden som släpper en ny prognos över statsupplåningen. Det blir även amerikanskt bostadsbyggande och PPI samt definitiv maj-KPI från euroområdet.

På torsdagen är det SCB:s arbetslöshetsstatistik för maj som är i blickfånget för svensk del. Enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha sjunkit till 9,3 procent från 9,5 procent i april. Dessutom talar vice Riksbankschef Barbro Wickman-Parak om erfarenheter efter tre år med Riksbankens reporäntebana. Från utlandet kommer bland annat amerikansk KPI och Philadelphia Fed index för juni och i Bryssel är det EU-toppmöte.

Fredagens agenda är tunn.

Table


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?