1515
Annons

Europabörser: Kinastatistik höjer humöret

De europeiska börserna handlas uppåt på fredagen och är därmed på väg mot tredje veckan i rad med högre kurser för Dow Jones Stoxx 600-index. Stark kinesisk statistik drog upp humöret.

"Även om aktiemarknaderna får stöd av positivare nyheter gällande de europeiska skuldproblemen så kan det vara svårt att upprätthålla någon bredare optimism närmaste tiden", kommenterade Ben Potter på IG Markets.

Börserna klättrade efter en rad uppmuntrande makrosiffror från Kina samt då att den europeiska skuldoron minskat efter framgångsrika obligationsemissioner i Spanien och Italien.

Banksektorn fanns bland vinnarna, i Paris steg BNP Paribas med 3,2 procent och Societe Generale med 3,0 procent. Spanska Banco Santander ökade 5,8 procent på Madridbörsen, som tillhör kursvinnarna med en uppgång på 3 procent.

Jean-Claude Trichet, ordförande för ECB, uppgav under torsdagskvällen att Greklands genomförande av budgetbesparingsprogrammet har varit i linje med planen och var därmed på rätt väg under maj månad. Landets budgetåtstramningsplan ser därmed ut att lyckas, enligt ECB-chefen.

Kreditvärderingsinstitutet Moodys har genomfört ett stresstest av den europeiska banksektorn. Resultaten av undersökningen visar att bankernas exponering mot statliga och privata sektorn i de så kallade PIGS-länderna är hanterbar utifrån bankernas kapitalnivåer. Ratinginstitutet bedömer att man inte kommer att genomföra några ratingåtgärder baserat på dessa exponeringar.

Det problemdrabbade oljebolaget BP rekylerar uppåt med 7,4 procent i London efter att ha tyngts under lång tid. Goldman Sachs Bedömer i en analys att aktien har stor uppsida vid nuvarande nivå.

Bolagets svenske ordförande Carl-Henrik Svanberg har kallats till Vita Huset för ett möte med Barack Obama gällande efterspel och konsekvenser av oljekatastrofen. Trycket har ökat på bolaget att dra in eller skjuta upp sin utdelning.

Däcktillverkaren Continental ökade med 2,3 procent efter att bolaget uppgraderats till köp från tidigare behåll av Deutsche Bank.

På makrofronten steg Frankrikes konsumentprisindex, KPI, med 0,1 procent under maj månad jämfört med månaden innan. I årstakt steg KPI med 1,6 procent. Analytiker hade räknat med en uppgång på 0,2 procent mellan månaderna och en årstakt på +1,8 procent.

Den brittiska statistikmyndigheten offentliggjorde under fredagen att producentpriserna var upp 0,3 procent i maj jämfört med månaden innan, vilket var i linje med förväntningarna. På årsbasis var PPI upp med 5,7 procent, att jämföra med väntade +5,8 procent.

Bundesbank spår att den tyska ekonomin, mätt som BNP, kommer att öka med 1,9 procent i år och 1,4 procent under 2011.

Marknadsnoteringar klockan 11.25
DJ Stoxx 50 Europa +1,0 % 2.424

FTSE 100 London +0,7 % 5.166
DAX Frankfurt +0,2 % 6.066
CAC 40 Paris +0,7 % 3.541

SMI Zürich +1,0 % 6.443
IBEX 35 Madrid +3,0 % 9.478
MIB 30 Milano +0,9 % 19.561


Innehåll från Primekey AVS KeyfactorAnnons

Kryptografi – framtidens cybersäkerhet

När alltmer i samhället sker digital innebär det dessvärre också att brottsligheten flyttar till cyberrummet. Idag är de flesta bekanta med att det förekommer digitala attacker och utpressning som handlar om miljonbelopp. Det finns sätt att förhindra detta och när det gäller cybersäkerhet ligger svenska företag i topp. Ett exempel är PrimeKey ¬– en världsspelare inom cybersäkerhet. 

PrimeKey är en svensk pionjär inom säkerhetsprogramvara som byggts med öppen källkod. Bolaget jobbar idag över hela världen med säkerhetslösningar inom PKI, signaturer och kryptografi.

– Från ett utvecklarperspektiv är fördelarna med Open Source revolutionerande. Time to market för att testa nya saker är kort och man har allting vid sina fingertoppar, säger Tomas Gustavsson, medgrundare av PrimeKey och numera Chief PKI Officer i den nya organisationen Keyfactor. 

Bolagets mjukvara säkrar kommunikationen i uppkopplade system. Att källkoden är öppen gör så att man både kan kontrollera att mjukvaran gör det den utlovar och att den är säker. 

– Transparens är viktigt eftersom sannolikheten att ”onda” saker göms då är mindre. Sårbarheter har funnits där man har försökt smyga in bakdörrar som sedan har utnyttjats av fel personer, säger han. 

PrimeKey en del av Keyfactor

I juni 2021 gick företaget samman med det amerikanska mjukvarubolaget Keyfactor och under 2022 kommer den nya organisationen finnas under det varumärket. En utveckling som Tomas Gustavsson säger passar väl med verksamheten.

– Tack vare Open Source har vi jobbat internationellt och hjälpt kunder från Japan, Asien och Sydamerika utan att ha någon säljrepresentant i dessa områden. Med sammanslagningen ökar vi vår närvaro internationellt och möjligheten att fokusera mer på våra Open Source satsningar. Dessutom blir vår gemensamma produktportfölj bättre anpassad efter vad kunderna efterfrågar. Det en win/win och för oss, våra kunder och Open Source-communityn som får den uppmärksamhet den förtjänar.

Storbolag rustar med kvantkryptografi 

Ett område där bolaget satsar, och som företag och organisationer visar intresse för, är kvantdatorsäker kryptering. Något som kommer att ha en avgörande roll i framtiden eftersom kvantdatorernas kraft kommer kunna knäcka kryptografi på en bråkdel av tiden jämfört med de miljontals år som det tar för dagens datorer.

– Myndigheter och stora företag börjar rusta för framtiden redan nu, även om många tror att hoten kommer att materialiseras inom 10 till 40 år. Där har de nya krypteringsalgoritmerna som vi jobbar med en hög utvecklingstakt, tack vare Open Source, avslutar Tomas Gustavsson. 

Fakta:

Keyfactor är en pionjär inom säkerhetsprogramvara och världsledande inom kryptografi, PKI-och signeringslösningar. Med grunden i öppen källkod möjliggör vi för företag att implementera säkra uppkopplade lösningar inom IoT, Industrial IoT och IT generellt. EJBCA®, SignServer och Bouncy Castle utvecklas och underhålls av Keyfactor. 

Läs mer på:  

Primekey.com 

Keyfactor.com  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Primekey AVS Keyfactor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?