1515
Annons

Räntor & valutor: Svagt upp för kronan

Tyska statspappersräntor steg svagt i den inledande fredagshandeln, i spåren på stigande räntor bortom haven i ett allt mer positivt börsklimat. Euron handlas nära oförändrade nivåer jämfört med torsdagens svenska stängning, efter att en förstärkning under natten gröpts ur i den asiatiska handeln.

Kinas starka konjunkturdata för maj utgör dock en liten orosfaktor; den mycket starka exportökningen, nära 50 procent, har lett till höjda röster från den amerikanska kongressen om lagstiftning mot kinesisk import och för att tvinga Kina att skriva upp värdet på yuanen.

Senatorn Lindsey Graham sade i en intervju med Bloomberg TV att det finns "enormt" stöd i kongressen för lagstiftning mot Kina. Han tillade att kongressen kan komma att köra över eventuella försök från president Barack Obama att lägga in veto mot sådana lagförslag.

Finansminister Timothy Geithner erkände på torsdagen kan det kan bli svårt att stoppa kongressen från att vidta åtgärder.

"Jag tror att styrkan i denna känsla i kongressen är överväldigande stark, den går över partigränserna och den speglar hur viktig denna fråga är för USA", sade finansministern.

En inflationstakt på 19-månadershögsta 3,1 procent bidrog vidare till att Kina misslyckades med att fylla emissioner av statspapper med 91 och 273 dagar. Räntenivåerna på 1,9062 respektive 2,0511 procent var uppenbarligen inte tillräckligt attraktiva.

"Räntan på kort upplåning är för låg för att attrahera investerare när inflationen tar fart. Dessutom är det brist på likviditet i det finansiella systemet", sade Liu Junyu, analytiker vid China Merchant Bank, till Bloomberg News.

Det väntas ingen tyngre statistik från euroområdet på fredagen, men marknadsaktörer väntas rikta intresse mot hur det går för Italien att emittera långa statspapper för totalt upp till 10 miljarder euro, resultat väntas omkring klockan 11.00. Italienska statspappersräntor stiger något inför auktionerna, efter att ha sjunkit markant på torsdagen.

Spanien fick visserligen betala dyrt för att låna pengar i tre år på torsdagen, men en god efterfrågan från investerare gjorde ändå att den spanska emissionens sågs som en framgång, vilket bidrog till att stärka riskklimatet.

Storbritannien rapporterar PPI- samt industriproduktionsstatistik för maj klockan 10.30, PPI väntas ha stigit 0,5 procent jämfört med i april medan industriproduktionen väntas ha stigit 0,4 procent. Samtidigt publicerar Bank of England en ny undersökning om inflationsförväntningarna.

Svenska statsobligationsräntor stiger något i korta och medellånga löptider på fredagsmorgonen medan kronan handlas marginellt starkare än på torsdagen.

Vice Riksbankschefen Karolina Ekholm talar om hur man kan hantera gränsöverskridande banker utan att göra avkall på finansiell integration. Hon talar hos Greklands centralbank i Aten, och talet publiceras klockan 9.30.

Klockan 10.00 presenterar Ekonomistyrningsverket en ny budgetprognos, som kan ge viss vägledning inför Riksgäldens lånebehovsprognos, som publiceras den 16 juni.

Klockan 14.30 kommer amerikansk detaljhandelsstatistik för maj, enligt Bloomberg News enkät väntas en ökning med 0,2 procent totalt och 0,1 procent exklusive bilar.

Klockan 15.55 publiceras Michiganindex för början av juni, som väntas ha stigit till 74,5 från 73,6 i maj, och klockan 16.00 kommer statistik som väntas visa att lagren av osålda varor steg 0,5 procent i april.

Vidare talar Fed-ledamöterna Charles Plosser, klockan 14.20, och Narayana Kocherlakota, klockan 18.00, om ekonomiska utsikter.

Table

 


Svenska klenoden säljs till utlandet i storaffär

Sveriges största kemibolag Perstorp köps av malaysiska Petronas Chemical Group. Prislappen ligger på motsvarande 24 miljarder kronor.

Jan Secher, vd för Perstorp.
Jan Secher, vd för Perstorp.

Perstorp kontrollerades av grundarfamiljen Wendt i hela sju generationer varav flera decennier som börsbolag. Sedan 2005 har bolaget ägts av främst franska Private Equity bolaget PAI Partners som nu säljer den svenska klenoden till Petronas Chemical Group. Affären är värd motsvarande 24 miljarder kronor.

Petronas Chemical Group är ett börsnoterat malaysiskt kemibolag med tydliga kopplingar till statliga olje och gasjätten Petronas. Bolaget verkar främst i Asien. Enligt bolagets vd, Mohd Yusri, är Perstorps hållbara lösningar för kemiproduktion en viktig drivkraft bakom affären. Exempelvis har Perstorp utvecklat en metod för att vid sin anläggning i Stenungsund producera hållbar metanol från koldioxid.

”Perstorp ger oss tillgång till viktig kompetens, teknologiska plattformar och etablerade kanaler till kunder, vilket kommer att hjälpa oss möta det allt större behovet på marknaden för mer miljövänliga och hållbara lösningar.”

Perstorp är en global ledare inom flera nischer på kemimarknaden. Bolaget omsatte 13,5 miljarder kronor ifjol och gjorde en vinst på motsvarande 1,9 miljarder. Kopplingen till Sverige är fortfarande stark. Av koncernens 1.500 anställda finns över hälften i Sverige.

Ägaren PAI partners har vid flera tillfällen utvärderat både en försäljning och en börsnotering av det svenska bolaget som har funnits i PAI Partners fondstruktur ända sedan 2005. Men ägarna har alltid landat i slutsatsen att Perstorp skulle behållas. Under 2018 placerades bolaget i en helt ny fond där Perstorp är enda innehavet. Nya ägare kom in, där amerikanska investmentbolaget Landmark är störst med knappt hälften av aktierna. Dessutom har flera av PAI:s ledningsgrupp privat investerat i fonden.

Ägaren har tydligt deklarerat att de vill skapa värde under relativt kort tid och sedan kliva av innehavet. Vilket nu alltså sker.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?