Annons

Stockholmbörsen: Kraftig uppgång

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt i en bred uppgång på torsdagen. Stöd kom från stigande kurser på de ledande Europabörserna och i New York var de ledande indexen upp drygt 2 procent i inledningen.

Stark makrostatistik gällande Kinas export och USA:s arbetsmarknad bidrog positivt samtidigt som oron kring den europeiska skuldkrisen avtog något. ECB och Bank of England lämnade bägge sina styrräntor oförändrade.

SIX Generalindex steg 2,1 procent till 306 och OMXS30-index ökade 2,1 procent till 1.018. Omsättningen var 15,5 miljarder kronor.

"Det började ned idag och sen så har det tuggat sig uppåt. Jag tycker det är lite avvaktande. Det är framförallt en del bolag med exponering mot byggindustrin och industriföretag med exponering mot tillväxtregioner som går bra", sa en mäklare till Nyhetsbyrån SIX tidigare under dagen.

Swedbank tog täten i uppgången och ökade 5,3 procent till 71,80 kronor. Andra tungviktare som gick starkt var Assa Abloy upp 3,9 procent och Boliden som steg 3,3 procent. Inom bygg klättrade Skanska med 2,8 procent.

Alfa Laval steg 3,1 procent till 105,50 kronor. DI Dimension anser att verkstadsbolaget är rätt val för den långsiktige och rekommenderar köp av aktien.

Handelsbolaget Clas Ohlsons rapport var en stor besvikelse. Resultatet efter finansnetto i fjärde kvartalet, februari-april, landade på 14 miljoner kronor. Väntat resultat var 39 miljoner kronor, enligt SIX Estimates analytikerenkät.

Den jämförbara försäljningen i lokala valutor föll med 3 procent i kvartalet. Enligt bolagets VD Klas Balkow beror den svaga siffran delvis på negativa valutaeffekter och väder, på grund av den kalla vintern, men också en svagare marknad generellt sett. Aktien sjönk 7,2 procent till 103,50 kronor.

Mediebolaget MTG höll kapitalmarknadsdag. Bolaget kommer att lansera en ny fri-TV-kanal med sportinriktning i september. MTG har även tecknat ett långsiktigt avtal med kabel-TV-operatören ComHem, vilket gör det möjligt för Viasat att marknadsföra och sälja sina betal-TV-kanalpaket via ComHems premiumsegment. MTG står fast vid sina utsikter från senaste delårsrapporten. Aktien steg 2,8 procent till 429,10 kronor.

Active Biotech höll också kapitalmarknadsdag. Bolaget bedömer att läkemedelskandidaten Laquinimods marknad är värd 10 miljarder dollar 2009. Active planerar inte för att behöva göra fler nyemissioner. Aktien steg 1,9 procent till 119 kronor.

Axis hamnade på förlorarlistan. Nätverksföretaget uppgav i en intervju med Nyhetsbyrån SIX att det börjar sprida sig en viss försiktighet i framåtblickarna i framför allt EMEA-regionen på grund av makrofaktorer. Aktien sjönk 7,1 procent till 101,25 kronor.

Nokia gick mot strömmen och backade 0,1 procent till 74,50 kronor. Flera anlytiker spekulerar i risken för att bolaget tvingas till nära förestående vinstvarning.

Medicinteknikföretaget Elekta fortsatte den positiva trenden som torsdagens rapport och kapitalmarknadsdag gav. Storägaren Laurent Leksell gav stöd till bolagets nya utdelningspolicy.

"Situationen och resultaten i bolaget är en projektion som vi har diskuterat i styrelsen framöver, kassaflödet etcetera. Allt det här medverkar till att det kändes helt naturligt att höja utdelningsmålet", sa Elektas storägare och styrelsemedlem Laurent Leksell till Nyhetsbyrån SIX. Aktien steg 3,0 procent till 207,90 kronor.

Klädbolaget Odd Molly blev godkänt för börsnotering på Nasdaq OMX Stockholm den 21 juni. Idag handlas aktien på marknadsplatsen First North. Aktien steg 6,2 procent till 120 kronor.

Polymerbolaget Hexpol är en lågt värderad verkstadspärla, anser Veckans Affärer och utfärdade en köprekommendation. Aktien klättrade 7,4 procent till 94 kronor.

Sökbolaget Eniro, som gått svagt på börsen den senaste tiden, vände upp rejält och stängde 13 procent högre vid 10,20 kronor.

 

Innehåll från Stendörren Fastigheter ABAnnons

Expansiva Stendörren växer även utanför Sverige

Börsnoterade fastighetsbolaget Stendörren växer både inom och utanför Sveriges gränser. Tidigare var fastighetsbeståndet fokuserat till Stockholm och Mälardalen, men på senare tid har Stendörren genom förvärv även etablerat sig i Västsverige samt i Helsingfors-, Köpenhamns- och Osloregionerna. 

Stendörren förvaltar, utvecklar och förvärvar fastigheter för lager, logistik och lätt industri. I vissa av de mer urbana lägena driver bolaget dessutom ändring av detaljplan från verksamhetsändamål till bostadsändamål, för egen utveckling och förvaltning av bostäder. All förvaltning och utveckling av fastigheter genomsyras av ett hållbarhetstänk. 

Attraktiva markområden i Stockholm

Fastighetsbeståndet har successivt vuxit och är idag värderat till cirka 12,7 miljarder kronor. Förutom runt 810 000 kvm uthyrningsbar yta har bolaget cirka 615 000 kvm byggrätter i attraktiva markområden som uteslutande ligger i den heta Stockholmsregionen. 

– Mark med byggrätter är en knapp resurs i hela fastighetsbranschen. Speciellt i storstadsområdena. Men med våra byggrätter kan vi fortsatt expandera kraftigt inom befintligt bestånd som vi redan äger, säger Erik Ranje, vd för Stendörren. 

Nybyggnation sker på fastigheter där det idag inte står några byggnader men också genom förtätning. Det vill säga ytterligare byggnader uppförs på fastigheter där det redan står byggnader men där exploateringsgrad är låg. 

Lönsam konvertering till bostäder

En ny inriktning för bolaget är bostadsutveckling genom att konvertera industri- och logistikfastigheter till bostadsområden. 

– I takt med att staden växer finns det urbana lägen som över tid blir mer attraktiva för bostäder. Så har till exempel Lugnets industriområde i Stockholm utvecklats till det attraktiva bostadsområdet Hammarby Sjöstad, säger Erik Ranje. 

Att ändra detaljplanen för annan användning från industri till bostäder för egen utveckling och förvaltning är en mycket lönsam affär för Stendörren. 

– Konverteringen innebär också att det försvinner kvadratmeter inom verksamhetsfastigheter vilket gör att utbudet av dessa typer av lokaler minskar och därmed ökar hyrorna för verksamhetsfastigheter.

För Stendörren innebär det lägre utbudet och den större efterfrågan att bolaget vid omförhandling av hyrorna i slutet av avtalstiden kan höja dessa med i snitt 20 till 25 procent.

– Detta är en underliggande strukturell tillväxtfaktor för verksamhetsfastigheter i urbana lägen. 

Bygger nya verksamhetslokaler

Fastighetsbolaget Stendörren bygger också nya verksamhetslokaler. Idag har bolaget knappt tio sådana under byggnation. Bland annat en logistikanläggning i Stockholm Syd i Södertälje respektive en i Brunna i västra Stockholm. 

Ytterligare exempel är två byggnader för lätt industri i Uppsala och Västerås. Över tid skruvas byggtakten upp och flera projekt har redan fått bygglov och är i planeringsstadiet. 

Förutom detta har bolaget lagt en plan för geografisk expansion genom att köpa fastigheter i storstadsområdena Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. 

– Vår plan är att dra nytta av urbaniseringstrenden i storstäder i Norden och även av den ökade e-handeln. Här brukar man säga att en spenderad e-handelskrona kräver tre gånger så stor logistikyta som en spenderad krona i en vanlig butik. Därför ser vi att efterfrågan på logistikytor ökar, särskilt i urbana och stadsnära lägen, säger Erik Ranje.

Läs mer på stendorren.se 

 

Mer från Stendörren Fastigheter AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stendörren Fastigheter AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera