1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan och euron klättrar

Svenska marknadsräntor vände uppåt i linje med övriga Europaräntor under måndagens förmiddagshandel då förbättrat riskhumör fick de europeiska börserna att peka uppåt. Euron och kronan är båda starkare än i slutet på förra veckan.

Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen var strax före lunch upp 1 punkt till 2,53 procent, medan den tyska tioårsräntan var upp 3 punkter till 2,83 procent, från fredagens eftermiddagsnoteringar. Räntegapet dem emellan vidgades därmed till -10 punkter (-8).

Arbetsmarknadsstatistik stod i fokus under förmiddagen för svensk del.

Arbetsförmedlingen, AF, rapporterade att den totala arbetslösheten uppgick till 8,5 procent i maj, ned från 9,0 månaden före, och att den öppna arbetslösheten sjönk till 4,5 procent från 4,9 procent.

AF konstaterar att det nu ser ljusare ut på arbetsmarknaden. Antalet lediga platser och antalet personer som får arbete är betydligt fler samtidigt som antalet varsel är mycket lägre än för ett år sedan.

Antalet öppet arbetslösa var i slutet av maj 211.000, en minskning med 5.000 personer jämfört med samma månad föregående år.

Bland ungdomarna mellan 18 och 24 år minskade antalet arbetslösa med 6.000 i maj till 29.000 arbetslösa, från motsvarande månad året före.

Nordeas Rickard Hellman skriver i en kommentar att nedgången i arbetslösheten var i linje med deras förväntningar och att det innebär att den säsongsjusterade arbetslösheten var oförändrad på 9,0 procent sedan i april.

På torsdag offentliggör SCB sin arbetskraftsundersökning, AKU, för maj och Nordea tror att den kommer att visa en liknande nedgång från 9,5 till 9,2 procent.

"Den starka svenska ekonomiska återhämtningen ökar efterfrågan på arbetskraft vilket förklarar den uppåtriktade trenden i sysselsättning. Enligt vår uppfattning har arbetslösheten toppat och kommer att sjunka framöver", skriver Rickard Hellman, men tillägger att det finns risker för tillfälliga bakslag eftersom arbetskraften är volatil.

Veckostatistiken för förra veckan visade att 1.731 personer har varslats hittills i juni, att antalet arbetslösa ökade med 5.312 personer samtidigt som färre sökande fick arbete och antalet nyanmälda platser minskade.

Industriproduktionen i euroområdet ökade med 0,8 procent i april, jämfört med i mars, vilket var bättre än förväntningarna på 0,5 procent, enligt Bloomberg News enkät. Jämfört med i april i fjol ökade industriproduktionen med 9,5 procent, väntat 8,7 procent.

Nordeas chefanalytiker i Danmark, Anders Matzen, skriver i en analys att det åtstramningsprogram med besparingar på totalt över 80 miljarder euro under perioden 2011-14 som Tyskland aviserade förra veckan i själva verket bara väntas dra ned landets BNP-tillväxt med 0,2-0,5 procentenheter de kommande åren.

"En så modest påverkan bör inte få den rätt robusta återhämtningen i den tyska ekonomin ur spår. Naturligtvis kommer den finanspolitiska konsolideringen i andra euroländer sannolikt att minska exportefterfrågan, men det kommer åtminstone delvis att motverkas av den positiva effekten från den svagare euron", skriver Anders Matzen.

Han pekar bland annat på att Nordea fortsatt räknar med att den privata konsumtionen kommer att återuppta en måttlig tillväxt de kommande åren då arbetslösheten sannolikt kommer att stabiliseras och hushållens sparande kommer ned från sina nuvarande rekordhöga nivåer.

Under förmiddagen släppte brittiska Office for Budget Responsibility, OBR, i sin prognos om det brittiska budgetunderskottet. Det väntas bli 22 miljarder pund lägre än vad finansdepartementet haft i sin prognos för perioden 2010- 2015.

Tillväxten i Storbritannien väntas bli 1,3 procent i år, 2,6 procent nästa år och 2,8 procent 2012. Tidigare prognoser var på en tillväxt på 3,25 procent 2011 och 3,5 procent 2012.

Budgetunderskottet under 2010-2011 väntas enligt OBR bli 155 miljarder pund, för att sedan sjunka till 71 miljarder pund år 2015. Underskottets andel av BNP väntas därmed sjunka från 10,5 procent i år till 3,9 procent 2015.

Bank of England släppte en ny kvartalsrapport i helgen och chefekonom Spencer Dale skriver i förordet att den europeiska skuldkrisen markerar en övergång i den globala finanskrisen. Storbritannien kommer att fortsätta att plågas av effekterna även efter att den ekonomiska återhämtningen har tagit fart.

Amerikanska marknadsräntor pekar också uppåt i förmiddagens europeiska handel. Jämfört med svensk stängning i fredags är ränteförändringarna dock små. Tecken på att den globala ekonomin återhämtar sig gynnar aktier och minskar efterfrågan på de säkrare amerikanska statsobligationerna.

Den tvååriga USA-räntan är ned 1 punkt till 0,76 procent, medan tioårsräntan är oförändrad på 3,28 procent, jämfört med fredagens svenska stängning.

Ingen amerikansk statistik väntas under måndagen.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade i ett tal i Tokyo på måndagen att den amerikanska återhämtningen är på rätt väg och världen är nu i en "kraftfull återhämtning ledd av Asien".

Han räknar med att Asien kommer att fortsätta leda den globala återhämtningen och att krisen i Europa troligen inte kommer att få den globala återhämtningen att spåra ur. Han räknade också med att Kina kommer att fortsätta växa snabbt.

På valutamarknaden stärktes euron till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka inför industristatistiken, och fortsatte upp efter att statistiken publicerats. Tecken på att den globala ekonomiska återhämtningen stärks har minskat efterfrågan på bland annat japanska yen.

Jämfört med i fredags eftermiddag har euron stärkts med över 1 cent till 1:224 mot dollarn.

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny sade att det inte finns något tvivel om euron stabilitet, att eurons volatilitet är helt oproblematisk och att det inte finns något behov av åtgärder. Han sade samtidigt att interbankräntorna visar på viss nervositet, men att han räknar med att stabilitetsåtgärderna kommer att vara effektiva.

Dollarn är samtidigt något starkare mot yenen och handlas strax under 92-strecket.

Kronan har stärkts drygt 10 öre mot dollarn och 3 öre mot euron, sedan i fredags eftermiddag.


Katalysen Ventures rörelseförlust ökar

Investeringsbolaget Katalysen Ventures, som noterades på Spotlight den 20 april i år, redovisar en nettoförsäljning på 0,6 miljoner kronor (1,0) för det första kvartalet 2022.

Rörelseresultatet uppgick till -3,2 miljoner kronor (-1,3).

Under kvartalet tillkom fyra nya klienter och antalet aktiva klienter vid periodens utgång uppgick till elva, enligt rapporten.

Beräknat marknadsvärde av Katalysens portfölj av aktier och optioner uppgick i slutet av kvartalet till 195 miljoner kronor, enligt rapporten.

I en ledningskommentar i kvartalsrapporten uppger vd Peter Almberg och styrelseordförande Heiner Weber att de är optimistiska kring framtiden, men påminner om nuvarande marknadstrender.

Bolagets två största innehav i portföljen är B2B-betalningsplattformen Payer och hybrid-eventplattformen Invite People. 

”Båda dessa satsningar är för närvarande i processen med att planera större framtida finansieringsrundor med investmentbanker. Dessa processer kommer, emellertid, som ett resultat av nuvarande marknadssituation ta längre tid än ursprungligen förväntat”, skriver Peter Almberg och Heiner Weber.

De räknar med att dessa framtida transaktioner kommer att ske till värderingar som ligger minst 2 gånger värderingarna i slutet av det första kvartalet, enligt rapporten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?