1515
Annons

USA-börser: Uppåt på Nasdaq

De amerikanska börserna noterades på olika sidor nollstrecket i den inledande fredagshandeln. Oväntat svaga detaljhandelssiffror inför öppning tyngde Dow Jones men ett starkare konsumentförtroende än väntat för juni gav en viss återhämtning i indexet efter en timmes handel.

Vid klockan 16.45 var Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till 10.161. S&P 500 noterade en nedgång på 0,1 procent till 1.086 medan Nasdaq Composite gick upp 0,6 procent till 2.231.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 262 miljoner aktier, medan den var 499 miljoner aktier på Nasdaq.

"Konsumentförtroendet var en lättnad. Det var ett väldigt uppmuntrande tecken att USA kan klara av att rida ut det här trots problemen i Europa. Fundamenta finns där, även om det är sant att detalhandelssiffrorna tidigare i dag var en besvikelse", sa James Paulsen, strateg på Wells Capital Management, till Bloomberg News.

En timme för börsöppning i USA visade statistik att detaljhandelns försäljning i landet sjönk med 1,2 procent i maj, jämfört med april. Analytikerna hade räknat med en ökning på 0,2 procent, enligt Bloomberg News sammanställning.

Efter öppning visades University of Michigans index att stämningen bland de amerikanska konsumenterna steg till 75,5 i juni jämfört med 73,6 månaden före. Väntat där var en siffra på 74,5, enligt Bloomberg News.

Home Depot sjönk 1,2 procent medan Wal-Mart tappade 0,4 procent. De aktier som tyngde Dow Jones mest var annars Coca-Cola och Procter & Gamble, ned 1,9 och 1,6 procent.

Bland fredagens tidiga vinnare återfanns Pfizer, upp 3,0 procent, och Bristol-Myers Squibb, upp 2,3 procent, efter att de två läkemedelsbolagen meddelat att de avslutat en klinisk studie i förtid efter att data visat att deras preparat mot oregelbunden hjärtrytm är bättre än aspirin.

Microsofts lyft på 1,8 procent gav, tillsammans med Research in Motions lyft på 1,3 procent, stöd till Nasdaq i den tidiga fredagshandeln.

Dell steg 0,6 procent trots att bolaget meddelat att det sätter av 100 miljoner dollar som en del av en potentiell legal uppgörelse med amerikanska myndigheter, vilket fick bolaget att sänka sin vinstprognos för det brutna räkenskapsårets första kvartal med 5 cent per aktie.

Bland de europeiska aktier som handlas i USA lyfte BP:s amerikanska depåbevis 4,5 procent, vilket tolkas som ett tecken på att investerare fått tillbaka visst förtroende för att oljebolaget ska kunna hantera både det politiska trycket och den finansiella pressen från den pågående oljekatastrofen.

Banco Santanders depåbevis handlades upp 5,6 procent efter att bankens ordförande sagt att nettovinsten i år väntas landa på motsvarande nivå som ifjol, trots den pågående ekonomiska osäkerheten i Spanien.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?