1515

Stockholmbörsen: Kraftig uppgång

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt i en bred uppgång på torsdagen. Stöd kom från stigande kurser på de ledande Europabörserna och i New York var de ledande indexen upp drygt 2 procent i inledningen.

Stark makrostatistik gällande Kinas export och USA:s arbetsmarknad bidrog positivt samtidigt som oron kring den europeiska skuldkrisen avtog något. ECB och Bank of England lämnade bägge sina styrräntor oförändrade.

SIX Generalindex steg 2,1 procent till 306 och OMXS30-index ökade 2,1 procent till 1.018. Omsättningen var 15,5 miljarder kronor.

"Det började ned idag och sen så har det tuggat sig uppåt. Jag tycker det är lite avvaktande. Det är framförallt en del bolag med exponering mot byggindustrin och industriföretag med exponering mot tillväxtregioner som går bra", sa en mäklare till Nyhetsbyrån SIX tidigare under dagen.

Swedbank tog täten i uppgången och ökade 5,3 procent till 71,80 kronor. Andra tungviktare som gick starkt var Assa Abloy upp 3,9 procent och Boliden som steg 3,3 procent. Inom bygg klättrade Skanska med 2,8 procent.

Alfa Laval steg 3,1 procent till 105,50 kronor. DI Dimension anser att verkstadsbolaget är rätt val för den långsiktige och rekommenderar köp av aktien.

Handelsbolaget Clas Ohlsons rapport var en stor besvikelse. Resultatet efter finansnetto i fjärde kvartalet, februari-april, landade på 14 miljoner kronor. Väntat resultat var 39 miljoner kronor, enligt SIX Estimates analytikerenkät.

Den jämförbara försäljningen i lokala valutor föll med 3 procent i kvartalet. Enligt bolagets VD Klas Balkow beror den svaga siffran delvis på negativa valutaeffekter och väder, på grund av den kalla vintern, men också en svagare marknad generellt sett. Aktien sjönk 7,2 procent till 103,50 kronor.

Mediebolaget MTG höll kapitalmarknadsdag. Bolaget kommer att lansera en ny fri-TV-kanal med sportinriktning i september. MTG har även tecknat ett långsiktigt avtal med kabel-TV-operatören ComHem, vilket gör det möjligt för Viasat att marknadsföra och sälja sina betal-TV-kanalpaket via ComHems premiumsegment. MTG står fast vid sina utsikter från senaste delårsrapporten. Aktien steg 2,8 procent till 429,10 kronor.

Active Biotech höll också kapitalmarknadsdag. Bolaget bedömer att läkemedelskandidaten Laquinimods marknad är värd 10 miljarder dollar 2009. Active planerar inte för att behöva göra fler nyemissioner. Aktien steg 1,9 procent till 119 kronor.

Axis hamnade på förlorarlistan. Nätverksföretaget uppgav i en intervju med Nyhetsbyrån SIX att det börjar sprida sig en viss försiktighet i framåtblickarna i framför allt EMEA-regionen på grund av makrofaktorer. Aktien sjönk 7,1 procent till 101,25 kronor.

Nokia gick mot strömmen och backade 0,1 procent till 74,50 kronor. Flera anlytiker spekulerar i risken för att bolaget tvingas till nära förestående vinstvarning.

Medicinteknikföretaget Elekta fortsatte den positiva trenden som torsdagens rapport och kapitalmarknadsdag gav. Storägaren Laurent Leksell gav stöd till bolagets nya utdelningspolicy.

"Situationen och resultaten i bolaget är en projektion som vi har diskuterat i styrelsen framöver, kassaflödet etcetera. Allt det här medverkar till att det kändes helt naturligt att höja utdelningsmålet", sa Elektas storägare och styrelsemedlem Laurent Leksell till Nyhetsbyrån SIX. Aktien steg 3,0 procent till 207,90 kronor.

Klädbolaget Odd Molly blev godkänt för börsnotering på Nasdaq OMX Stockholm den 21 juni. Idag handlas aktien på marknadsplatsen First North. Aktien steg 6,2 procent till 120 kronor.

Polymerbolaget Hexpol är en lågt värderad verkstadspärla, anser Veckans Affärer och utfärdade en köprekommendation. Aktien klättrade 7,4 procent till 94 kronor.

Sökbolaget Eniro, som gått svagt på börsen den senaste tiden, vände upp rejält och stängde 13 procent högre vid 10,20 kronor.

 


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?